Misteriosul obiect a fost detectat prima oară în octombrie 2017, dar nu seamănă cu nimic din ce au mai văzut vreodată cercetătorii, atât din pricina formei, cât și a suprafeței sale uscate. Nu a mai putut fi observat de telescoape din ianuarie 2018, deoarece a traversat sistemul solar întorcându-se în spațiul interstelar.
Oumuamua, care înseamnă „cercetaș” în hawaiiană, a fost inițial clasificat ca asteroid când a fost detectat pe când zbura cu peste 315.000 km/h, dar mai recent s-a apreciat că ar fi mai degrabă o cometă.
Proveniența lui Oumuamua, lung de 300 m și cu forma unei țigări, rămâne în continuare un mister. S-a sugerat că ar fi putut veni din uriașul nor molecular W51, aflat la 17.000 de ani-lumină de Pământ.
Unii au teoretizat că este o cometă sau un asteroid, pe când alții au presupus că este compus din hidrogen înghețat, ceva nemaiauzit în știință. În august, Loeb a fost coautor al unui articol care a respins ideea că Oumuamua este alcătuit din hidrogen înghețat.
Iar acum, Loeb, care a publicat inițial în noiembrie 2018 un studiu în care sugera că Oumuamua ar putea fi „un vehicul propulsat de vânt solar, de origine artificială”, își reafirmă ideea că ar proveni de la altă civilizație inteligentă.
Misterul asupra naturii sale exacte s-a adâncit spre sfârșitul lui 2018, când NASA a declarat că se uită de două luni în direcția lui Oumuamua, dar nu a reușit să-l vadă.
Un al doilea obiect interstelar, cometa 2I/Borisov, a fost descoperit în august 2019. (Fox News )