Science Ideas: Marte este o scenă din iad. Colonizarea ei ar fi un mod ridicol de a ajuta omenirea

de A.Th.C.     HotNews.ro
Vineri, 12 martie 2021, 20:31 Science - Spatiul


Imagine de pe Marte
Foto: NASA
Nicăieri nu-i ca acasă – dacă nu ești Elon Musk. Un prototip al navei Starship a lui SpaceX, care într-o zi va duce oameni pe Marte, va fi lansat în curând (n.red.: între timp, a și explodat după revenirea la sol). Ce-l motivează pe Musk? De ce Marte? Un clip video din 2019 prezintă viziunea lui Musk - și tot ce-i greșit în ea, scria The Atlantic.

În acel video, Musk citește din cartea „Pale Blue Dot” de Carl Sagan. Cartea, publicată în 1994, a fost răspunsul lui Sagan la faimoasa imagine a Pământului ca mic punct luminos plutind într-o rază de soare – o fotografie pe care a rugat NASA s-o facă din spațiul cosmic, de la 3,7 miliarde de kilometri, nava Voyager 1 în 1990. Sagan credea că o fotografie de la această distanță ne va schimba pentru totdeauna perspectiva locului nostru în cosmos.


Fotografia Pale Blue Dot (JPL-Caltech/NASA)

În video, Musk citește din cartea lui Sagan: „Planeta noastră este un punct singuratic în marele întuneric cosmic învăluitor. În obscuritatea noastră, în toată imensitatea ei, nu este vreun semn că ajutorul va veni din altă parte pentru a ne salva de noi înșine. Pământul este până acum singura lume cunoscută că găzduiește viață. Nu este niciun alt loc, cel puțin în viitorul apropiat, unde ar putea migra specia noastră”.

Dar în acel moment, Musk se oprește și începe să râdă. Spune, incredul: „Nu este adevărat, ci fals. Marte”.

Nu putea să fi greșit mai tare. Marte? Marte este o scenă din iad. Principalul lucru despre Marte este că nu este Pământul, nici măcar pe aproape. De fapt, singurele lucruri pe care planeta noastră și Marte le au cu adevărat în comun sunt că amândouă sunt planete din piatră cu ceva apă înghețată și pe ambele sunt roboți (iar pe Marte nici nu sunt atât de mulți).

Marte are o atmosferă foarte subțire; nu are câmp magnetic care să protejeze suprafața de radiația Soarelui sau razele cosmice galactice; nu are aer respirabil și temperatura medie la suprafață este mortală, 80 de grade sub zero. Crede Musk că este ca Pământul? Ca oamenii să trăiască acolo în vreun fel, trebuie să sape tuneluri și să trăiască în subteran, și ce este atrăgător în a trăi într-un tunel luminat de lămpi anti-depresie și a cultiva salate în lumină ultravioletă? În a spune adio respirațiilor profunde la exterior și în a umbla sub protecția unui amplu costum spațial, știind că dacă ești într-o activitate extravehiculară și se întâmplă ceva, te așteaptă în 60 de secunde o moarte cumplit de dureroasă?

Într-adevăr, o plimbare pe Marte ar fi o experiență unică de viață, uimitoare și profundă. Dar o vizită ca demonstrație tehnologică sau pentru extinderea posibilităților umane este foarte diferită de a trăi acolo. Nu este tărâmul ospitalității pentru oameni. Marte te va ucide.

Musk nu este de pe Marte, dar el și Sagan par a veni din lumi diferite. Ca și Sagan, Musk arată o devoțiune aproape religioasă pentru spațiu, o dorință fierbinte de a merge acolo, dar scopurile lor sunt total divergente. Sagan a inspirat generații de scriitori, oameni de știință și ingineri care s-au simțit obligați să-l urmeze în adorația pe care a încrustat-o în adâncurile inimilor lor. Oricine se referă la Sagan se conectează la miracolul de a fi om, se minunează de șansa de a fi crescut și evoluat pe o planetă atât de rară și frumoasă.

Influența pe care o are Musk asupra unei generații de oameni nu poate fi mai diferită. Musk apelează la visuri și explorare pentru a învălui un conținut de privilegiu, lăcomie și ego. Nu are foame de descoperiri științifice, nici dorința de a înțelege ce face Pământul atât de diferit de Marte. Musk nu este un explorator; el este un înfigător de steag. Se pare că a pierdut un citat din „Pale Blue Dot”: „Poate că nu există o demonstrație mai bună a vanității omenești decât această îndepărtată imagine a lumii noastre.”

Sagan chiar a crezut în trimiterea de oameni pe Marte, întâi pentru a explora și în cele din urmă pentru a trăi acolo, pentru a asigura supraviețuirea omenirii pe termen lung, dar a mai spus și asta: „Ce să facem noi cu Marte? Sunt atâtea exemple de abuzuri umane asupra Pământului că și formularea întrebării mă îngheață. Dacă există viață pe Marte, cred că n-ar trebui să facem nimic pe Marte. Marte aparține marțienilor, fie ei și doar microbi.”

Spre deosebire, Musk încurajează sentimentul de prerogativă asupra cosmosului – că putem și trebuie să colonizăm spațiul, indiferent ce s-ar putea afla acolo, totul pentru o îndepărtată șansă la siguranță.

Există motive legitime pentru a ne simți preocupați de supraviețuirea pe termen lung a omenirii și da, ar fi mai bine să avem posibilitatea de a călători mai eficient prin sistemul solar. Dar am întrebări cu privire la oricare dintre cei mai bogați oameni din lume, care vinde o poveste despre cât de mult îi pasă de supraviețuirea omenirii, că trebuie să trimită rachete în spațiu. Cineva în această poziție ar putea face multe pe micul nostru punct albastru ca să-i ajute pe cei care au nevoie.

Să râzi despre cuvintele lui Sagan înseamnă să nu fi înțeles nimic: Există cu adevărat un singur cămin pentru noi - și suntem deja aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12206 vizualizari

 • +8 (30 voturi)    
  Fă Rai din ce ai (Vineri, 12 martie 2021, 20:48)

  Nyk1 [utilizator]

  Pământul nu este un dat, după cum arată coliziunea spectaculoasă cu asteroidul care i-a venit de hac lui T-Rex acum 65 milioane ani. Sau supererupția vulcanului Toba de acum 70.000 de ani, când am mai rămas doar vreo maxim 1000 de Homo sapienși ÎN TOTAL pe Terra.

  Iar singurul corp din Sistemul Solar pe care-l putem face oarecum asemănător cu Pământul este Marte. Sigur, e un proces de sute sau chiar mii de ani, dar merită să avem o planetă de backup. Dacă rămânem fără Pământ, pe „iadul” marțian putem continua, să facem Rai din ce ne-a rămas.
  • +5 (11 voturi)    
   Psst (Sâmbătă, 13 martie 2021, 8:54)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Dupa cum se vede din voturi problema e ca paradisiacul Pamant e populat de oameni cu idei opuse gata sa-si ia gatul unul altuia si mai sunt si 8 miliarde in total . Nu anticipez deloc un viitor plin de pace .
   Marte nu e mai ostil decat adancul oceanelor si avem destui submarinisti la pensie ca sa stim ca anumiti oameni chiar pot sa-si aleaga cariera de "draci" si pot sa o duca la capat in submarine superinghesuite plimbandu-se prin iadul rece , fara aer si cu presiuni uriase aflat la cateva sute de metri de plajele tropicale unde Pitsi umbla goala la soare (paradisul). Mari tampiti submarinistii astia .
  • +5 (7 voturi)    
   Chiar și atunci (Sâmbătă, 13 martie 2021, 13:24)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   când Pământul va fi lovit de un asteroid, super vulcan sau război nuclear tot va fi mai primitor decât Marte.

   Sincer mai mult sens are să facem o bază pe Lună întâi iar de acolo să putem porni spre Marte sau alte destinații.

   Să lansezi ceva de pe Lună e cu mult mai ușor decât de pe Pământ. În plus în caz de urgență drumul de la Lună la Pământ sau invers e cu mult mai scurt.
  • +5 (7 voturi)    
   Daca ramanem fara?.. (Sâmbătă, 13 martie 2021, 15:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Practic vorbind, planeta noastra a putut sustine in continuare viata dupa coliziunea cu asteroidul Chicxulub. Da, a dus la extinctia dinozaurilor. Dar dinozaurii nu ar fi supravietuit nici macar un minut pe Marte.

   Daca vrem sa ne protejam specia de evenimente catastrofale, putem sapa tuneluri si in scoarta planetei noastre. Sau putem sa construim habitate in oceanele planetei... ca e loc destul. Oricum, ar fi o provocare tehnica mai mica decat sa facem acelasi lucru pe Marte.
   Daca vrei neaparat sa ajungi "in spatiu", este mai simplu sa construiesti un habitat in orbita terestra, protejat de campul magnetic al Pamantului, decat pe Marte.
   • -1 (3 voturi)    
    Fa-ti un cotet. (Duminică, 14 martie 2021, 16:01)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    .
 • +12 (36 voturi)    
  Marte nu este Pământul (Vineri, 12 martie 2021, 20:58)

  VOX. [utilizator]

  Lacomia, insa, va face ca Pământul sa devina Marte. E doar o chestiune de timp.
 • +2 (58 voturi)    
  Musk a devenit tinta pt propaganda stangista (Vineri, 12 martie 2021, 21:17)

  animatron [utilizator]

  Succesul sau e unul incontestabil, a fost si ramane un vizionar, e admirat de sute de milioane pe planeta, e complet independent financiar si isi permite o libertate de exprimare rara in America regimului Biden.

  A agasat la culme extremistii de stanga pt ca in ultimii 4 ani s-a inteles foarte bine cu presedintele Trump, impreuna au lucrat pentru a readuce USA in situatia de independenta fata de navele spatiale ale Rusiei.

  Guvernul republican a avansat schimbari legislative pentru a incuraja societatile private americane sa porneasca spre noile frontiere ale spatiului, spre resursele din Sistemul Solar, resurse ce pot acoperi de mii de ori nevoile Pamantului.

  Programul Artemis, crearea "Space Force", trimiterea pe orbita, dupa decenii, a primilor astronauti americani cu nave americane 100%, planul de baza lunara si expansiune spre Marte, toate sunt coerente cu viziunea guvernului Trump despre necesitatea de a mentine o suprematie spatiala a Americii si a Occidentului, in fata adversarilor rusi si chinezi.

  Ca raspuns, Rusia si China au anuntat ca vor colabora pentru a crea impreuna o baza lunara permanenta.

  Musk e un libertarian, nu suporta stupizeniile "corect politice" sau extremismul "woke", nu-i pasa de campaniile de "cancel culture".

  El incurajeaza de facto pe cei curajosi si intreprinzatori sa se desprinda de controlul guvernelor in aventura spatiala.

  Asta e o grija a totalitarismului globalist, sa nu cumva ca o parte cat de mica a umanitatii sa ii scape de sub control.

  The Atlantic e parte a presei oligarhiei, e o publicatie violent anti-Trump si anti-conservatoare.

  Limbajul din articol tradeaza imediat ideologia de fond:
  "..Musk apelează la visuri și explorare pentru a învălui un conținut de privilegiu, lăcomie și ego".

