În Univers există „prea mult aur”, iar fizicienii nu ştiu de unde provine metalul preţios

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 19:24 Science - Spatiul


Univers
Foto: Pixabay.com
Aurul este unul dintre elementele chimice foarte abundente în Univers, iar fizicienii recunosc că nu ştiu de unde provine acest metal preţios, scrie Live Science, care prezintă un studiu, realizat la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, care ajunge la concluzia că presupusa origine a aurului - coliziunile dintre stele neutronice - nu poate explică abundenţa acestui metal, notează Agerpres.

Aurul este un element chimic, ceea ce înseamnă că nu se poate forma în urma unor reacţii chimice obişnuite - deşi alchimiştii au încercat să obţină astfel aur timp de secole. Pentru a obţine un atom de aur este nevoie de lipirea laolaltă a 79 de protoni şi 118 neutroni pentru a forma un singur nucleu atomic. Un astfel de element necesită o reacţie de fuziune nucleară foarte intensă. Însă astfel de reacţii de fuziune nu se produc suficient de frecvent, cel puţin în partea noastră de cosmos, pentru a explica de ce există atât de mult aur pe Pământ dar şi pe alte corpuri ale Sistemului Solar.

Coliziunile dintre stelele neutronice nu se produc suficient de frecvent pentru a explica abundenţa aurului în cosmos, ceea ce înseamnă că mai există şi alte mecanisme necunoscute care produc aur, aşa cum ar putea fi exploziile stelare de tip supernovă.

Coliziunile dintre stele neutronice produc aur prin ciocnirea protonilor şi neutronilor laolaltă în nuclei atomici, dar raportat la abundenţa aurului în Univers, ciocnirile dintre stelele neutronice se produc prea rar pentru a fi singura explicaţie validă. Pe de altă parte, nici fenomenele de tip supernovă nu pot explica abundenţa aurului în Univers pentru că stelele suficient de masive pentru a fuziona aur din elemente cu masă mai mică înainte de a intra în stadiul de supernovă sunt foarte puţine, iar în cele mai multe cazuri, aurul obţinut prin fuziune în aceste stele se pierde definitiv când, după etapa de supernovă, steaua muribundă devine o gaură neagră, după cum explică Chiaki Kobayashi, astrofizician la Universitatea din Hertfordshire, coordonatoarea noului studiu.

Există însă un tip special şi foarte rar de supernove, aşa-numitele „supernove magneto-rotative”, care sunt, conform lui Kobayashi nişte supernove ce se rotesc extrem de rapid.

În cadrul unei supernove magneto-rotative, o stea muribună se roteşte atât de rapid şi este apăsată de nişte câmpuri magnetice atât de puternice, încât în momentul exploziei se întoarce pe dos. În timp ce moare, o astfel de stea aruncă în spaţiu jeturi albe, incandescente de materie, şi pentru că s-a întors deja pe dos, aceste jeturi abundă în atomi de aur. Astfel, dacă stelele care pot fuziona aur în nucleul lor sunt rare, stelele care pot fuziona aur şi apoi îl împrăştie în spaţiu sunt şi mai rare, conform lui Kobayashi.

„Tot nu putem explica de ce există atât de mult aur”


Însă nici stelele neutronice şi supernovele magneto-rotative la un loc nu sunt suficiente pentru a explica abundenţa aurului pe Pământ, mai susţine Kobayashi.

„Această problemă are două niveluri. În primul rând, ciocnirile dintre stelele neutronice nu sunt suficiente. În al doilea rând, chiar dacă există şi o a doua sursă de aur, tot nu putem explica de ce există atât de mult aur”, a precizat ea.

Studiile anterioare au avut dreptate cu privire la faptul că ciocnirile dintre stele neutronice împrăştie un „duş de aur” în spaţiul din jur. Dar aceste studii nu au ţinut cont de raritatea acestor coliziuni. Este foarte greu să estimezi cu precizie cât de des nişte mici stele neutronice - ele însele rămăşiţele ultradense ale unor vechi supernove - se lovesc unele cu altele. Dar cu siguranţă că nu este ceva foarte obişnuit. Oamenii de ştiinţă au observat un singur astfel de eveniment. Chiar şi cele mai optimiste estimări arată că astfel de stele nu se ciocnesc suficient de frecvent pentru a produce tot aurul care se află în Sistemul Solar, conform studiului publicat de Kobayashi şi de colegii ei.

„Această lucrare nu este prima care sugerează că ciocnirile dintre stele neutronice sunt o explicaţie insuficientă a abundenţei aurului”, a comentat Ian Roederer, astrofizician la Universitatea din Michigan, care caută urme ale unor elemente rare în stelele îndepărtate.

Însă noul studiu publicat de Kobayashi şi de colegii ei în The Astrophysical Journal are un mare avantaj: este extrem de minuţios, conform lui Roederer. Cercetătorii au analizat munţi de date şi au generat modele computerizate robuste cu privire la evoluţia galaxiilor şi la producerea de noi elemente chimice.

