Primul rover marțian al Chinei va fi denumit „Zhu Rong”, numele unui zeu al focului din mitologia tradițională chineză, relatează Phys.org.

Roverul martian al ChineiFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Roverul se află în prezent la bordul sondei Tianwen-1 care a intrat pe orbita marțiană pe 24 februarie, aceasta urmând să amartizeze în luna mai pentru a căuta posibile dovezi ale existenței vieții în trecutul planetei roșii.

Misiunea Tianwen-1 face parte din planurile spațiale ale Beijingului care includ lansarea unei stații spațiale pe orbita Pământului și trimiterea unui echipaj uman pe Lună.

În 2019 China a devenit prima țară care a aselenizat o sondă spațială pe partea întunecată a Lunii și în luna decembrie a anului trecut a adus roci lunare pe Pământ, fiind prima țară care a făcut acest lucru după anii 1970.

Numele roverului se potrivește cu numele chinezesc pentru Marte, „Huo Xing” sau steaua de foc, potrivit Administrației Spațiale a Chinei.

Aceasta afirmă că numele „semnifică aprinderea flăcării explorării spațiale de către China”.

Una dintre locațiile principale luate în considerare pentru amartizarea Tianwen este Utopia Planitia, câmpia pe care a coborât și landerul Viking 2 al Statelor Unite în 1976.

Autoritățile de la Beijing afirmă că printre obiectivele misiunii se numără cartografierea suprafeței și geologiei marțiene, căutarea apei înghețate și studierea climei precum și a mediului de la suprafața marțiană.

China ar urma să devină a treia țară după SUA și URSS care amartizează un rover robotic pe Marte dacă misiunea va fi încununată de succes.

Pe același subiect: