Un nou episod în fascinanta saga marțiană: rețelele de văi ale planetei roșii ar fi putut fi modelate de ghețari, potrivit unui studiu publicat luni în Nature Geoscience, care sugerează că atunci era mai rece decât își imaginaseră specialiștii până acum, potrivit AFP.

Marte - calota glaciara de la Polul Nord Foto: Hotnews

De la descoperirea în 1971 de către sonda americană Mariner 9 a rețelelor de văi, acestea din urmă fascinează. Conform teoriei dominante, acestea ar fi rezultatul unei eroziuni a solului marțian de către apă, care ar fi circulat pe suprafață acum câteva miliarde de ani, ceea ce indică un climat apoi cald și umed.

Într-adevăr, se crede că Planeta Roșie a deținut în trecut apă din abundență sub formă lichidă, cu lacuri, râuri și poate chiar și un vast ocean care acoperea cea mai mare parte a câmpiei nordice a planetei.

"În ultimii 40 de ani sau mai mult, s-a presupus că râurile au existat odată pe Marte, erodând și creând toate aceste văi", a declarat Anna Grau Galofre, de la Universitatea Columbia din Canada, care a condus studiul.

„Dar pe Marte există sute de văi și sunt foarte diferite una de cealaltă”, continuă specialistul, sugerând că diferite procese ar fi putut duce la formarea lor.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii canadieni și americani au analizat, printr-un algoritm, peste 10.000 de văi marțiene, evidențiind, pentru unii, o similitudine cu canalele subglaciare ale insulei Devon, Canada, la aproximativ 1.500 de kilometri de Polul Nord.

La fel, unele văi marțiene ar fi putut fi modelate în urmă cu 3,8 miliarde de ani de ghețari, din cauza fluxului de apă topită. Prin urmare, climatul ar fi putut fi mai rece decât se teoretiza până acum, cu gheață prezentă pe suprafața planetei roșii.

Și o veste bună, pentru autorii studiului, întrucât gheața poate acționa ca un protector al canalelor, aceste condiții ar fi putut favoriza apariția vieții în trecut pe Marte.