Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a semnat un contract în valoare de 86 de milioane de euro cu start-up-ul ClearSpace pentru curățarea orbitei Pământului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Start-up-ul elveţian ClearSpace va trimite pe orbită sateliţi de mici dimensiuni care vor avea misiunea să prindă „gunoiul spaţial” şi să-l ducă spre atmosferă unde va arde şi se va dezintegra, notează Mediafax.

„Densitatea resturilor creşte în timp la fiecare nivel de altitudine şi trebuie să facem ceva să stabilizăm situaţia şi chiar să reducem densitatea la un nivel controlabil”, a declarat Calude Nicollier, fost astronaut.

În prezent, pe orbita Pământului sunt peste 3.000 de sateliţi dezafectaţi, 34.000 de obiecte cu dimensiuni mai mari de 10 centimetri şi milioane de alte fragmente de mici dimensiuni.

Fiecare dintre acestea poate fi un pericol pentru echipamentele în funcţiune şi chiar pentru oameni.

„Pentru Staţia Spaţială sau orice navă care duce oameni pe staţie sau pe Pământ, o coliziune cu resturi spaţiale, mai ales de dimensiuni mari, ar putea provoca daune şi chiar distrugeri, aşa că e un pericol pentru oameni. Pentru sateliţi există pericolul ciocnirii, care ar afecta sateliţii sau i-ar distruge”, a mai spus Calude Nicollier.