Sonda spațială chineză Tianwen-1, care se îndreaptă spre Marte, a trimis vineri prima sa fotografie cu planeta roșie, a anunțat agenția spațială a Chinei (CNSA), citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dispozitivul, lansat la sfârșitul lunii iulie din China, este așteptat să intre pe orbita lui Martie în jurul datei de 10 februarie.

Fotografia alb-negru a fost realizată de la o distanță de circa 2,2 milioane de kilometri de Marte și prezintă Valles Marineris (canioane din apropierea ecuatorului), Schiaparelli (un vast crater) și câmpia Acidalia Planitia, precizează CNSA.

Pe lângă dispozitivul care va orbita în jurul planetei, Tianwen-1 mai este format dintr-o sondă și un rover, care va efectua analize la sol.

Robotul teleghidat ar urma să ajungă pe Marte în mai. Cu o greutate de peste 200 de kilograme, este echipat cu patru panouri solare și ar urma să fie operațional timp de trei luni.

Printre misiunile sale, efectuarea de analize la sol și asupra atmosferei, efectuarea de fotografii și contribuții la cartografierea planetei roșii.

China speră să realizeze cu această primă tentativă independentă aproape tot ce au realizat Statele Unite în mai multe misiuni marțiene, începând cu anii 1960.

Misiunea este denumită "Tianwen-1" ("Întrebări pentru cer") ca un omagiu la un vechi poem chinez despre astronomie.

Citește și: