În timp ce roverul Perseverance al NASA explorează suprafața marțiană, oamenii de știință care caută semne de viață antică pe planeta roșie folosesc datele strânse de o misiune mult mai aproape de casă la un loc din sud-vestul Turciei, relatează Reuters.

Lacul Salda din TurciaFoto: Aivita Arika / Alamy / Profimedia Images

NASA afirmă că rocile de la Lacul Salda sunt cele mai similare de pe Pământ cu cele din jurul Craterului Jezero, locația asolizării Perseverance despre care se crede că a fost odată plin cu apă.

Informațiile culese la Salda i-ar putea ajuta pe oamenii de știință pe măsură ce aceștia caută urme fosilizate ale vieții microbiene păstrate în sedimente despre care se crede că s-au depozitat în jurul unei delte a unui lac care a dispărut de miliarde de ani.

„Salda va fi folosit ca o analogie puternică asupra căreia putem pune întrebări și din care putem învăța”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al agenției aerospațiale americane.

O echipă de cercetători americani și turci specializați în științe planetare au efectuat investigații în 2019 pe malurile lacului cunoscut drept „Maldivele Turciei” datorită apei sale de un albastru azur și împrejurimilor sale albe.

Oamenii de știință cred că sedimentele din jurul lacului s-au erodat din coline formate cu ajutorul microbilor numite drept microbialite.

Echipa NASA care a dezvoltat roverul Perseverance, cel mai avansat laborator de astrobiologie creat vreodată, vrea să afle dacă există microbialite și în Craterul Jezero.

Aceasta va compara de asemenea sedimentele de pe plajele Salda cu roci carbonatice formate din dioxid de carbon și apă - un ingredient cheie al vieții detectat la marginea craterului marțian.

„Când găsim ceva cu Perseverance putem să mergem înapoi să ne uităm la Lacul Salda să analizăm similaritățile dintre cele două procese dar, la fel de important, diferențele care există între Perseverance și Lacul Salda”, a explicat Zurbuchen.

„Așadar suntem cu adevărat recunoscători că avem acel lac și cred că va fi alături de noi pentru o perioadă îndelungată”, a mai afirmat administratorul asociat al NASA.

Mostrele de roci scoase din solul marțian urmează să fie depozitate pe suprafața planetei roșii înainte de a fi aduse înapoi pe Pământ de către două misiuni robotice ulterioare.

Citește și: