Lansările rachetelor Starship au devenit ceva obișnuit la centrul de dezvoltare de la Boca Chica, Texas. Pentru a doua oară în această lună, compania SpaceX se pregătește să lanseze un nou prototip al viitoarei nave spațiale, informează Business Insider.

Prototipul SN11Foto: SPadre.com

Denumit Starship No. 11, sau SN11, prototipul ar putea fi lansat cel mai devreme azi. Se va înălța la multe mii de metri, își va opri motoarele, se va răsturna lateral, iar apoi va cădea liber spre Pământ. Patru flapsuri ar trebui să-i controleze coborârea, iar motoarele ar trebui să pornească din nou la timp pentru a-l aduce la verticală și a-l coborî pe rampa de aterizare.

SpaceX a mai efectuat trei asemenea zboruri-test la mare altitudine, dar fiecare s-a sfârșit printr-o explozie catastrofală. Primele două prototipuri, SN8 și SN9, s-au izbit de rampă cu viteză mare și au explodat imediat. Al treilea, SN10, a aterizat întreg, dar a explodat 10 minute mai târziu.

Aceste prototipuri reprezintă partea superioară a unui sistem în două trepte. În cele din urmă, un lansator cât 23 de etaje denumit Super Heavy va propulsa nava spațială Starship spre orbită. Întregul sistem este gândit să fie total și rapid reutilizabil, ceea ce i-ar permite lui SpaceX să reducă de 1.000 de ori costul accesului în spațiu.

Viziunea pe termen lung a lui Elon Musk, fondatorul lui SpaceX, este de a duce astronauți pe Lună și de a face posibil zborul hipersonic pe Pământ. El a spus că plănuiește să construiască 1.000 de Starships pentru a duce oameni și materiale pe Marte ca să înființeze o așezare.

SpaceX ar putea încerca să lanseze și să readucă SN11 la sol chiar în această săptămână. Federal Aviation Administration a emis interdicții de zbor în zonă pentru marți, miercuri și joi, iar un judecător din Cameron County a dispus închideri de drumuri pentru miercuri și joi. Interdicțiile de zbor și închiderea de drumuri sunt necesare pentru lansare. Dar pot fi reprogramate dacă SpaceX nu este pregătită pentru lansare.

Pentru a vedea de la distanță centrul de lansare – o transmisie dintr-un complex turistic de pe insula San Padre, aflată la 10 km – se poate accesa feed-ul live SPadre.

Citește și: Science Ideas: Ar fi fost de acord Carl Sagan cu ideea lui Elon Musk de colonizare a planetei Marte?