​China lansează o misiune spațială către Lună, misiune care-și propune să aducă pe Terra eșantioane de rocă, pentru prima oară din 1976, când o misiune sovietică a adus sol lunar. Chinezii vor să aducă 2 kg de sol lunar dintr-o regiune de unde nu s-a mai făcut acest lucru și spun că demersul este important pentru știință. China a făcut într-un deceniu pași uriași în programul său spațial care este ambițios, chinezii dorind să aducă după 2030 și mostre de sol marțian.

Un crater de pe LunaFoto: NASA

Sonda spațială Chang’e-5 va încerca să aducă sol lunar și va testa capacitatea chinezilor de a face față unor misiuni mai complicate. În ianuarie 2019 sonda Chang’e-4 a aselenizat pe partea nevăzută a lumii, o premieră în explorările spațiale.

Acum, China vrea să aducă sol lunar din câmpia joasă Mons Rümker, o zonă vulcanică din regiunea lunară denumită Oceanus Procellarum (oceanul furtunilor, în latină). Este o zonă mai tânără a Lunii, estimarea fiind că s-a format acum 1,2 miliarde de ani, în timp ce zonele de unde au cules mostre americanii și sovieticii aveau undeva pe la 3 miliarde de ani.

Această ”mare” se găsește pe fața apropiată de Pământ. Există două tipuri de relief pe Lună: munți înalți, brăzdați de cratere și câmpii joase, relativ domoale, denumite ”mări”. Aceste ”mări” se găsesc mai ales pe fața apropiată de Pământ și s-au format acum 4 miliarde de ani când numeroși asteroizi s-au ciocnit de Lună, ducând la scurgeri masive de lavă care au acoperit suprafețe întinse.

În total au fost aduse pe Terra 382 kg de roci lunare, ultima misiune fiind cea sovietică, Luna 24, în 1976 care a adus 170 de grame din zona Mare Crisium.

Tocmai pentru că e un loc diferit față de cele unde au fost culese mostre în trecut, chinezii speră să afle lucruri interesante și să calibreze și o nouă tehnică de estimare a vârstei suprafețelor geologice de pe diverse corpuri cerești.

Întreaga misiune ar trebui să dureze mai puțin de o lună, iar sonda care va ajunge pe Lună și va fora acolo pentru a culege rocile va sta mai puțin de 14 zile pe suprafața lunii.

Realizările Chinei în programul său spațial sunt o sursă de mândrie națională și totul este prezentat pentru publicul chinez în așa fel încât să se pună accent pe rolul de lider al Partidului Comunist. Multe elemente din programul spațial rămân secrete, dar China devine tot mai încrezătoare în tehnologia sa și, față de alte misiuni, acum a dat mai multe detalii.

Surse: Reuter, New York Times