Pe 30 iulie a fost lansat roverul Perseverance ce dispune de un braț robotic de peste 2 metri, 19 camere și două microfoane. Dacă va ajunge intact, va fi al cincilea rover NASA care reușește în 24 de ani să se deplaseze pe Marte. Curiosity, care a ajuns în 2012, încă face diverse măsurători.
Craterul are 250 de metri adâncime, iar cei de la NASA speră că roverul îl va putea explora detaliat și va analiza nisipul, rocile și urmele din rocile sedimentare.
Perseverance trebuie să treacă însă cu bine de ”cele șapte minute de groază” - 'Seven Minutes of Terror', cum spun americanii, practic timpul de când roverul intră în atmosferă și până când se plasează încet pe solul marțian.
De la 20.000 km/h roverul trebuie să ajungă să fie aproape staționar când se apropie de solul marțian, iar pentru asta s-a lucrat intens, dar roverul ca trebui să facă totul autonom, cei de la NASA neavând cum interveni în timp real. Multe mecanisme vor avea un rol important și toate trebuie să funcționeze bine: scutul termic, parașutele, rachetele, cablurile.
Este un risc ca parașutele să nu frâneze suficient de puternic coborârea, iar capsula s-ar prăbuși cu viteză prea mare pe solul pietros și ar fi avariată.
Traiectoria misiunii trebuie să fie foarte bine calculată, deoarece unghiul de intrare în atmosferă este esențial. Dacă traiectoria este aproape verticală, vehiculul plonjează prea rapid și este distrus la ”aterizare”: dacă este mai mult orizontală, vehiculul riscă să ricoșeze și să se întoarcă în spațiul cosmic.
Atmosfera lui Marte este mult mai rarefiată decât cea terestră și este alcătuită din dioxid de carbon, azot și argon. NASA va testa în premieră și un ”elicopter” denumit Ingenuity care va încerca să se ridice de la sol în acest loc unde densitatea aerului este 1% din cea din atmosfera terestră.
Un alt experiment interesant va fi cel legat de încercarea de a produce oxigen cu un instrument numit MOXIE care cântărește 17 kg, are dimensiunile unei baterii de mașină și este gândit să testeze cum poate fi transformat aerul marțian în oxigen. Deși atmosfera marțiană este de 100 de ori mai subțire decât cea terestră, ea conține 95% dioxid de carbon (care poate fi transformat în oxigen). MOXIE va testa acest lucru pentru a vedea ce se poate face în viitoarele misiuni. Precum o plantă, MOXIE va aspira dioxid de carbon și va produce oxigen într-o cantitate de aproximativ 10 grame/oră.
Surse: NASA, space.com, AFP
Daca misiunea va fi indeplinita in conformitate cu programul anuntat va reprezenta un nou salt inainte in explorarea planetei Marte !
Pe cat de interesanta, pe atat de spectaculoasa in ceea ce privesc noile tehnologii si nave spatiale ce urmeaza a fi folosite pentru crearea unei statii lunare orbitale permanente, cu functii multiple in zborurile spatiale viitoare.
Plus, misiunea NASA Cliper pe Europa, una dintre Lunile Galileene ale lui Jupiter.
In ceea ce priveste Misiunea Perseverance pe Marte, majoritatea experimentelor nu sunt in premiera absoluta dar trebuie mentionat, cum dealtfel autorul articolului nu a omis sa faca - spre lauda sa - micutul elicopter Ingenuity, o premiera absoluta care va deschide calea spre ceva mai complex pentru urmatoarele misiuni, sper suficient de capabil pentru a purta un pasager. Un vehicol uman aerian pe Marte, inceputul transformarii sci-fi in realitate.