​Astronomii au confirmat că un obiect ceresc descoperit în 2018 este cel mai îndepărtat observat în sistemul solar. A fost denumit Farfarout și se găsește, în medie, la 132 de unități astronomice (UA) de Soare, o unitate fiind echivalentul a 150 milioane km (distanța Terra - Soare). Farfarout este o planetă pitică ce are un diametru de 400 km și durează 1.000 de ani să facă o orbită completă în jurul Soarelui.

Farfarout, reprezentare artisticaFoto: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva

Echipa care a detectat Farfarout a venit cu date adiționale pentru a confirma că planetoidul există și, drept urmare, Farfarout a primit o denumire oficială din partea organizației Minor Planet Center din Cambridge, Massachusetts. Ea a fost denumită 2018 AG37.

Astronomii au detectat Farfarout acum trei ani cu ajutorul telescopului de 8 metri din Maunakea , Hawai'i și au putut face asta doar datorită avansului tehnologic din ultimii ani în domeniul camerelor digitale montate pe cele mai mari telescoape.

Farfarout face o orbită completă în jurul Soarelui în 1.000 de ani, în timp ce Pluto face o rotație completă în 250 de ani, iar planeta Neptun, în 165 de ani. Dacă Farfarout se găsește la 132 UA, Pluto este la 39 AU, iar Neptun la 30 UA.

Orbita lui Farfarout este extrem de eliptică, astfel că distanța față de Soare variază enorm, între 27 UA (unități astronomice) și 175 UA.

Având o orbită atât de lungă, Farfarout se mișcă foarte încet pe cer și deci este nevoie de mai mulți ani de observații pentru a-i determina traiectoria exactă.

Sunt, fără îndoială multe obiecte mai îndepărtare în Sistemul Solar, dar sunt greu de observat și mai greu de confirmat oficial.

Surse: LiveScience, CNBC