Sonda Osiris-Rex a colectat atât de multe roci de pe suprafața asteroidului Bennu, după ce a atins pentru scurt timp suprafața acestuia, încât compartimentul de colectare nu se poate închide bine iar prețioasele roci se pierd în spațiu, a anunțat vineri NASA, potrivit AFP.

mici roci ies din sonda Osiris RexFoto: Captura NASA

Astfel, NASA a anunțat că sonda Osiris-Rex a reușit să colecteze o cantitate foarte mare de particule a asteroidului Bennu la începutul săptămânii, dar că au fost atât de multe încât compartimentul de colectare nu se poate închide, punând în pericol misiunea.

Sonda urmează să aducă praf și mici roci înapoi pe Pământ în 2023, care ar fi de departe cel mai mare eșantion extraterestru de la misiunile Apollo pe Lună. Cu condiția să reușească să le păstreze cu bine pentru călătoria de întoarcere.

"O parte substanțială din masa recoltată scapă", a anunțat Dante Lauretta, șeful misiunii, în timpul unei conferințe telefonice pe un ton mai puțin euforic decât la prezentarea sa de miercuri, când echipa a salutat o operațiune care a decurs „la fel de bine cum s-a sperat”.

GIF:

Între timp, sonda a făcut fotografii din toate unghiurile, iar cercetătorii au descoperit cu uimire un nor tulburător de particule care plutește în jurul brațului de trei metri.

Vestea bună este că sonda ar fi recuperat 400 de grame de fragmente, mult mai mult decât minimul dorit de 60 de grame, potrivit omului de știință.

Dar între 5 și 10 grame au fost deja observate în jurul brațului; din cauza microgravitației, fragmentele se comportă ca niște fluide.

„Marea mea grijă este că particulele scapă, noi suntem victimele succesului nostru”, a spus Dante Lauretta.

Ca urmare, operațiunea de măsurare a masei prin rotirea dispozitivului, programată inițial pentru sâmbătă, a fost anulată, deoarece acest lucru ar putea provoca pierderea a și mai multor fragmente.

Urgența este acum de a reduce activitățile dispozitivului la minimum, de a limita pierderile și de a pregăti cât mai repede posibil stocarea eșantioanelor în capsula situată în centrul sondei.

Aceasta implică mișcarea brațului și trebuie pregătită cu atenție de către ingineri. Acest lucru ar putea avea loc marți.

Fragmentele se află în prezent în compartimentul circular de la capătul brațului. Marți, brațul sondei a atins pentru scurt timp suprafața asteroidului Bennu și, în același timp, a suflat gaz comprimat, provocând ridicarea particulelor în interiorul brațului, ca sub un clopot.

Mecanismul de închidere a compartimentului este blocat de pietre.

Osiris-Rex riscă să-și piardă comoara? Cantitatea pierdută nu este încă bine cunoscută, dar oamenii de știință păreau relativ încrezători și au spus că nu ar fi necesar să se repete operațiunea de colectare a mostrelor.