Un astronaut canadian va participa pentru prima dată în 2023 la un zbor pe orbită lunară, ca parte a proiectului de construire a viitoarei stații lunare Gateway, potrivit AFP.

Lunar GatewayFoto: ESA - European Space Agency

"În 2023, un astronaut al Agenției Spațiale Canadiene va face parte din Artemis II, prima misiune care transportă oamenii pe orbita lunară după mai mult de 50 de ani", a spus ministrul canadian Navdeep Bains într-o conferință de presă. Numele acestui astronaut nu este cunoscut în acest moment.

Agenția Spațială Canadiană și NASA au semnat un tratat privind stația spațială Gateway, care prevede, printre altele, că un canadian va face parte din echipajul Artemis II, prima misiune lunară cu echipaj uman din 1972.

În februarie 2019, Canada a anunțat că a colaborat cu agenția spațială americană Nasa pentru a proiecta mica stație Gateway, care va servi drept releu în timpul călătoriilor între Pământ și satelitul său.

Premierul canadian Justin Trudeau a indicat atunci că participarea Canadei la acest proiect NASA face parte din „noua strategie spațială” a țării sale, care include o investiție de 2,05 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro) pe parcursul a 24 de ani.

NASA intenționează să asambleze stația Gateway până în 2026, care urmează să servească drept post de organizare a călătoriilor Pământ-Lună și să permită astronauților să se aventureze pe suprafața Lunii.

Agenția spațială americană vizează întoarcerea astronauților pe Lună în 2024, la 52 de ani după Eugene Cernan, ultimul om care a pus piciorul pe suprafața lunară în timpul misiunii Apollo 17.

NASA a numit 18 astronauți - nouă femei și nouă bărbați - care vor lua parte la programul spațial Artemis ce-și propune să ducă oameni pe Lună la mijlocul acestui deceniu și va marca încă o premieră: o femeie astronaut care va ajunge pe Lună. Planurile sunt mult mai mari: stabilirea unei baze permanente lunare numită Gateway, după anul 2030 și continuarea explorărilor. Totul va fi posibil însă doar dacă NASA primește finanțarea necesară, iar acest lucru este incert.

Pentru că astronauții au nevoie de câțiva ani de pregătire, NASA a anunțat acum echipa de 18 oameni aleasă dintre cei 47 de astronauți activi. Misiunea Artemis va debuta la anul cu un mic zbor de test, în 2023 primii astronauți ar trebui să ajungă pe orbita lunară, dar nu vor aseleniza, iar la final de 2024 sau în 2025 oamenii ar trebui să calce din nou pe suprafața Lunară pentru prima oară după 1972.

Mulți sunt însă sceptici și nu cred că NASA va reuși să ducă oameni pe Lună în 2024 fiindcă o condiție necesară este ca agenția să primească finanțarea cerută. De exemplu, în anul fiscal curent NASA a cerut un buget de 3,3 miliarde dolari, dar Senatul pare dornic să aprobe doar un miliard de dolari, iar Camera Reprezentanților, circa 600 milioane dolari.