Google celebrează printr-un doodle animat conjuncția Jupiter - Saturn

de Vlad Barza     HotNews.ro
Luni, 21 decembrie 2020, 8:21 Science - Spatiul


Googe doodle despre conjunctia Jupiter Saturn
Foto: Google
​Google celebrează printr-un logo special animat conjuncția Jupiter - Saturn care este evenimentul astronomic al anului. Luni după ora 17.00 cele mai mari două planete din sistemul solar ne vor apărea extrem de apropiate pe cer, formând un fel de ”stea dublă”. Din păcate se pare că în foarte puține locuri din țară va putea fi vizibil fenomenul, din cauza nebulozității ridicate.

Văzute pe cerul nopții, Jupiter și Saturn vor fi apropiate cum nu au mai fost de acum aproape 800 de ani, astfel că între orele 17 și 19 se vor vedea precum o planetă dublă. Următoarea aliniere de acest tip se va produce în 2080 și apoi în anul 2400.

Cele două planete vor părea ca fiind o singură planetă dublă, un punct foarte luminos, iar ele vor fi separate vizual doar de echivalentul unei cincimi din diametrul Lunii pline. Cu un telescop pot fi văzuți și sateliții naturali ai celor două planete.

Distanțele dintre planete se schimbă mereu din cauza orbitelor, iar Jupiter este între 588 milioane și 968 milioane km la depărtare de Terra. Distanța dintre Terra și Saturn variază între 1,2 miliarde și 1,7 miliarde km.

Potrivit Obsevatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitală, fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus. La Bucureşti, Soarele va apune la ora 16,49, iar după ora 17,00 planetele se pot vedea cu ochiul liber. Se pot vedea până la ora 19,00, când apun.

Recomandarea astronomilor pentru cei care vor să vadă fenomenul este să privească dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1737 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by