Primul test de lansare a prototipului Starship SpaceX, care a explodat luna trecută, în timp ce încerca să aterizeze după o lansare de test de altfel reușită, a încălcat termenii licenței sale de testare a Administrației Aviației Federale, a relatat vineri Verge, citând surse, relatează Reuters.

Racheta Starship a SpaceXFoto: SpaceX

O anchetă a fost deschisă în acea săptămână, concentrându-se pe explozia de la aterizare și pe refuzul SpaceX de a respecta condițiile autorizate de FAA, a scris Verge.

SpaceX nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta.

Racheta Starship distrusă în accident era un prototip dezvoltat de compania spațială a lui Musk, parte a proiectului privind transportarea oamenilor și a unei încărcături de maxim 100 de tone, în viitoare misiuni pe Lună și pe Marte.

Testul viza atingerea unei altitudini de 12.500 metri, cu ajutorul a trei noi motoare Raptor dezvoltate de SpaceX. Compania nu a precizat dacă acest obiectiv a fost sau nu atins înainte de aterizarea ratată.

FAA a declarat că va evalua informațiile suplimentare furnizate de SpaceX ca parte a cererii sale de modificare a licenței sale de lansare.

"Vom aproba modificarea numai după ce vom fi convinși că SpaceX a luat măsurile necesare pentru a se conforma cerințelor de reglementare", a spus acesta într-un comunicat.