  Expresia "continut de privilegiu" e una folosita de militantii rasialisti anti-albi, se refera la presupuse "privilegii" pe care le-ar avea doar "albii" (generalizare tipic rasista).
  • +3 (33 voturi)    
   Mai scuteste-ma aici cu stanga si dreapta! (Vineri, 12 martie 2021, 21:42)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Ai habar cine a fost Carl Sagan? Ai habar ce om a fost? Oricine ironizeaza ceva zis de el si nu e de nivel William Herschel, Einstein, Hubble, Drake sau Stephen Hawking ''merita'' un articol de felul asta!
   • +1 (7 voturi)    
    S-a umflat tarata? (Sâmbătă, 13 martie 2021, 17:42)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Matale cam cine esti? Cum iti permiti sa-l Compari pe Einstein sau Hawking cu un nene care n-are nicio treaba cu nimic? Ia treci inapoi la citit si lasa scrisul pentru aia care au citit inaintea ta.
  • +1 (29 voturi)    
   Fals,este doar un strangator de bani (Vineri, 12 martie 2021, 22:23)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   istet,ce-i drept,dar totusi un strangator de bani.Si asta va ramane.
   • -1 (5 voturi)    
    Hotarasti tu ce-o sa ramana? (Sâmbătă, 13 martie 2021, 17:44)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    Tu cam cine esti?
  • +4 (24 voturi)    
   Cred ca ai dreptate... (Vineri, 12 martie 2021, 22:57)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   cand scrii: "Musk a devenit tinta pt propaganda stangista".
   A.Th.C. impropriu afirma ca acest Articol este scris de The Atlantic. Corect este Articolul este scris de Shannon Stirone si publicat in The Atlantic.
   Acum ca stim cine este autorul, un rezident al Bay Area (San Francisco) care-si publica scrierile in Washington Post, CNBC, New York Times, si care are vederile unui democrat de extrema stanga, intelegem ca Stirone este probabil ofensata de intentia exprimata recent de Elon Musk de a nu recunoaste autoritatea Guvernului American pe Marte.
   Aceasta Shannon ii pune in gura lui Carl Sagan pareri si atitudini proprii, ceea ce mi se pare total neetic si nepotrivit pentru un publicist onest.
   A presupune ca Elon intentioneaza sa creeze un oras pe Marte din motive egoiste sau chiaburesti, si aceasta fara a avea o dovada irefutabila, echivaleaza cu un manifest pur subiectiv.
   Articolul este intesat cu tot felul de prezumtii si considerente care dovedesc lipsa intelegerii fenomenului "Explorare/Explorator" sau "Vizionar".
   Parca traim in anul 1000 bc si incercam sa ne explicam posibilitatile umanitatii vis-a-vis de ostilitatea Spatiului Extraterestru.
   Este regretabil ca A.Th.C. a ales tocmai acest Articol
   cand putea, in cel mai rau caz, sa faca o pararela intre opiniile Shannon Stirene si MARK WHITTINGTON - un publicist educat in domenii ce tin de activitatile si ffenomenele extraterestre si care cred ca este un observator impartial al acestor evenimente. Iata un link pentru documentare celor interesati: https://thehill.com/opinion/technology/541966-would-carl-sagan-have-agreed-with-elon-musk-for-wanting-to-settle-on-mars
   • 0 (4 voturi)    
    Categoric are dreptate! (Sâmbătă, 13 martie 2021, 16:00)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

    .
  • +13 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 martie 2021, 0:13)

   [anonim] i-a raspuns lui animatron

  • +6 (14 voturi)    
   Felicitari (Sâmbătă, 13 martie 2021, 2:08)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   este o expresie corecta a unui vizionar genial, normal ca dogmatici și needucații , care “dansează” cu vrea noii socialiști american.
   O privire simpla a “leaderilor” socialiști americani .
   Decanul lor este Sen. Sanders, un comunist notoriu și “preten” bun Fidel Castro și Chavez al Venezuelei, acolo s-a școlit acest înțelept , care urla și gesticulează in gen comunist .
   Musk este genial, dar turma nu poate înțelege ( lipsa de educație ) gen Ștefan Gheorghiu nu poate înțelege acea limba a unui genial .
   La vârsta lui Musk a reușit și a uimit planeta, intelectual și financial .
   Articolul este o inspirație , ca sa nu zic copie a la CNN .
   Lipsită de sinceritate și adevăr , doar de imitat pentru turmă....
  • +2 (14 voturi)    
   Ma lasi cu politica ? (Sâmbătă, 13 martie 2021, 8:21)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Musk a fost Musk si cu Bush si cu Obama si cu alalaltu .
   On topic , e vorba de backup pentru rasa umana . Majoritatea indivizilor de pe Pamant nici nu stiu ce inseamna a avea backup . 10000 oameni ar trebui sa fie suficienti .
   Pentru un simulator de Marte avem submarinele nucleare , n-am auzit de depresii printre submarinisti nici dupa o cariera de zeci de ani sub apa si in ultimul rand Marte nu este pentru indivizi obisnuiti . Ok ? Se poate sa nu mai analizati cum Pitisi si Gigi Manelistu n-ar putea sa supravietuiasca pe Marte ?
  • -1 (5 voturi)    
   Să nu lași adevărul să stea în (Sâmbătă, 13 martie 2021, 14:13)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   calea propagandei.

   Citez: "Guvernul republican a avansat schimbari legislative pentru a incuraja societatile private americane sa porneasca spre noile frontiere ale spatiului, spre resursele din Sistemul Solar, resurse ce pot acoperi de mii de ori nevoile Pamantului."