„Lucrarea conţine referinţe la 341 de alte publicaţii, adică de aproximativ 3 ori mai multe referinţe decât cele conţinute de lucrările tipice publicate de The Astrophysical Journal în aceste zile”, a declarat Roederer pentru Live Science.

Folosind această abordare, autorii au reuşit să explice formarea atomilor de la elemente uşoare, precum izotopul carbon-12 (şase protoni şi şase neutroni) şi până la uraniu-238 (92 de protoni şi 146 de neutroni).

Coliziunile dintre stele neutronice, spre exemplu, au produs stronţiu în modelul lor. Această deducţie corespunde observaţiilor cu privire la împrăştierea de stronţiu în spaţiu în urma singurei coliziuni dintre stele neutronice observată de ştiinţă.

Supernovele magneto-rotative au explicat prezenţa europiumului în modelul lor, un alt atom a cărei origine nu a putut fi explicată până acum.

Aurul însă rămâne o enigmă! Există ceva acolo, despre care oamenii de ştiinţă nu ştiu încă nimic, şi care produce foarte mult aur, subliniază Kobayashi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7902 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  Undeva Acolo Departe (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 19:41)

  KosKos [utilizator]

  Alchimistii extraterestri au descoperit Piatra Filozofala si secretul producerii aurului din oricare alt element ...
  • +14 (18 voturi)    
   Haoleu (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 20:59)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui KosKos

   Se face haur dîn fer ?
  • +2 (8 voturi)    
   Sau, este un produs... (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 21:43)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui KosKos

   al unui proces cosmic , din univers...
   In unele legende exista teoria precum ca aurul ar fi lumina condensata. Legatura dintre aur si lumina, este enuntata in mai multe surse.
  • +14 (18 voturi)    
   Banc (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 21:54)

   Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui KosKos

   Pe Pământ sosește un OZN acoperit complet cu aur. Din el coboară un extraterestru mic, verde, cu antene din aur. Este luat la întrebări:
   - De unde vii tu?
   - Din centrul galaxiei.
   - Și toți aveți acolo farfurii zburătoare din aur?
   - Da.
   - Și toți aveți acolo antene din aur?
   La care extraterestrul:
   - Nu, numai noi, evreii...
 • -14 (26 voturi)    
  Because Climate Change (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 19:43)

  xolv [utilizator]

  that's why
 • +1 (9 voturi)    
  repede,capturati 2 nove-super pt. bani de pensii (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 22:34)

  richter [utilizator]

  si duse in beci la BNR... dar daca ...un asteroid de aur cade in curte la PSD cu cat ar creste penziiile si alocatiile si ajutoarele sociale , si cu cat 85% ar castiga PSD alegerile viitoare ? auuu ..am dat cu mana de pat...
 • -12 (18 voturi)    
  Creat de Dumnezeu !!! (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 23:11)

  pinguinu [utilizator]

  In loc sa tot cautati explicatii stintifice ptr orice chestie, v-ati gandit vreodata ca totul a fost creat de Dumnezeu? Adica de o fiinta cu o putere si o intelepciune infinit superioara omului?

  Biblia, cea mai veche carte a omenirii, descrie in cartea Geneza, in primele 2 capitole, cum Dumnezeu a creat toata lumea vie, om, plante si animale, precum si lumea inanimata, pamantul si restul universului, inclusiv toate elementele chimice si toate metalele existente despre care stim...

  Da, am scris bine, Dumnezeu a CREAT totul, bineinteles, de-a lungul unor perioade foarte lungi de timp, numite simplu "zile de creere" in primul capitol din Geneza (din Biblie).

  Cititi Biblia si o sa va convingeti! Sau ptr unii (oamenii de stinta) e prea simpla o explicatie atat de logica cum e cea prezentata in Biblie?

  Incercati sa cercetati Biblia si incercati sa intelegeti ce scrie in ea, si o sa vedeti ca lucrurile sunt logice!
  Succes!
  • -4 (12 voturi)    
   De ce ati dat minusuri? (Duminică, 4 octombrie 2020, 10:06)

   pinguinu [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   Chiar la finalul articolului scrie: "Aurul însă rămâne o enigmă! Există ceva acolo, despre care oamenii de ştiinţă nu ştiu încă nimic, şi care produce foarte mult aur, subliniază Kobayashi."

   Prin asta, chiar oamenii de stiinta recunosc existenta unui Creator mult mai inteligent si mult superior ca putere si intelepciune, adica existenta lui Dumnezeu... desi li-e frica sa recunoasca asta... sau nu vor, pentru a nu-si pierde prestigiul.

