Povestea lui Iuri Gagarin, omul care a făcut istorie acum 60 de ani, când a ajuns pe orbita terestră

de Vlad Barza     HotNews.ro
Luni, 12 aprilie 2021, 16:04 Science - Spatiul


Un timbru cu Iuri Gagarin de pe vremea fostei URSS
Foto: Petr Malyshev, Dreamstime.com
La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a efectuat o misiune pe orbită, simbolizând pentru scurt timp dominaţia URSS în cucerirea spaţiului în faţa Statelor Unite. Rusia a sărbătorit pe larg momentul de acum 60 de ani, iar Gagarin este un erou național și un simbol al puterii URSS la începuturile cursei spațiale. În articol puteți citi despre viața lui Gagarin, despre moartea sa misterioasă și despre complicatul program spațial sovietic.

Gagarin a călătorit peste 40.000 km în zborul său de 108 minute. Pentru URSS a fost o chestiune de prestigiu, iar lovitura de imagine a fost uriașă, fiind dur resimțită în SUA unde mulți au spus că reușita sovieticilor este o rușine pentru SUA. URSS a făcut eforturi uriașe pentru a trimite un om în spațiu: a cheltuit enorm, deși era multă sărăcie, dar a dovedit și că avea minți tehnice strălucitoare.

Viața lui Gagarin

Și-a petrecut copilăria într-o colibă de pământ, iar frații i-au fost trimiși în lagăre de muncă în al Doilea Război Mondial, dar cu toate acestea a reușit să fie un erou pentru că acum 60 de ani a devenit primul om care a ajuns în spațiul cosmic.

Gagarin s-a născut în 1934 în sătucul Klusino, la mai puțin de 250 km de Moscova, iar copilăria a fost una tristă, mai ales că doi dintre frații săi au fost capturați de nemți și duși în lagăre de muncă forțată în Polonia celui de-al Doilea Război Mondial. Gagarin a absolvit colegiul tehnic din Saratov și apoi a făcut școala de pilotaj la Orenburg, unde a cunoscut-o pe Valentina, femeia care urma să-i devină soție.

De menționat să șeful programului spațial rus, Serghei Korolev, a ajuns și el într-un lagăr de muncă, trimis de Stalin în groaznica mină de la Kolîma (Siberia). El a fost chemat însă și pus în fruntea programului spațial, fiind cel mai bun specialist din țară.

În 1960 Gagarin a fost inclus în grupul select al celor 19 oameni din care urma să fie aleși doar doi care să zboare în spațiu: el și Gherman Titov. Programul de recrutare s-a derulat la nivelul întregii Uniuni.

Zborul care l-a făcut celebru s-a petrecut la 12 aprilie 1961, când Gagarin a ajuns pe orbita Pământului cu capsula Vostok I, lansată de pe cosmodromul Baikonur (actualmente în Kazahstan).

Zborul a durat 108 minute, Gagarin devenind primul om care ajungea pe orbita Pământului. La reintrarea în atmosferă au apărut probleme tehnice care i-au pus în pericol viața și l-au scuturat puternic, însă Gagarin a reușit să se parașuteze și să ajungă în siguranță la sol, nu departe de orașul Saratov.

La intrarea în atmosferă, Gagarin a văzut flăcări în jurul capsulei și a spus către cei de la sol: ”Am să ard. la revedere tovarăși!”. A reușit însă să ajungă cu bine, deși au fost și probleme cu parașuta.

După zborul istoric, Gagarin a făcut un tur al lumii, din Cuba până în SUA și Marea Britanie, conducerea URSS văzând în el un instrument excelent de propagandă și o dovadă că tehnologia sovietică este la superlativ.

Biografia lui Gagarin nu are însă doar lumini, ci și umbre: se spune că era alcoolic și că și-a înșelat nevasta cu care avea doi copii, însă a avut și curajul de a se certa cu puternicul Brejnev, după ce câțiva colegi cosmonauți au murit fiindcă au fost trimiși în spațiu cu o naveta despre care se știa că are multe probleme tehnice.

În plus, și moartea sa - într-un accident de avion în 1968 - este învăluită în mister fiindcă există și teorii care susțin că nu a fost o întâmplare, ci că el devenise incomod, iar influența sa - prea mare, astfel că trebuia înlăturat. Teorii mai realiste se refera la posibilitatea ca un alt avion să fi trecut prea aproape de aparatul în care se afla Gagarin, astfel încât avionul a intrat în vrie fără a mai putea fi redresat si s-a izbit de sol la 600 km/h.