   "viziunea guvernului Trump" bla bla.

   Știai că programul prin care au fost încurajate companiile comerciale private a fost pornit în 2009 pe timpul lui Obama și tot în timpul ăla a pornit și Crew Dragon?

   Spaceforce nu e decât o nouă grupare administrativă a unor departamente ale armatei deja existente. Că va deveni mai eficient sau va introduce cheltuieli birocratice noi rămâne de văzut.
 • +17 (21 voturi)    
  Sagan a fost un adevărat "meseriaș" (Vineri, 12 martie 2021, 21:39)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Când Cosmos a fost difuzat de TVR în 1980 (sau 79) n-a fost nevoie ca profesoara de fizică să ne îndemne să-l vedem - noi, copiii/elevii am fost captivați de nava în formă de păpădie, de efectele vizuale nemaivăzute pân-atunci, de călătoria imaginată de Sagan și povestită prin vocea lui Florian Pittiș. A fost o deschidere a ochilor și imaginației către Univers.

  Dar, ce mi-a rămas la fel de bine-ntipărit în memorie a fost un interviu al lui Sagan prin 92, cred, în care subiectul central era, citez, "aroganța omenirii". Pus simplu: noi (omenirea) declarăm că mergem în căutarea altor forme inteligente de viață în condițiile în care noi încă nu putem discuta cu delfinii, cu porcii, cu balenele, albinele sau furnicile. Iar aroganța e manifestată prin simpla excludere a celor menționate din categoria "inteligente" - nu se ridică la nivelul nostru de inteligență.

  Transpus le discuția despre Elen Musk și Marte , aroganța se manifestă așa cum spunea Sagan: mergem să locuim pe altă planetă în condițiile în care noi încă nu putem locui în Siberia, în deșert sau sub apă aici, pe Pământ.

  Nu, nu mă refer la dorința de explorare a lui Musk și-a oamenilor, admirabilă și remarcabilă, ci la aroganța menționată de către Sagan.
  • 0 (10 voturi)    
   ar trebui oarecum nuantata sau explicata... (Vineri, 12 martie 2021, 23:17)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   expresia "mergem să locuim pe altă planetă în condițiile în care noi încă nu putem locui în Siberia".
   Sagan se referea la intentia sovieticilor de a colabora cu americanii cu privire la Marte.
   Oricum, probabil Sagan exagera caci a explora Marte nu este rau chiar daca rusii vor aceasta.
  • +1 (5 voturi)    
   Mah, cetatene (Sâmbătă, 13 martie 2021, 13:57)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Dupa logica asta nici n-ar fi trebuit sa stim ca exista continentul american :)) Adica stiau aia ai lui Columb sau Amerigo Vespuci sa traiasca la ei acasa? Voi chiar sunteti seriosi? :))))
   Norocul nostru e ca nu sta specia in marea masa de cretini si ca specia noastra nu evolueaza cum votati voi.
   O sa ajungem pe Marte si o sa ne stabilim pe Luna indiferent ce vrei tu, ce crezi tu sau ce crede "majoritatea" imbecililor care nu-s in stare nici sa se lege la sireturi bine.
   Elon Musk a reusit sa uneasca doua imperii care se urasc din cele mai adanci neguri ale istoriei: imperiul rus si imperiul chinez, asta-i ce reprezinta el, asta e recunoasterea reala a importantei lui si a reusitei sale.
   Ma doare in cot ce ar spune Sagan despre asta chiar si daca ar trai, cu atat mai putin cand n-are ce opinie sa aiba despre Musk cata vreme a murit acum un sfert de secol :)))
 • +7 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 martie 2021, 21:52)

  [anonim]

  • +3 (11 voturi)    
   1969 (Sâmbătă, 13 martie 2021, 1:02)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui

   bine ca nu ne spui cit a costat balonul lui Jules Vernes. trimite tu acum o nava pe luna cu tehnologia din 1969 si sa ne spui cu cit a fost mai "ieftin".
   • +4 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 martie 2021, 8:29)

    [anonim] i-a raspuns lui ras-putin

    • +8 (8 voturi)    
     Nimic nu vine de la sine. (Sâmbătă, 13 martie 2021, 9:35)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

