Elicopterul Ingenuity al NASA, care cel devreme pe 8 aprilie va încerca să facă un zbor pe Marte, poartă o mostră de istorie a aviației fiindcă a dus cu el o bucățică din avionul cu care frații Wright au realizat în 1903 primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bucățica de material textil este de dimensiunea unui timbru poștal și a fost prinsă cu un mic cablu sub panourile solare ale lui Ingenuity.

Prezența acestei bucățele de țesătură este simbolică fiindcă s-a făcut o comparație cu acest zbor de acum 118 ani.

Cei de la NASA spuneau că zborul lui Ingenuity va fi ”un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă”. Reamintim că în 17 decembrie 1903 frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul, lângă localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.

Frații Wright au făcut prima încercare pe 14 decembrie, dar nu au reușit să se ridice de la sol. Trei zile mai târziu au avut însă patru reușite, zburând pe distanțe de 36.6, 53.3, 61 și 260 metri.

Avionul este expus la National Air and Space Museum, Smithsonian Institution, Washington, D.C.

NASA a anunțat că mini-elicopterul Ingenuity va încerca pentru prima oară să se ridice la sol în atmosfera marțiană pe 8 aprilie, până atunci urmând să fie pregătit momentul și Ingenuity va trebui să se separe complet de rover. Dacă elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete.