​Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat pașii prin care Turcia își propune să devină o putere în explorarea spațiului, iar primul mare obiectiv este trimiterea unei rachete pe Lună în 2023. În viitor, Turcia vrea să trimită și astronauți în misiuni internaționale. Țara a deschis în 2018 agenția sa spațială, proiectul fiind criticat din cauza cheltuielilor mari făcute de o țară ce se afla în criză economică.

LunaFoto: Petar Kremenarov, Dreamstime.com

Erdogan spune că la final de 2023 va fi lansată o sondă care va aseleniza, anul fiind ales deoarece se va împlini un secol de la nașterea republicii turce. Va fi o colaborare internațională, a mai spus președintele care, în ianuarie, s-a întâlnit cu Elon Musk și cu directori de la SpaceX pentru a vedea dacă pot urma colaborări între americani și companii din Turcia.

Președintele a anunțat dezvoltarea unui program spațial în zece etape, dar nu a dat și estimări despre costuri. În afară de trimiterea unei rachete către Lună, un alt punct culminant ține de trimiterea de astronauți turci în misiuni internaționale.

Printre obiectivele anunțate se mai numără

- creare unei mărci comerciale capabilă să rivalizeze cu alte țări la capitolul dezvoltării de sateliți de ultimă generație

- investiții în domeniul observațiilor astronomice de la sol (telescoape high-tech)

- stabilirea unui ”port spațial”

- investiții în meteorologie spațială

- dezvoltarea unui sistem economic al industriei spațiale în Turcia

Doar câteva țări își permit să investească masiv în programe spațiale, iar Turcia vrea să intre într-un club select. Evident că este vorba mai ales de imaginea pe plan internațional, în condițiile în care banii ar fi putut fi investiți în alte domenii unde era mai mare nevoie.

Surse: Reuters, Deutsche Welle