Gagarin avea 27 de ani când a făcut zborul legendar și 34 de ani când a murit.

La 16 luni de la moartea lui Gagarin, SUA câștigau cursa spațială ”The Space Race” trimițând un om pe Lună.

URSS - O țară cu prea multe secrete sumbre

Oficial, Iuri Gagarin a murit în avion când a încercat să evite un balon meteo, dar, după 53 de ani, dispariția primului om care a ajuns în spațiu rămâne un secret de stat înconjurat de mister și nu ajută deloc faptul că subiectul este încă secret de stat și deci nu pot fi analizate documentele

Cosmonautul Alexei Leonov are o altă versiune, evocată după căderea URSS, în 1991.

Potrivit lui Leonov, membru al comisiei de anchetă din 1968, un avion Suhoi care nu ar fi trebuit să fie pe traiectoria MiG-ului lui Gagarin a trecut la mai puțin de 20 de metri de avionul său. Spărgând bariera sonică, pilotul provocat rotirea și prăbușirea avionului cosmonautului.

Cu două luni înainte de lansare, Iuri îi scria o scrisoare soției sale, Valentina, în care îi spunea că are încredere, dar o sfătuia să nu fie doborâtă de durere dacă se întâmplă ceva rău. Scrisoarea nu a ajuns la Valentina decât la 7 ani după ce Gagarin murise în accidentul de avion.

Motorul capsulei a funcționat bine și Gagarin a aterizat conform planului, dar din cauza unei scurgeri de combustibil viteza capsulei a fost mai mare și aceasta s-a rotit nebunește timp de 10 minute. Gagarin avea să declare după zbor că era să leșine din cauza acestor mișcări necontrolate și că au fost secunde când nu mai distingea nimic din instrumentele de bord.

Din 2011, 12 aprilie este oficial recunoscută de Naţiunile Unite ca Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu.

Sovieticii trimiseseră satelitul Sputnik în 1957 și uimiseră America. S-a declanșat cursa spațială și în 1960 marea miză era de a trimite un om pe orbită și de a-l aduce cu bine înapoi. Sovieticii au vrut să facă asta primii, cu orice preț, deși au fost accidente în trecut, iar e explozie groaznică a unei rachete la Baikonur a făcut (probabil) 126 de morți în 1960.

Pe de altă parte, autoritățile din SUA nu erau dispuse să riște totul, știind că dacă un om ar muri în spațiu ar fi un dezastru de imagine. În URSS nu exista o grijă atât de atât de mare pentru viața cosmonauților, fiindcă cele mai multe informații nu ajungeau niciodată la publicul larg.

Un exemplu ține exact de explozia pomenită puțin mai sus. A rămas sub numele de ”catastrofa Nedelin”, după numele unui general important. O treaptă a unei rachete de test a explodat, iar numărul de victime a fost între 54 și 300. Nici acum nu s-a spus exact câți oameni au murit, iar publicul larg nu a aflat absolut nimic despre accident până după 1989.

Gagarin a aterizat în regiunea Saratov unde multe străzi îi poartă numele, dar și universități și aeroporturi. Engels se numește localitatea cea mai apropiată de punctul unde a aterizat Gagarin, iar acolo există și un monument.

Rusia nu a putut trimite oameni pe Lună și oficialii de la Moscova spun adesea că americanii nu prea vor să recunoască meritele sovieticilor din anii 50 și 60 în cursa spațială. Profilul Rusiei este altul când este vorba de spațiu: ei trimit în mod regulat astronauți de peste tot din lume, cu rachetele Soyuz, către Stația Spațială Internațională.

Rusia ar vrea să trimită oameni pe Lună, după 2030, dar rămâne de văzut dacă va avea puterea financiară să facă asta, mai ales că bugetul agenției lor spațiale este de câteva ori mai mic decât al NASA.

Rușii construiesc un cosmodrom nou în regiunea Amur, din Estul Îndepărtat, pentru a nu mai fi nevoiți să depindă de cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Lucrările nu s-au terminat însă și scandalurile de corupție abundă la noul ”Kosmodrom Vostochny”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3764 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  Erau si au ramas (Luni, 12 aprilie 2021, 16:12)

  Dogul [utilizator]

  Rușii erau săraci si atunci, sunt si acum. Au avut ambiții atunci, dar au si acum, numai ca deja concurența e prea mare si-s depășiți de tărișoare , nu doar de mari puteri.
  Concluzia: urss nu a însemnat ruși. A fost o adunătura de popoare. S-a prăbușit urss, popoarele s-au “retras la casele lor”, iar rușii s-au trezit ca singuri nu-s buni de nimic
  • +6 (6 voturi)    
   Rușii de rând au fost și sunt săraci (Luni, 12 aprilie 2021, 18:40)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   dar Rusia ca țară e extrem de bogată în resurse, păcat de conducere ... De când cu revoluția bolșevică au picat din lac în puț.