     Totul este muncă. Pomană visează cei care nu știu ce-i munca și cred că li se cuvine mai mult decât fac. Sau nu fac, mă rog.
 • -2 (10 voturi)    
  Soarele a ajuns deja la jumătatea perioadei sale (Vineri, 12 martie 2021, 22:16)

  ploiesteanu [utilizator]

  de viață. Sfârșitul va veni atunci când nucleul lui va rămâne fără hidrogen și fuziunea se va sfârși. Atunci se vor declanșa reacții nucleare, determinând Soarele să umfle într-o gigantă roșie care, în cele din urmă, va înghiți planetele Mercur și Venus astfel ca Soarele va pierde aproape jumătate din vechea masă, pe măsură ce straturile sale exterioare vor exploda. Apoi nucleul se va încălzi rapid și va emana radiații X care ajungând la straturile exterioare se vor uni într-un uriaș inel de plasmă strălucitoare încă vreo 10.000 de ani. Pe măsură ce Soarele îmbătrânește, în maxim 2 miliarde de ani ar putea deveni suficient de fierbinte încât oceanele și mările vor ajunge să fiarbă. Planeta noastră nu va fi, prin urmare, un loc foarte plăcut. Așa că trebuie să ne mișcăm.
  • +3 (5 voturi)    
   o secunda (Sâmbătă, 13 martie 2021, 14:06)

   ulisev2 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Prietene esti amuzant. Omenirea a scos capul de vreo 10000 ani si tu vorbesti de miliarde...
   In varsta Terrei noi reprezentam nicio secunda...
   Sa supravietuim acestui secol si apoi mai vorbim si de varsta Soarelui.
   Si da trebuie sa colonizam Marte, Venus , Luna.
   Sa le terraformam.
   Dar mai intai trebuie sa rezolvam o amenintarare mult mai apropiata si anume Incalzirea Planetei.
   • +1 (5 voturi)    
    Mda (Sâmbătă, 13 martie 2021, 15:39)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui ulisev2

    Trebuie sa rezolvam cu ciclurile si cu glaciatiunile. Eventual sa parcam Pamantul pe o alta orbita si sa-l reparam la un service.
   • +1 (1 vot)    
    E adevărat (Duminică, 14 martie 2021, 13:41)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui ulisev2

    Preocupările noastre imediate ar trebui să se focalizeze pe oprirea poluării. Să nu uităm însă că Pământul pierde câteva sute de tone de oxigen în spațiu, în fiecare zi, în zona aurorelor boreale. E adevărat, fotosinteza completează oxigenul pierdut dar pana se epuizează și resursele biochimice. În plus Pământul va pierde oceanele cam într-un miliard de ani datorită creșterii naturale a luminozității solare - un proces foarte lent, fără legătură cu încălzirea climatică actuală. Deci, mai devreme sau mai târziu va trebui să părăsim Terra.
 • +1 (21 voturi)    
  Sagan a livrat vorbe, Musk livrează fapte (Vineri, 12 martie 2021, 22:24)

  backtothedarkages [utilizator]

  Poate vorbele lui Sagan sună uneori frumos, dar ele rămân doar atât: vorbe !
  • +6 (12 voturi)    
   de morti... (Vineri, 12 martie 2021, 23:20)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

   ...nimic rau. Cu atat mai putin despre acest eminent om de stiinta.
   • 0 (16 voturi)    
    Ce a descoperit sau inventat Carl Sagan ? (Sâmbătă, 13 martie 2021, 1:39)

    backtothedarkages [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

    Nu am nimic personal cu el, dar faptul că a murit nu înseamnă că trebuie așezat în altă parte decât îi este locul. În ochii publicului larg el a fost într-adevăr un 'om de știință'. Însă în lumea oamenilor de știință el nu s-a remarcat prin nimic; nu a descoperit nimic, nu a inventat nimic. Pe când Musk, în domeniul lui este numărul 1 în lume.
    • +10 (12 voturi)    
     Sagan a fost un om de stiinta... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 9:02)

     Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

     ...recunoscut si apreciat de comunitatea stiintifica.
     Elon este un fizician (inginer) in stiinte aplicate.
     Sunt total diferiti.
     Sagan a avut aportul principal in descoperirea temperaturilor inalte la suprafata planetei Venus iar apoi a contribuit la planificarea misiunii Mariner spre Venus. Teoriile sale au fost ulterior confirmate de Mariner 2.
     A fost primul care a emis ipotezele despre existenta unor oceane pe Titan si Europa.
     Contributie la cercetarea aparitiei vietii extraterestre si a demonstrat producerea de aminoacizi din chimicale bazice sub actiunea radiatiilor.
     Si multe altele. Puteti sa gasiti pe Internet cu usurinta toata activitatea sa. Trebuie sa fiti doar interesat. De obicei, inainte sa emiti presupuneri asupra unei persoane, mai ales de anvergura lui Sagan, ar trebui si o scurta documentare, cel putin pentru a nu cade in ridicol.
     • 0 (2 voturi)    
      Interesant (Sâmbătă, 13 martie 2021, 15:40)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

      Interesant e ca Sagan il barfeste pe Musk si dupa moarte, iar Musk nu are nicio treaba cu Sagan :))
      • +3 (3 voturi)    
       Nu este Sagan... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 17:34)

       Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       ...cel care barfeste in Articol. Este Shannon Stirone, jurnalista. Sagan nici nu l-a cunoscut pe Musk. Am explicat in comentariul meu mai sus.
       Este o porcarie politica.
       • 0 (2 voturi)    
        Sagan l-ar fi lăudat pe Musk (Sâmbătă, 13 martie 2021, 19:14)

        Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

        Așa cum îl laudă Neil de Grasse Tyson (un alt om de știință incomod Stângii globaliste, în cazul său din cauză că îi plac femeile și nu face un secret din acest lucru)
        • 0 (2 voturi)    
         Probabil... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 21:03)

         Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

         Sagan a visat in viata lui la explorarea Spatiului Cosmic si, din perspectiva asta, se aseamana mult cu Musk.
         Dar, asa cum am mai opinat, nu exista un conflict direct sau real intre cei doi. Sunt interpusii lor care creaza acest conflict teoretic, practic o speculatie, un joc de cuvinte pentru credit personal. Apanajul mediocritatii care altfel trece prin viata nevazuta.
         Un exemplu bun Neil deGrasse Tyson. Imi aduc aminte in anii trecuti cand Elon inca nu demonstrase reutilizabilitatea primei trepte Falcon 9, Neil il ridiculiza, pentru ca asa cum si ceilalalti participanti in astronautica, Luckheed, Boeing, etc, nici el nu credea sa fi fost posibil. Astazi, Neil este unul din admiratorii lui Musk.
 • +12 (16 voturi)    
  Poate.... (Vineri, 12 martie 2021, 23:26)

  dorin23231358089410391 [utilizator]

  Poate, peste 15-20 de ani tehnologia ne va permite o calatorie spre Marte. Cu ceva noroc si multe descoperiri poate peste 80 -100 de ani ne vom apropia de Jupiter. Genetica noastra, timpul ca unitate de masura, legile fizicii si vidul cosmic plin de radiatii , sunt obstacole majore in dorinta de a cucerii spatiul interplanetar. Pana atunci , poate realizam ca trebuie sa avem mare grija de noi ca oameni si de planeta pe care vietuim. Am putea spune ca prim pas, o civilizatie de gradul 1 , este aceea care stie sa-si controleze clima pe propia planeta si pe urma mai vedem. Realitatea ne-a demonstrat ca un simplu virus aproape ca a ingenunchiat o intreaga civilizatie. Nu a mai fost nevoie de lovituri nucleare , sanctiuni economice , razboaie conventionale etc. Un singur virus, si este departe de a se termina !
  • +3 (9 voturi)    
   cred ca mai repede decat speri... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 6:41)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui dorin23231358089410391

   Marte, probabil 2024.
   Nu cred ca vor fi prea curand misiuni cu echipaj uman spre alte destinatii, in afara de Luna Marte.
   De altfel, cel mai greu este sa ajungi pe orbita. Este si o vorba, orbita este poarta catre Univers, caci odata scapat de gravitatia terestra este posibil sa atingi orice destinatie in Sistemul Solar.
   Prima misiune Artemis, urmeaza Marte.
   Apoi, probabil, Europa sau alt satelit Jovian, undeva prin 2028. Cred ca mai mult timp va lua savantilor sa pregateasca misiunea stiintifica decat transportatorului sa puna la dispozitie nava spatiala.
   Imediat dupa validarea sistemului Super Heavy/Starship, cand se va sti exact capacitatea de transport in tone si dimensiunile de gabarit, savantii vor incepe planificarea misiunii si asigurarea echipamentelor necesare. Esential va fi costul transportului care daca cele promise de Elon se adeveresc iar costul va fi rezultatul alimentarii cu combustibil si serviciilor de lansare, navigatie, etc, atunci se va deschide o noua ERA, a zborurilor regulate interplanetare, iar. misiunile vor curge una dupa alta si simultan, organizate atat de Guverne cat si de Companii private. Lansarile in spatiu vor fi la o asemenea frecventa incat faniii vor urmari numai lansarile exotice, total afara din tipicul uzual.
   Primul oras Port Spatial va fi Boca Chica Texas, care urmeaza sa fie Incorporat in Statul Texas sub numele de Star Base, Texas; demersul oficial deja este demarat de SpaceX.
 • +11 (13 voturi)    
  Ce chestie (Sâmbătă, 13 martie 2021, 1:26)

  Appollodor [utilizator]

  În primul rând trebuie spus că proiectul lui Musk ar fi să facă pe termen lung din Marte o planetă locuibilă, ca pământul. Poate e nerealist sau chiar tehnic imposibil, dar nici pe departe atât de stupid pe cât îl prezintă acest articol, cel puțin în forma sa ideală.

  În al doilea rând, sunt resursele sale pe care Musk le investește în povestea asta. E simplu să comentăm de pe margine, realitatea e că nu e treaba noastră în ce investește el. Dacă erau bani publici aceia, mai vorbeam.

  În final, merită spus și că o bună parte din tehnologiile dezvoltate pentru misiunea de pe Marte își vor putea găsi nenumărate alte aplicații chiar aici, pe Pale Blue Dot, la noi. Deci chiar dacă proiectul eșuează în final, nu înseamnă că investiția nu a fost utilă.
 • +1 (1 vot)    
  Știm de ce trăim? (Sâmbătă, 13 martie 2021, 14:12)

  Zagura [utilizator]

  1. Citez:”Există motive legitime pentru a ne simți preocupați de supraviețuirea pe termen lung a omenirii”.
  Nu înțeleg de ce se consideră de la sine înțeles că scopul existenței noastre nu numai pe această planetă ci și în univers este perpetuarea speciei umane. Ar fi explicabil dacă am fi nemuritori ca indivizi. Sau există câțiva nemuritori preocupați de emigrare și eu încă nu am aflat? Altfel este evident că nu are nicio importanță pentru noi care trăim în prezent dacă ”sfârșitul lumii” este peste 1000, 10000 sau un milion de ani. Fiecare dintre noi avem în perspectivă propriul nostru armaghedon ”personalizat”.
  2. ”80 de grade sub zero.” Curioasă coincidență între temperatura la suprafața marțiană și temperatura de depozitare/manipulare/transport a vaccinurilor anticovid !
  • +1 (1 vot)    
   Nu lipsa nemuririi ii face pe oameni... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 17:43)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Zagura

   ...sa aiba acest comportament, ci constiinta.
   Cum crezi ca au preferat sa moara atati oameni in trecut in loc sa renunte la crezul lor. Odata ce un om ajunge sa aiba un crez, daca este om cu adevarat si crezul se ridica la inaltimea unui monument, omul respectiv este gata sa moara pentru el.
 • +2 (2 voturi)    
  Oricare ar fi rezultatul (Sâmbătă, 13 martie 2021, 18:55)

  mescaline [utilizator]

  Omenirea va avea infinit mai mult de invatat din incercare de a coloniza Marte decat din aruncarea banilor in tot felul de gauri negre sociale.

  Avem nevoie de fiecare initiativa care imprima alt ritm decat cel al verigii celei mai slabe.
 • +1 (1 vot)    
  Daca omul vrea sa se duca pe Marte (Sâmbătă, 13 martie 2021, 21:56)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  de ce s-ar opune cineva? E ca si cum Musk ar vrea sa iasa pe balcon si eu n-as fi de acord. 0.o
 • +1 (1 vot)    
  Isaac Asimov (Sâmbătă, 13 martie 2021, 22:24)

  gurka [utilizator]

  adevarat vizionar


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by