​Luni dimineață NASA face primul test de zbor cu micul elicopter Ingenuity care, după mai multe amânări din cauza unei probleme tehnice. este gata să se ridice de la sol. NASA va anunța în câteva ore cum a decurs testul și, dacă totul merge bine, vor mai fi încercate 4-5 zboruri în următoarele zile. Dacă elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete.

IngenuityFoto: NASA

Dacă totul va merge conform planului, vom vedea în zilele următoare filmări spectaculoase făcute de camerele roverului cu primul zbor al micului elicopter. Prima oară Ingenuity va trimite date tehnice despre întâiul său zbor, aceste date vor ajunge la rover și va exista și o primă imagine alb-negru făcută de camera de pe Ingenuity. Marți ar trebui să urmeze imagini color.

Imediat după ce Perseverance a amartizat a trebuit să fie ales un loc plat, cu puțini bolovani mari, un loc unde Ingenuity să poată face prima demonstrație în craterul Jezero.

La primul zbor, elicopterul se va ridica la doar 3 m de sol, va sta 30 de secunde, va plana și va face o scurtă întoarcere. Următoarele zboruri vor fi mai lungi, dar mini-elicopterul nu se va ridica la mai mult de 5 metri. Toate experimentele vor fi făcute în decurs de o lună.

Pe 21 martie a fost înlăturat scutul de forma unei cutii de chitară care a protejat roverul în burta lui Perseverance în timpul amartizării și atunci a început lungul proces de separare dintre rover și mini-elicopter. Inițial s-a anunțat că primul zbor va fi la început de aprilie, apoi s-a înaintat data de 8 aprilie, apoi cea de 11 aprilie și apoi 14 aprilie. Amânările au fost cauzate de o problemă tehnică la testele făcute cu rotoarele, dar lucrurile par să se fi rezolvat.

Roverul se deplasează către locul ales pentru test, iar asta va dura câteva zile și apoi alte șase zile va dura procedura de separare a elicopterului de rover și apoi Ingenuity va fi pus pe sol și roverul trebuie să se depărteze de Ingenuity la aproximativ 60 de metri.

Programul Ingenuity a costat 80 milioane dolari și lucrul a început șase ani. Ingenuity nu va face experimente științifice, dar încercările sale de a zbura pe Marte sunt printre cele mai interesante lucruri din cadrul misiunii pentru publicul larg.

Planul este ca în decurs de 31 de zile să fie făcute cinci zboruri.

Roverul cu șase roți va documenta zborurile lui Ingenuity cu instrumentul Mastcam-Z și cu cele două microfoane.

Cei de la NASA spun că zborul lui Ingenuity va fi ”un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă”. Reamintim că în 17 decembrie 1903 frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul, lângă localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.

Ingenuity este o mică aeronavă, un fel de mini-elicopter de 1,8 kg greutate și de 49 cm înălțime care, dacă va reuși să zboare, ar putea schimba modul în care viitoarele misiuni către Marte se vor desfășura. Denumirea tehnică a micului aparat de zbor este ”Mars Helicopter Scout”.

Este greu ca un mini - elicopter să zboare cu succes pe Marte, fiindcă densitatea aerului este acolo 1% din cea de la nivelul Terrei, și practic este ca și cum un elicopter ar încerca să zboare la 40.000 de metri deasupra Terrei. Elicopterul trebuie să fie capabil să zboare în mod autonom, să suporte temperaturi în jurul a -80 - 90 de grade Celsius și, în caz că ar cădea, trebuie să nu distrugă roverul.

La primele manevre se va ridica doar 3-5 metri deasupra solului și vor fi făcute cinci teste în decurs de o lună. Dacă totul merge bine, Ingenuity va putea sta în aer chiar și 90 de minute, iar între zboruri lumina solară va încărca bateriile solare.

Ingenuity este un mic aparat de test pentru a vedea cum se comportă un elicopter cu patru rotoare în atmosfera altei planete. Ingenuity nu va face experimente științifice, ci doar va testa dacă este posibil zborul pe Planeta Roșie. Dacă totul va merge bine rezultatele se vor vedea însă și în imaginile trimise de cele două camere ale micului aparat de zbor.

Pe viitor un astfel de elicopter ar putea fi foarte util în misiunile către Marte: va putea oferi o vedere de ansamblu asupra locului și versiuni mai performante ale acestui elicopter ar putea transporta și diverse lucruri.