   Înainte de URSS era imperiul țarist care era la fel de mare numai că nu existau republici.

   Economic poate sunt depășiți de țărișoare, și de fapt asta ține de pe vremea URSS dar în domeniul spațial încă sunt o putere.

   China vine puternic din urmă și aproape i-au ajuns dar restul incă mai au de muncă. Nu există decât 3 țări care au trimis oameni în spațiu și doar două care au/avut stații orbitale. Europa și Japonia au programe spațiale sofisticate dar deocamdată nu au planuri să trimită oameni în spațiu. India a făcut minuni cu bugetul lor care nu e mai mare decât câteva restaurante McDonalds dar mai au de mâncat curry până să-i ajungă pe ruși.

   În pofida conducerii inepte și corupția aproape totală Rusia încă are învățământ de calitate și specialiști buni.

   Iar în domeniul spațial încă sunt foarte buni numai că nu au bani să investească, cel puțin în scopuri civile că în armată bagă bani cu duimul.
  • 0 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 aprilie 2021, 21:03)

   [anonim] i-a raspuns lui Dogul

  • 0 (2 voturi)    
   cearta inutila (Miercuri, 14 aprilie 2021, 8:07)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   rusii nu sunt mai buni sau mai prosti decat altii; au calitati si defecte, ca toate popoarele; ca toti oamenii; e greu de stabilit calitatile unui popor; sau defectele; si la ei, si la romani, nemti, americani etc.;
   dar cand vorbim de elita rusilor, lucrurrile se schimba; elita URSS/Rusiei are o gramada de greseli. Prima -si cea mai importanta- e ca vor sa fie conducatorii lumii, desi economia si stiinta lor e depasita. Mentalitate imperiala. Arhaica.
   Cat erau comunisti, aveau o ideologie care le dadea oarece atu-uri. Saraci, egalitate, lupta cu capitalistii etc. Ideologie care polariza tarile sarace sub sceptrul lor. (Pacat ca au distrus aceasta ideologie prin nationalism fanatic, chiar imperialism.) Dar acum, nu mai au nimic. Doar fumuri de mare putere... Si dorinta elitei de a dirija lumea, mai departe. Pe ce se bazeaza aceste fumuri?
 • -3 (13 voturi)    
  E noaptea lui Юрий! (Luni, 12 aprilie 2021, 16:18)

  Nyk1 [utilizator]

  A fost un pionier nu doar al programului spațial al CCCP, ci al întregii Omeniri!

  Nici nu ne putem imagina ce a simțit când s-a înălțat din stepele Kazahstanului, lipsite de orice urmă de civilizație modernă, la bordul unui colos de oțel, până când a ajuns pe orbită! Iată cântecul pe care l-a fredonat la reintrarea în atmosferă, conform propriei autobiografii:

  https://www.youtube.com/watch?v=dDYu7YGUbrY
  • +4 (12 voturi)    
   ehhh (Luni, 12 aprilie 2021, 17:31)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Dar Tezaurul, TEZAURUL ROMANIEI cand ni-l inapoiati, Yefreytor Nykola1 ?
   • -4 (10 voturi)    
    Nu știu, întreabă-l pe Țar (Luni, 12 aprilie 2021, 19:51)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    A, stai: regimul căruia România i-a încredințat tezaurul nu mai există!
    • +5 (9 voturi)    
     huh (Luni, 12 aprilie 2021, 19:58)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Pai Tezaurul Romaniei a fost incredintat spre pastrare Rusiei, nu tarului. Tara pe care o serviti nu e Rusia/Federatia rusa?
     Si, pana una alta voi l-ati impuscat pe tar, asa ca dupa ce i-ati gabjit averea acuma a cam venit vremea sa platiti, Yefreytor Nykola1.
     Doar nu va inchipuiti ca o sa scapati de plata Tezaurului Romaniei??
    • +5 (5 voturi)    
     Pai nu mai exista pt ca Tarul (Luni, 12 aprilie 2021, 20:08)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     cu toata Familia a fost executat de bolshevici, care mai tarziu au cheltuit tot tezaurul pe kileala!!!
   • -1 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 aprilie 2021, 20:51)

    [anonim] i-a raspuns lui transpenibilus

  • +5 (9 voturi)    
   Autobigrafia scrisă probabil de KGB (Luni, 12 aprilie 2021, 19:05)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Că intrarea în atmosferă a fost cam violentă și aproape și-a pierdut conștiința din cauza rotirii necontrolate a capsulei.

