După o călătorie lungă de peste 471 de milioane de kilometri la bordul roverului NASA Perseverance, vehicul care a amartizat pe 18 februarie în craterul Jezero de pe planeta roșie, mini elicopterul Ingenuity a fost decuplat și plasat pe solul marțian. Ingenuity a fost deja lăsat în urmă de către roverul Persevarance și urmează o noapte critică, înainte de primul zbor programat pe 8 aprilie.

Elicopterul Ingenuity, pe suprafața lui MarteFoto: NASA/Jet Propulsion Laboratory

„Touchdown #MarsHelicopter confirmat! Călătoria sa de 473 milioane km (293 milioane mile) la bordul Perseverance Mars Rover a NASA s-a încheiat cu eliberarea finală de la o înălțime de 10 cm de pe burta roverului până la suprafața lui Marte. Următoarea bornă? Să supraviețuiască prima noapte pe Marte”, a transmis NASA Jet Propulsion Laboratory.

Mini-elicopterul are acum expuse panourile sale solare și își încarcă bateriile și sistemele care ar trebui să-i păstreze temperatura interioară în condiții propice pe parcursul nopții marțiene. Dacă supraviețuiește, mini-elicopterul de doar 1,8 kg va efectua primul zbor cel mai devreme pe 8 aprilie.

După ce l-a pus pe sol, roverul se va îndepărta de Ingenuity la aproximativ 60 de metri.

La primul zbor elicopterul se va ridica la doar 3 m de sol, va sta 30 de secunde, va plana și va face o scurtă întoarcere. Următoarele zboruri vor fi mai lungi, dar mini-elicopterul nu se va ridica la mai mult de 5 metri. Toate experimentele vor fi făcute în decurs de o lună.

Pe 21 martie a fost înlăturat scutul de forma unei cutii de chitară care a protejat roverul în burta lui Perseverance în timpul amartizării și atunci a început lungul proces de separare dintre rover și mini-elicopter.

Programul Ingenuity a costat 80 milioane dolari și lucrul a început șase ani. Ingenuity nu va face experimente științifice, dar încercările sale de a zbura pe Marte sunt printre cele mai interesante lucruri din cadrul misiunii pentru publicul larg.

Planul este ca în decurs de 31 de zile să fie făcute cinci zboruri.

Roverul cu șase roți va documenta zborurile lui Ingenuity cu instrumentul Mastcam-Z și cu cele două microfoane.

Cei de la NASA spun că zborul lui Ingenuity va fi ”un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă”. Reamintim că în 17 decembrie 1903 frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul, lângă localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.

Ingenuity este o mică aeronavă, un fel de mini-elicopter de 1,8 kg greutate și de 49 cm înălțime care, dacă va reuși să zboare, ar putea schimba modul în care viitoarele misiuni către Marte se vor desfășura. Denumirea tehnică a micului aparat de zbor este ”Mars Helicopter Scout”.

Este greu ca un mini - elicopter să zboare cu succes pe Marte, fiindcă densitatea aerului este acolo 1% din cea de la nivelul Terrei, și practic este ca și cum un elicopter ar încerca să zboare la 40.000 de metri deasupra Terrei. Elicopterul trebuie să fie capabil să zboare în mod autonom, să suporte temperaturi în jurul a -80 - 90 de grade Celsius și, în caz că ar cădea, trebuie să nu distrugă roverul.

La primele manevre se va ridica doar 3-5 metri deasupra solului și vor fi făcute cinci teste în decurs de o lună. Dacă totul merge bine, Ingenuity va putea sta în aer chiar și 90 de secunde, iar între zboruri lumina solară va încărca bateriile solare.

Ingenuity este un mic aparat de test pentru a vedea cum se comportă un elicopter cu patru rotoare în atmosfera altei planete. Ingenuity nu va face experimente științifice, ci doar va testa dacă este posibil zborul pe Planeta Roșie. Dacă totul va merge bine rezultatele se vor vedea însă și în imaginile trimise de cele două camere ale micului aparat de zbor.

Pe viitor un astfel de elicopter ar putea fi foarte util în misiunile către Marte: va putea oferi o vedere de ansamblu asupra locului și versiuni mai performante ale acestui elicopter ar putea transporta și diverse lucruri.

Vezi și: