Văzute de pe cerul nopții, Jupiter și Saturn vor fi apropiate cum nu au mai fost de acum aproape 800 de ani, astfel că înainte de Crăciun se vor vedea precum o planetă dublă, scrie sciencealert.com. Următoarea aliniere de acest tip se va produce în 2080 și apoi în anul 2400. Ambele planete pot fi văzute și cu ochiul liber, iar momentul de maximă apropiere va fi pe 21 decembrie.

JupiterFoto: NASA

Este un eveniment astronomic rar, iar apropierea pe cerul nopții va fi la maxim între 16 și 25 decembrie, cu apogeu pe 21 decembrie, la o oră după apusul Soarelui. Cel mai bine vor vedea evenimentul astronomic oamenii care sunt la Ecuator, iar perioada de maxim va fi cu atât mai scurtă în zonele nordice.

Cele două planete vor părea ca fiind o singură planetă dublă, un punct foarte luminos, iar ele vor fi separate vizual doar de echivalentul unei cincimi din diametrul Lunii pline. Cu un telescop pot fi văzuți și sateliții naturali ai celor două planete.

Distanțele dintre planete se schimbă mereu din cauza orbitelor, iar Jupiter este între 588 milioane și 968 milioane km la depărtare de Terra. Distanța dintre Terra și Saturn variază între 1,2 miliarde și 1,7 miliarde km.

Câteva surse pentru a afla ce poți vedea pe cer

Obsevatorul Astronomic Vasile Urseanu publică un calendar al cerului pe fiecare lună. În detaliu puteți consulta calendarul pe luna noiembrie

aici

Pe aplicația de PC Stellarium puteți vedea harta cerului în timp pentru orice loc din lume

Aplicația Sky Map de la Google vă ajută să aflați la ce vă uitați pe cer îndreptând telefonul spre diferite planete, stele sau constelații.

Pe mobil puteți afla ce puteți vedea pe cer în fiecare seară și între ce intervale puteți observa Luna sau planete prin aplicații precum Nightshift