   Dar dacă cumva ai dreptate și a reușit să fredoneze melodia aia la accelerație de 8g sau chiar 10g după cum susține el atunci cu adevărat rușiii l-au inventat pe Ironman înaintea americanilor.
   • +2 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 aprilie 2021, 20:48)

    [anonim] i-a raspuns lui trotuar

    • -2 (6 voturi)    
     Totuși (Luni, 12 aprilie 2021, 21:16)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui

     Dacă super cosmonauții sunt în stare să urmărească instrumentele la 8-10g accelerație comunicând cu turnul de control și fredonând cânte patriotice între timp atunci să spunem și restul legendei:

     După ce s-a parașutat a văzut o fetiță cu bunicuța ei culegând cartofi, imediat și-a descheiat șlițul la pantaloni și a folosit "unealta" din dotare să dirjeze parașuta și a aterizat lângă ele. Le-a ajutat să culeagă toți cartofii după care a arat terenul pentru primăvara următoare, s-a dus să spele capsula și parbrizul înainte să mănânce o farfurie de hrișcă în așteptare forțelor armate trimise să-l recupereze.

     Nu spun că nu există oameni în stare să-și asume riscuri, iar unii dintre ei (printre care și Gagarin) chiar trebuie respectați dacă folosesc riscul pentru a face ceva bun în loc de beție de adrenalină dar ăsta nu e motiv să exagerezi.
     • -2 (8 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 aprilie 2021, 21:38)

      [anonim] i-a raspuns lui trotuar

      • +3 (7 voturi)    
       Cu tot respectul pentru (Luni, 12 aprilie 2021, 23:06)

       trotuar [utilizator] i-a raspuns lui

       cosmonauți și astronauți ei au fost întradevăr "cutezători" dar cei care cu adevărat ar trebui cu adevărat apreciați sunt inginerii care au făcut totul posibil.

       În cazul rușilor Sergei Korolev, iar în cazul americanilor Wernher von Braun. Și rușii au profitat de ingineri nemți iar fraza "nemții noștri sunt mai buni decât nemții vostri" este cumva adevărată.

       Niciun cosmonaut sau astronaut nu a dat din aripi să ajungă în orbită sau pe lună. Curajoși și pricepuți cum au fost efortul maxim a fost la sol.

       Apreciez Gagarin sau Amstrong ca exemplu și aspirație dar ei nu sunt eroii adevărați în poveste. Dar cum spuneai, suntem doar oameni și ne alegem modelele din mass media.
       • 0 (0 voturi)    
        Fals! (Vineri, 16 aprilie 2021, 20:42)

        Namaste [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

        Eroii sunt cei care au zburat efectiv in Cosmos, riscandu si concret viata ! Gagarin este 100% erou ! Cosmonautii sunt eroi, ceilalti, ingineri si tehnicieni, medici si instructori etc sunt indispensabili dar nici o clipa eroi! De fapt, nu cere nimeni eroism celor de la sol, nu e nevoie; cei putini, cosmonautii, sunt eroi pentru tot restul oamenilor. Valabil in fosta URSS si in actuala Rusie.
       • 0 (0 voturi)    
        Eroii sunt putini... (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:18)

        Namaste [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

        Gagarin este eroul exemplar, de un eroism fara egal ! Homo Sovieticus, Gagarin Iuri Alexeievici!
 • +4 (12 voturi)    
  Gagarin (Luni, 12 aprilie 2021, 20:40)

  Alex2016 [utilizator]

  Un mare ghinionist. Sa ieși în spațiu, și sa cazi inapoi tot în URSS.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:53)

   [anonim] i-a raspuns lui Alex2016

 • -2 (2 voturi)    
  desi cosmonaut, (Miercuri, 14 aprilie 2021, 7:58)

  mongolul [utilizator]

  Gagarin nu avea brevet de pilot. Zborul conta in activitatea de brevetare ca pilot. Uitati, mereu, acest mic amanunt....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by