Calea Lactee are cel puțin 300 de milioane de exoplanete potențial locuibile - studiu NASA

de S.J.     HotNews.ro
Vineri, 6 noiembrie 2020, 11:47 Science - Spatiul


Exoplaneta
Foto: Pixabay
Galaxia noastră este plină de planete potențial locuibile - cel puțin 300 de milioane, potrivit NASA, scrie CNN.

Telescopul spațial Kepler al agenției spațiale americane a petrecut nouă ani într-o misiune de vânătoare de planete, identificând cu succes mii de exoplanete din galaxia noastră înainte de a rămâne fără combustibil în 2018.

Dar întrebarea principală a misiunii inițiale a rămas: câte dintre aceste planete sunt locuibile?

Oamenii de știință din întreaga lume au analizat datele lui Kepler de ani de zile - și cred că au găsit răspunsul.

Potrivit cercetărilor publicate în The Astronomical Journal, există aproximativ 300 de milioane de lumi potențial locuibile în galaxia noastră, adică planete telurice (formate din roci și metale) capabile să susțină apă lichidă la suprafața lor.

Acest număr este o estimare aproximativă conservatoare și „ar putea fi mult mai multe”, a declarat NASA într- un comunicat de presă.

Unele dintre aceste planete ar putea fi suficient de aproape de sistemul nostru solar pentru a fi considerate „vecini interstelari” - cea mai apropiată este la aproximativ 20 de ani lumină distanță.

„Kepler ne-a arătat deja că există miliarde de planete, dar acum știm că o bucată bună din acele planete ar putea fi telurice și locuibile”, Steve Bryson, cercetător NASA și autorul principal al studiului.

„Deși acest rezultat este departe de a fi o valoare finală, iar apa de pe suprafața planetei este doar unul dintre numeroșii factori care susțin viața, este extrem de interesant faptul că am calculat că aceste lumi sunt atât de comune cu o încredere și o precizie atât de ridicată”, a adăugat Bryson.

Studiul a fost o colaborare globală între oamenii de știință ai NASA care au lucrat la misiunea Kepler și cercetătorii de la agenții spațiale internaționale, din Brazilia până în Danemarca.


„Zona Goldilocks”Există între 100-400 de miliarde de stele în galaxia noastră, Calea Lactee, conform estimărilor NASA. Fiecare stea găzduiește probabil cel puțin o planetă - ceea ce înseamnă că există miliarde de planete dintre care doar câteva mii au fost descoperite.

O mulțime de factori influențează dacă o planetă poate susține viața, inclusiv atmosfera și compoziția sa chimică. Dar, pentru a restrânge zecile de miliarde de opțiuni, cercetătorii din acest studiu s-au concentrat pe câteva cerințe de bază.

Au căutat stele similare Soarelui nostru ca vârstă și temperatură, deci prea cald sau activ. De asemenea, au căutat exoplanete cu o circumferință similară Pământului și le-au selectat pe cele care ar putea fi formate din roci.

Au luat în considerare de asemenea distanța fiecărei planete față de steaua ei - prea aproape și apa ar evapora, prea departe ar îngheța.

O planetă locuibilă trebuie să se afle în zona „tocmai potrivită”, sau așa-numita zonă Goldilocks, pentru a susține apa lichidă la suprafața sa.

Estimările anterioare ale numărului de planete locuibile nu reflectau modul în care temperatura și energia unei stele ar putea fi absorbite de planetele sale, a declarat comunicatul NASA.

De data aceasta, oamenii de știință au reușit să includă acești factori în analiza lor, mulțumită datelor suplimentare adunate de misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene care realizează o hartă 3D a galaxiei noastre.

„Am știut întotdeauna că definirea capacității de a susține viața doar prin prisma distanței fizice a unei planete față de steaua sa, astfel încât să nu fie prea cald sau prea rece, ne lăsă cu o mulțime de supoziții”, a declarat Ravi Kopparapu, cercetător NASA și co-autor all studiului.

„Datele Gaia despre stele ne-au permis să privim aceste planete și stelele lor într-un mod cu totul nou.”

După calcularea acestor factori, cercetătorii au folosit o estimare conservatoare că 7% din stelele asemănătoare Soarelui ar putea găzdui lumi locuibile. Dar rata ar putea fi de până la 75%, spun oamenii de știință.

NASA a declarat că va colabora cu alte agenții spațiale pentru a perfecționa estimarea în cercetările viitoare, ceea ce va ajuta la modelarea planurilor pentru următoarele etape ale descoperirilor descoperirilor de exoplanete și construirea noilor telescoape.

În prezent, misiunea TESS a NASA este cel mai recent „vânător de planete” care caută exoplanete.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3449 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Terra (Vineri, 6 noiembrie 2020, 11:59)

  soringusar [utilizator]

  Terra , anunt important !!
  Pt raspandirea in spatiu, inainte !!!
  :))
 • +2 (8 voturi)    
  Noi avem o planeta aici (Vineri, 6 noiembrie 2020, 12:08)

  Futurist Irefutabil [utilizator]

  Sigur locuibila de care ne batem insa joc.
  • +2 (2 voturi)    
   De aia se dilata Universul:ii este frica de oameni (Vineri, 6 noiembrie 2020, 13:41)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   De fapt Universul nu se dilata, ci pur si simplu se departeaza de Pamant de frica marii "inteligente" terestre. Muta Brazilia pe oricare dintre acele planete si in cativa ani arata ca Marte. :)
   • 0 (0 voturi)    
    Singura problema (Vineri, 6 noiembrie 2020, 14:31)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

    Este ca dilatatia universului este la fel pentru toate aceste planete potential locuibile: pune oricare in centrul coordonatelor si Universul va fugi de ele. Stie el de ce...
 • +4 (10 voturi)    
  Cursa spre spatiu va redefini Omenirea (Vineri, 6 noiembrie 2020, 12:09)

  animatron [utilizator]

  China si Rusia fac eforturi pentru a se mentine sau pentru a intari pozitia lor de puteri spatiale.

  India si Japonia au programe spatiale serioase, bine finantate, cu mii de specialisti, cu lansari reusite si misiuni pe orbita sau dincolo de ea.

  USA s-a relansat, dupa 40 de ani de relativa stagnare, in cursa, cu noile sale nave ale Space X si o noua generatie de astronauti.

  Presedintele Trump va ramane in istoria USA si pt ca a lansat efortul spatial pe plan militar (crearea unei ramuri speciale "Space Force") si pe plan civil, cu programul Artemis.

  Artemis prevede explorare lunara si pregatiri pt o baza USA permanenta pe Luna ca faza intermediara a expeditiilor spre Marte.

  Europa participa la diverse programe in colaborare fie cu Rusia, fie cu USA, cele proprii sunt modeste in comparatie cu China, Rusia sau USA.

  Sper ca Europa, care are capabilitati, sa-si construiasca singura un program spatial de explorare si exploatare a Sistemului Solar, eventual de expeditii umane spre Luna si Marte.

  Romania ar putea participa, ca stat membru UE, ne-ar fi de folos sa nu ramanem in afara acestui viitor "spatial".
  • +1 (1 vot)    
   Asa este (Vineri, 6 noiembrie 2020, 13:24)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Scuze, am dat minus din eroare.

   Singura mentiune este ca cu actualele tehnologii de propulsie a ajunge chiar si la cea mai apropiata stea ar insemna sute de mii de ani de calatorie.
 • +1 (1 vot)    
  evolutie (Vineri, 6 noiembrie 2020, 12:22)

  BlueX [utilizator]

  o parare - cand se va ajunge la posibilitatea transportului rapid pe distante mari, intre planete... cred ca se vor restrange la doar cateva elemente minimale cerintele ca o planeta sa fie locuibila ... sa zicem protectia oferita de un strat protector gen ozon .. poate gravitatia .. sa nu fie radioactiva... sa aibe apa.... daca are apa + gravitatie + ozon e rezolvatat prb cu aerul.... in rest... cam totul se va "importa" .. doar o gandire minimalista ...
 • 0 (4 voturi)    
  Tinte ale omenirii: (Vineri, 6 noiembrie 2020, 12:32)

  Marionette [utilizator]

  1. Nave care sa poata circula cu 0.98 din viteza luminii
  2. Posibilitatea de a tine embrionii in staza zeci de ani si apoi sa fie readusi de viata
  3. Descoperirea de planete in zona habitabila care au apa, magnetosfera, vulcani,
  4. Trimiterea de nave care sa colonizeze aceste planete.

  Cum navele circula aproape cu viteza luminii, ele pot circula 50 de ani perceptia de pe nava si 14 miliarde de ani perceptia Pamantului. Deci odata trimise in spatiu daca ar trimite un beep constant pe nava catre Pamant, noi am receptiona beep-ul tot mai rar.
  • 0 (2 voturi)    
   Iti dai seama (Vineri, 6 noiembrie 2020, 13:29)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Ca a accelera la 98% din viteza luminii in vid e o utopie. Considerentele sunt pur fizice.

   1. Shiftand (blueshift) spectrul banalei lumini de la stele corespunzator cu o variatie relativa a frecventei de 98% acea blanda lumina ajunge radiatie gama in directia de deplasare. Cu alte cuvinte de "vezi" in mod normal pe "parbriz" te va iradia.

   2. Comunicatia cu Terra va fi imposibila. Tot din cauza shiftului Doppler (redshift) ca nava va trebui sa comunici prin raze X ca pe Terra sa ajunga unde radio.

   3. La 98% din c orice minuscula particula plutind aiurea prin spatiu va deveni radiatie daunatoare pentru echipaj. Practic nava va calatori intr-un flux ionizant continuu venind din directia sa de deplasare. Faptul ca densitatile in spatiul interstelar sunt infime nu conteaza caci viteza ta va fi enorma. Asadar si o particula pe 1 km cub va conta caci tu vei strabate miliarde de km ca sa ajungi la destinatie. Si toate aceste miliarde de particule vor fi indreptate spre tine cu 98% din c.
  • 0 (2 voturi)    
   Si inca ceva (Vineri, 6 noiembrie 2020, 13:33)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Ia calculeaza masa unei nave de 48000 t (sa zicem cat Titanicul) in momentul in care o vei propulsa cu 98% din viteza luminii in vid. Nu ma refer la masa de repaus (ramane la fel) ci la masa relativista. Ia vezi cata energie e necesara ca pur si simplu sa accelerezi aceasta masa relativista de la 95% c la 98% c. Vei avea o surpriza.

   PS: se invata la liceu in clasa a 12a (la real) aceste lucruri.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by