Cercetătorii de la SLAC National Accelerator Laboratory din cadrul Departamentului pentru Energie din Statele Unite au anunţat marţi că au captat primele fotografii digitale de 3.200 megapixeli, cele mai mari realizate vreodată într-o imagine singulară, în timpul unei etape ce a vizat testarea planului focal al unei camere foto care se află în faza de asamblare, informează agenţia Xinhua, preluată de Agerpres.

Camera foto RubinFoto: Jacqueline Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory

Planul focal complet al camerei are o lăţime de aproximativ 61 de centimetri şi conţine 189 de senzori individuali - dispozitive cu cuplaj de sarcină. Fiecare dintre aceşti senzori poate capta o imagine de 16 megapixeli, potrivit unui comunicat.

Imaginile sunt atât de mari încât ar fi nevoie de 378 de ecrane 4K de înaltă definiţie pentru a afişa una dintre ele la dimensiune completă. Rezoluţia este atât de mare, încât o minge de golf ar putea fi observată de la o distanţă de aproximativ 24 de kilometri.

Senzorii de imagine vor putea detecta obiecte de 100 de milioane de ori mai greu de observat decât cele vizibile cu ochiul liber - o sensibilitate ce ar permite unei persoane să vadă o lumânare de la mii de kilometri distanţă, a indicat SLAC National Accelerator Laboratory.

După ce va fi asamblată cu succes, camera va fi instalată la Observatorul Rubin din Chile.

Camera va produce imagini panoramice complete cu cerul austral, colectând imagini cu aproximativ 20 de miliarde de galaxii în următorii zece ani.