Elicopterul Ingenuity al NASA a supravieţuit primei nopţi pe suprafaţa planetei Marte, a anunţat luni agenţia spaţială americană pe site-ul său, citează Agerpres.

Elicopterul Ingenuity, pe suprafața lui MarteFoto: NASA/Jet Propulsion Laboratory

El a fost plasat pe 3 aprilie, pe suprafața lui Marte de către rover-ul Perseverance.

Temperaturile din craterul Jezero pot scădea până la minus 90 grade Celsius, ceea ce poate duce la îngheţarea şi spargerea componentelor electrice neprotejate şi la deteriorarea bateriilor de la bord, necesare pentru zbor.

Supravieţuirea elicopterului în prima noapte după ce a fost desprins de locul în care a fost ataşat de roverul Perseverance al NASA, la data de 3 aprilie, reprezintă o etapă importantă pentru vehiculul motorizat, cu o greutate de 1,8 kilograme.

În perioada următoare, Ingenuity va deveni prima aeronavă care va testa zborul motorizat controlat pe o altă planetă.

La primul zbor elicopterul se va ridica la doar 3 m de sol, va sta 30 de secunde, va plana și va face o scurtă întoarcere.Următoarele zboruri vor fi mai lungi, dar mini-elicopterul nu se va ridica la mai mult de 5 metri. Toate experimentele vor fi făcute în decurs de o lună.

Pe 21 martie a fost înlăturat scutul de forma unei cutii de chitară care a protejat roverul în burta lui Perseverance în timpul amartizării și atunci a început lungul proces de separare dintre rover și mini-elicopter. Programul Ingenuity a costat 80 milioane dolari și lucrul a început acum șase ani.

Ingenuity nu va face experimente științifice, dar încercările sale de a zbura pe Marte sunt printre cele mai interesante lucruri din cadrul misiunii pentru publicul larg. Planul este ca în decurs de 31 de zile să fie făcute cinci zboruri.

Roverul cu șase roți va documenta zborurile lui Ingenuity cu instrumentul Mastcam-Z și cu cele două microfoane.

Cei de la NASA spun că zborul lui Ingenuity va fi ”un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă”. Reamintim că în 17 decembrie 1903 frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul, lângă localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.

Ingenuity este o mică aeronavă, un fel de mini-elicopter de 1,8 kg greutate și de 49 cm înălțime care, dacă va reuși să zboare, ar putea schimba modul în care viitoarele misiuni către Marte se vor desfășura. Denumirea tehnică a micului aparat de zbor este ”Mars Helicopter Scout”.

Este greu ca un mini - elicopter să zboare cu succes pe Marte, fiindcă densitatea aerului este acolo 1% din cea de la nivelul Terrei, și practic este ca și cum un elicopter ar încerca să zboare la 40.000 de metri deasupra Terrei. Elicopterul trebuie să fie capabil să zboare în mod autonom, să suporte temperaturi în jurul a -80 - 90 de grade Celsius și, în caz că ar cădea, trebuie să nu distrugă roverul.

La primele manevre se va ridica doar 3-5 metri deasupra solului și vor fi făcute cinci teste în decurs de o lună. Dacă totul merge bine, Ingenuity va putea sta în aer chiar și 90 de secunde, iar între zboruri lumina solară va încărca bateriile solare.

Ingenuity este un mic aparat de test pentru a vedea cum se comportă un elicopter cu patru rotoare în atmosfera altei planete. Ingenuity nu va face experimente științifice, ci doar va testa dacă este posibil zborul pe Planeta Roșie.

Dacă totul va merge bine rezultatele se vor vedea însă și în imaginile trimise de cele două camere ale micului aparat de zbor. Pe viitor un astfel de elicopter ar putea fi foarte util în misiunile către Marte: va putea oferi o vedere de ansamblu asupra locului și versiuni mai performante ale acestui elicopter ar putea transporta și diverse lucruri.

Vezi și: