​Compania Northrop Grumman a trimis pe orbită un modul robotic care a andocat cu succes pe un satelit și îi va prelungi viața cu câțiva ani. Satelitul este pe orbită din 2004 și acest modul îl va ajuta să mai funcționeze încă cinci ani. În 10 ani, cei de la companie speră să ajungă să poată produce și asambla tehnologie satelitară pe orbită.

SatelitulFoto: Northrop Grumman

Compania Northrop Grumman a făcut un test anul trecut, în februarie, un test cu un modul care s-a cuplat cu succes cu un satelit inactiv. Acum, compania a reușit să trimită un modul numit MEV - 2 care a andocat pe un satelit activ al Intelsat care este pe orbită de acum 17 ani.

Modulul lansat în august îi va prelungi viața satelitului prin faptul că îl realimentează și îi dă un nou motor de control. Satelitul a fost gândit să funcționeze timp de 13 ani atunci când a fost lansat și este utilizat pentru servicii de telecomunicații.

Compania spune că va exista în următorii ani o piață importantă pentru astfel de servicii de ”renovare” a sateliților, mai ales că, per total, este mai ieftină trimiterea unui astfel de modul de ”service” decât lansarea unor sateliți noi.

După cei cinci ani modulul se va putea desface de pe satelit și poate andoca pe altul pentru a-i prelungi viața.

Compania lucrează însă la module mai performante denumite Mission Extension Pods (MEP) care vor fi lansate în 2024 și vor furniza servicii mult mai complexe pentru sateliți, putând să-i inspecteze, să facă unele reparații și chiar să schimbe unele piese.

Țelul ar fi ca sateliții să poată, în 10 ani de acum înainte să fie produși și asamblați pe orbită, ceea ce ar schimba mult și modul cum sunt construiți și folosiți.

Surse: CNBC, space.com