Agenția spațială americană NASA a expediat spre Marte roverul Perseverance greu de o tonă, care va căuta în craterul Jezero dovezi că a existat viață. Dar pentru aceasta trebuie să se așeze încet pe sol pe 18 februarie. Secvența manevrelor de amartizare este descrisă drept „cele șapte minute de teroare” - și pe bună dreptate.

PerseveranceFoto: NASA

Cumplit de multe trebuie să funcționeze perfect într-un interval de timp înspăimântător de scurt, deoarece altfel misiunea nu va face decât o groapă foarte mare și foarte scumpă în solul Planetei Roșii.

Mai mult: totul se va derula în mod autonom. La o distanță de 209 milioane de kilometri de Pământ, fiecare moment trebuie comandat de calculatoarele de bord.

Totul va începe la 100 km deasupra lui Marte, unde Perseverance va întâlni primele semne ale atmosferei marțiene. În acel moment, vehiculul în capsula lui de protecție va călători cu o viteză de 20.000 km/h. În mai puțin de 400 de secunde, sistemul de coborâre va trebui să reducă viteza la mai puțin de 1m/s în apropierea suprafeței. O mare contribuție o va avea scutul antitermic.

Pe măsură ce capsula va coborî în atomsferă se va supraîncălzi la mai mult de 1.000C, dar va și încetini puternic. În mmentul în care se va deschide parașuta supersonică din partea posterioară a capsulei, viteza se va fi redus deja la 1.200 km/h.

Perseverance va atârna sub parașuta largă de 21,5 m puțin peste un minut, reducând în continuare viteza de coborâre. Dar cele mai complexe faze vor fi cele care vor urma.

La o altitudine de 2 km și deplasându-se cu 100 m/s, Perseverance și „macaraua spațială” se vor desprinde de capsulă și vor continua căderea.

Apoi se vor aprinde opt rachete pe șasiul macaralei pentru a aduce roverul într-o poziție suspendată chiar deasupra suprafeței. Corzi de nylon vor asigura contactul blând cu solul al roților vehiculului de multe miliarde de dolari.

Foto: NASA

Dar nu s-a terminat.

Îndată ce Perseverance va simți contactul cu solul, va trebui să se elibereze din cabluri ca să nu fie tras înapoi de macara când șasiul se va îndepărta ca să se așeze la o distanță de siguranță.

Secvența este mult asemănătoare celei de la coborârea pe suprafața lui Marte a roverului precedent, Curiosity, acum opt ani. Dar instrumentele de navigație au fost perfecționate, astfel încât Perseverance să fie depus cu mai multă precizie.

Trebuie menționat că, la data prevăzută, timpul necesar pentru ca undele radio să ajungă de pe Marte la Pământ va fi cam de 700 secunde. Aceasta înseamnă că, atunci când NASA va primi mesajul că Perseverance s-a angajat în atmosferă, misiunea va fi de mai multe minute ori doar o epavă, ori în stare de funcționare pe suprafața planetei.

Robotul își va înregistra coborârea cu camera și microfoanele. Fișierele media vor fi transmise pe Pământ după amartizare – presupunând că Perseverance va supraviețui. (BBC News)