   Hai cu minusurile!
   • +3 (15 voturi)    
    Hmmmm.... (Duminică, 4 octombrie 2020, 11:34)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

    " Exista ceva acolo , despre care oamenii de stiinta nu stiu inca nimic ... "
    " Prin asta , chiar oamenii de stiinta recunosc existenta unui Creator ..."
    Cred ca pot sa va explic : pentru oamenii obisnuiti , exista o diferenta - semnificativa - intre " ceva " si " cineva " ( Creator , cum
    spuneti dv ) .
    Doar persoanele cu adevarat inteligente - ca dv - pot face aceasta conexiune ( atat de ) " logica " ...
    Felicitari !
    Nu va lasati descurajat de minusuri ...
    Oamenii sunt rai ...
  • +3 (9 voturi)    
   Amice (Duminică, 4 octombrie 2020, 13:32)

   Gauloise [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   Oamenii de stiinta nu isi pot explica fenomene care se intampla sau s-au intamplat cu mult inainte ca omenirea sa fi existat si tu vii si argumentezi cu “cea mai veche carte a omenirii” :)) intelegi unde se frânge logica ta? :))
   • -1 (3 voturi)    
    Este perfect logic (Luni, 5 octombrie 2020, 8:36)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Gauloise

    Este perfect logic ce spune Biblia. Și ceea ce spune ea nu se poate dovedi științific a fi fals. Numai că ea nu spune totul. Și nici nu este cazul ca, dacă cineva crede ceea ce spune Biblia să nu facă cercetare științifică. Biblia spune în principal despre Creator și dă o schiță a planurilor lui pentru om. În schimb, știința se ocupă cu mecanismele care produc ceea ce se poate observa. Știința răspunde la întrebări de forma: "Cum...?" În schimb Biblia răspunde la întrbarei de forma "Cine...?" și la "Cu ce scop...?"
    Altfel, fără Dumnezeu, nu există nici o moralitate absolută, nici un scop și nici un sens la vieții, ci totul devine relativ în primul rând în ceea ce privește moralitatea.
  • -1 (5 voturi)    
   Biblia, cea mai veche carte a omenirii? (Duminică, 4 octombrie 2020, 22:23)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   Va sa zica Codul lui Hammurabi sau scrierile lui Aristotel sunt doar niste fituici.
   Ca sa nu mai zicem ca Biblia pe care o citezi acum a fost definitivata ca forma prin secolele 5-6, dupa ce s-a eliminat multiplele variante considerate eretice.
  • -3 (3 voturi)    
   Rămâna întrebarea cum (Luni, 5 octombrie 2020, 8:29)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   Știința se ocupă de care ese mecanismul unor fenomene. Care sunt legile care produc ceea ce se poate vedea sau detecta prin alte mijloace? Faptul că acele legi sutn date de Dumnezeu și menținute în vigoare de El este altceva. Dacă crezi în Dumnezeu nu înseamnă că trebuie să descurajezi cercetarea științifică.
  • -2 (2 voturi)    
   Cea mai veche carte? (Luni, 5 octombrie 2020, 9:05)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   Să fim ceva mai exacți. Din Biblie este clar că cele mai vechi cărți sunt cele ale lui Moise. Apoi, restul Vechiului Testament a fost scris pe parcursul a niște sute de ani de diferiți scriitori. Iar Noul Testament a fost scris în primul secol după Hristos. Ceea ce este cel mai extraordinar este cum se leagă lucrurile scrise de scriitori diferiți pe parcursul a sute de ani. Relatările istorice se deosebesc extrem de mult de cronicile egiptenilor și asirienilor, care, ori de câte ori sufereau o înfrângere, nici nu o consemnau și trebuiau cercetate cronicile scrise de ânvingîtori, pe când evreii care su scris Vechiul Testament au prezentat propria lor nație ca având o mulțime de păcate, fapt pentru care a și suferit înfrângeri.
   Cea mai veche carte a omenirii? Nu aș îndrăzni să afirm aceasta. Nu aveau egiptenii papirusurile lor? Ceea ce este cert este că este prima carte cu scriere alfabetică, că din acea regiue a Palestinei a pronit alfabetul. Și, mai ales, nu există scriere mai veche care să aibă mai multă relevanță în prezent decât Biblia. Ea este pur și simplu valabilă în orice epocă istorică și pentru orice nație...
 • +8 (10 voturi)    
  Double entendre (Duminică, 4 octombrie 2020, 1:24)

  ranuhasu [utilizator]

  “Duș de aur” - hahaa hotnews
  • +2 (4 voturi)    
   Cre' ca bancu' ... (Duminică, 4 octombrie 2020, 14:37)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ranuhasu

   ... a fost al autorilor din care s-a facut traducerea, si HN l-a sarit, in fapt, la traducere.
 • +3 (7 voturi)    
  Dracul (Duminică, 4 octombrie 2020, 13:53)

  Rebecka [utilizator]

  v-a sfatuit sa dati aceasta stire!Pai daca afla d-alde Dragnea,Valcov et co de aurul din Univers,s-a mantuit!!Nu voiau ei sa puna mana pe aurul nostru(atata cat e) depozitat la Londra?Unde se poate piti aurul din Univers de lacomia lacustelor dambovitene?Nicaieri!Astia se fac frate cu necuratul,se dau peste cap,deghizati se infiltreaza la NASA,cumpara statia spatiala de la Baiconur,fac ce or mai sti si pun mana pe multravita comoara spatiala!Cat timp bajbaie ei prin Calea Lactee adunand comori, scapa aurul tarii de,,rozatoare``


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by