Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
Statia spatiala Gateway ar trebui sa fie construita in 2025
Foto: NASA
NASA i-a acordat companiei SpaceX a lui Elon Musk un contract de 332 milioane dolari pentru a transporta în spațiu cu uriașa rachetă Falcon Heavy primele două elemente ale bazei lunare Gateway care va fi esențială pentru ca oamenii să ajungă pe Marte în 2033, conform calendarului programului spațial Artemis. Stația spațială va orbita în jurul Lunii, va costa câteva miliarde de dolari și astronuații vor putea locui câteva luni pe ea.
Racheta Falcon Heavy va duce într-o singură călătorie ambele elemente, și nu separat cum era plănuit inițial. Cele două componente sunt un modul de propulsie și capsula în care vor sta astronauții.
Transportul NU va fi făcut mai repede de luna mai 2024. Denumirea completă a celor două elemente este ”Power and Propulsion Element (PPE)” și ”Habitation and Logistics Outpost (HALO)”.
Stația Deep Space Gateway va fi de șase ori mai mică decât Stația Spațială Internațională și va fi plasată de orbita lunii, la distanțe ce vor varia între 1.450 km și 70.000 km de suprafața lunară. Spre comparație, SSI este la 400 km deasupra Terrei.
Va fi o stație de reaprovizionare și realimentare către misiunile către Marte și astronauții vor locui în ea chiar și luni de zile. Vor fi două module și stația va fi și un laborator științific, dar și un observator astronomic, cel mai îndepărtat de Terra. Probabil că stația lunară nu va fi gata mai repede de 2026-2028, iar a doua fază va consta în construirea unei navete spațiale care să poată să ducă echipaj uman către Marte, un așa numit ”Deep Space Transport”.
NASA a acordat recent companiei SpaceX și un contract de 116 milioane dolari pentru lansarea misiunii Psyche, în 2022, iar în 2020 o lansare mai complexă a costat 316 milioane dolari.
Racheta Falcon Heavy și-a făcut debutul în 2018 și are de trei ori mai multe motoare decât Falcon 9. Până acum a avut două misiuni comerciale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
Si cum se ajunge acolo?/ (Joi, 11 februarie 2021, 12:19) Jegul Cristian Ioan [utilizator]
ISS (si inaintea acesteai, MIR) erau aprovizionate periodic de capsule cu echipaj sau navete automate. Cum se va asigura aprovizionare pe orbita Lunii?!
Tot cu capsule (Joi, 11 februarie 2021, 15:24) gamma [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan
Dar bineinteles mai rar si cu costuri mai mari , de la LEO la GTO ai 2.5km/s iar de la LEO la TLI intre 3 si 3.25 - asta inseamna ceva mai scump si greu decat o lansare spre orbita geostationara . De la 22t pe LEO F9 coboara la max 8t pt GTO si probabil un generos 5t pt orbita lunara . ISS e pe LEO .
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
Cum se va asigura aprovizionare pe orbita Lunii?!