Nu există semne de viață pe Venus. Două noi studii contrazic concluziile lui Greaves

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 3 decembrie 2020, 23:51 Science - Spatiul


Venus, fotografie a sondei Magellan
Foto: NASA
Un studiu care anunța descoperirea unui gaz posibil legat de o formă de viață în atmosfera lui Venus este contestat săptămâna aceasta de două studii care pun sub semnul întrebării această descoperire, chiar negând realitatea acesteia, scrie AFP.

Studiul profesoarei Jane Greaves, de la Universitatea britanică din Cardiff, publicat la jumătatea lunii septembrie, vorbește espre „prezența aparentă” a fosfinei pe Venus. Acest gaz este legat în mod direct de activitatea microbiană sau umană de pe Pământ.

Anunțul, numit de șeful NASA Jim Bridenstine „cel mai important eveniment” în căutarea vieții extraterestre, a stimulat cercetarea pe această temă.

După o analiză intensă, unul dintre scenariile luate în calcul este că ceva care este acum în viață, probabil niște bacterii, ar reprezenta sursa acestei substanțe prezente în cantități mari în atmosfera densă de pe Venus.

Gazul extrem de toxic pur și simplu nu ar trebui să existe acolo, iar fosfina ar putea fi doar rezultatul unei forme de viață, în cazul în care o găsim pe o altă planetă. Fosfină a fost descoperită și pe Jupiter, însă acolo, din cauza condițiilor extreme - vânturi, furtuni puternice - fosfina se produce în mod natural. Pe Venus nu sunt condițiile de pe Jupiter, deci fosfina nu s-a format în aceleași condiții.

Două studii contrazic concluziile prof Greaves

Mulți cercetători au pus la îndoială ipoteza și sugerau că acest gaz ar putea rezulta din procese atmosferice sau geologice pe care noi nu le putem explica fiindcă Venus rămâne un mister, mai ales că nicio sondă terestră nu poate rezista mai mult decât câteva secunde în atmosfera venusiană.

Echipa coordonată de Thérèse Encrenaz, astrofizician la Observatorul Paris-PSL, a căutat o „semnătură” a moleculei din gama infraroșu. Ea a concluzionat, în revista Astronomy & Astrophysics din 27 octombrie, că rezultatele ei erau incompatibile cu cele ale echipei prof. Greaves.

Potrivit doamnei Encrenaz, „ceea ce a văzut de fapt Greaves a fost o semnătură care, dacă este reală, s-a format la o altitudine de 80 km, în mezosfera superioară, cu mult peste ceea ce am observa deasupra norilor".

Cu toate acestea, savantul de la Cardiff a presupus că fosfina detectată și-a găsit sursa în acești nori, dar la 20 km mai jos, ceea ce presupune un amestec constant de gaze la aceste două altitudini. "Observăm ce se întâmplă la nivelul norilor, la aproximativ 60 km, în partea superioară a stratului de nori și putem spune că nu vedem nimic", a declarat Encrenaz pentru AFP.

În aceste condiții este „extrem de dificil să facem cele două măsurători compatibile”, potrivit astrofizicianului, specialist în atmosfere planetare, care spune „pentru moment” să nu credem în prezența acestui gaz în atmosfera lui Venus.

Un al doilea studiu, publicat în Astronomy & Astrophysics, marți, atacă metoda profesorului Greaves.

Pentru Ignas Snellen, astrofizician la Universitatea olandeză din Leiden, această metodă duce la „rezultate false”. Echipa sa pune în discuție în mod deosebit utilizarea unui „polinom de grad 12”, o ecuație care face posibilă „curățarea” unui semnal de detectare, dar cu riscul de a-l corupe dacă gradul este prea mare.

Echipa Prof. Snellen, folosind datele și metoda Prof. Greaves, a găsit rezultate „sub pragul general de acceptare statistică”. Studiul concluzionează că aceste date nu oferă „dovezi statistice pentru prezența fosfinei în atmosfera Venusului”.

De ce Venus este atât de specială?

Iată ce spune Neil DeGrasse Tyson (cunoscut pentru serialul Cosmos - Possible Worlds)

”S-a dovedit că Venus, numită astfel după zeița frumuseții și a iubirii, are o atmosferă densă, aproape opacă, alcătuită în principal din dioxid de carbon, și că are o presiune atmosferică de aproape o sută de ori mai mare decât cea de pe Pământ, la nivelul mării. Mai mult, temperatura de la suprafață se apropie de 500 de grade Celsius. Poți coace o pizza uriașă în 7 secunde, ținând-o pur și simplu în aerul de acolo.

Astfel de condiții extreme pun probleme explorărilor spațiale, fiindcă orice am trimite pe Venus o să fie zdrobit, topit sau vaporizat în câteva clipe. Dacă vrem să culegem date despre suprafața acestui loc abandonat trebuie să trimitem acolo un obiect rezistent la căldură sau unul extrem de rapid.

Nu este deloc accidental faptul că Venus este un loc atât de fierbinte. Are un efect de seră păcătos, indus de dioxidul de carbon din atmosferă, care captează energia infraroșie. Așa că, deși învelișul de nori al planetei reflectă cea mai mare parte a luminii vizibile primită de la Soare, rocile și solul de la suprafață absorb puținul care traversează învelișul. Apoi același teren radiază lumina vizibilă transformată în lumină infraroșie, care se acumulează continuu în atmosferă, creând astfel la un moment dat - și apoi menținând - un formidabil cuptor pentru pizza”.

Neil DeGrasse Tyson - Moartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice (Editura Trei, 2017)

Referință:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2459 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  Si noi acum ce facem? (Vineri, 4 decembrie 2020, 0:17)

  Zapateado [utilizator]

  Cum va arata viata noastra acum, cand toate sperantele ne-au fost spulberate brutal?
 • -4 (10 voturi)    
  e o veste (Vineri, 4 decembrie 2020, 0:39)

  cucuveauamov [utilizator]

  o planeta FARA HOTIE ... poate vrea un partid sa mergem / sa meraga acolo.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu fii asa de sigur (Vineri, 4 decembrie 2020, 8:15)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   In stiinta se spune ca Venus este "o planeta ruseasca"...
 • 0 (2 voturi)    
  cea mai frumoasa imagine a lui Venus este... (Vineri, 4 decembrie 2020, 2:17)

  Lucky1 [utilizator]

  ...creatia lui Benvenuto Cellini.

  Rusii spun ca Venus este o Planeta ruseasca, dar eu cred ca este italiana.
  • +2 (2 voturi)    
   Sa stii ca exista un sambure de adevar (Vineri, 4 decembrie 2020, 8:17)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   In povestea cu "planeta ruseasca". La una din sondele Venera s-a defectat parasuta principala - nu s-a deschis. Culmea, sonda a aterizat cu bine franata in atmosfera densa doar de reflectorul parabolic al antenei principale. De ce? Simplu: sonda fusese construita ca un tanc. Deci, dupa cum vezi, rusii au ajuns pe Venus tot cu tancuri si blindate, ca peste tot.
   • 0 (2 voturi)    
    Mi-a placut analogia cu tancul... (Vineri, 4 decembrie 2020, 19:05)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Sigur, exista mai mult de un sambure de adevar.
    De fapt au fost multiple misiuni sovietice catre Venus: Venera 1-16 (16 misiuni) si Vega 1-2 (2 misiuni) in total 18 misiuni. Primele au esuat lamentabil dar ultimele 2-3 misiuni au reusit cateva realizari stiintifice. In orice caz, sunt de laudat pentru asta.
    Ce m-a facut sa fiu critic in comentariul precedent a fost faptul ca si-au arogat aceasta titulatura pentru Venus - Planeta ruseasca, asta pentru ca au reusit sa obtina cateva informatii primare in timp ce NASA, ale carei misiuni pe Marte au avut si au in continuare un succes rasunator, nu au emis nici un fel de pretentii, ba din contra, au oferit banca de date comunitatii stiintifice internationale pentru studii.
    In acest context, imi pare mai justificabil sa atribui aceasta calitate celui care a descoperit Planeta Venus, italianul Galileo Galilei (1610).


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by