Al patrulea zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte programat pentru joi nu a avut loc deoarece nava nu a decolat, a spus NASA, care a declarat că analizează datele și planifică o nouă încercare vineri, relatează AFP.

Ingenuity Mars HelicopterFoto: NASA

"Datele primite (...) joi dimineață arată că elicopterul nu a efectuat al patrulea zbor așa cum era planificat", a declarat într-un comunicat Jet Propulsion Laboratory (JPL) al agenției spațiale americane. „Nu a intrat în modul de zbor, care este necesar pentru ca zborul să aibă loc”, a explicat centrul federal de cercetare.

„Elicopterul este în stare bună”, iar această întârziere „nu împiedică zborurile viitoare”, a asigurat NASA. O nouă încercare va fi făcută vineri, la 10:46 dimineața (ora de pe coasta americană de est), dar primele date nu vor ajunge pe Pământ decât în ​​jurul orei 13:30.

Elicopterul urma să încerce să zboare mai mult (117 secunde) decât la al treilea zbor de duminică (80 de secunde), parcurgând o distanță mai mare, mai rapid (3,5 metri pe secundă în loc de 2m / secundă).

Prin urmare, acest al patrulea test trebuie să înceapă să testeze limitele micului Ingenuity după trei reușite, dintre care primul pe 19 aprilie, primul zbor al unui vehicul motorizat pe altă planetă. În total, NASA a planificat 5 zboruri pentru micul elicopter.

Zborul pe Marte este o provocare majoră, deoarece densitatea aerului pe Marte este 1% din cea de pe Terra.

Acesta este motivul pentru care NASA a trebuit să proiecteze un aparat ultra-ușor (1,8 kg), care de fapt arată mai mult ca o dronă mare și ale cărei elice se învârt mult mai repede decât cele ale unui elicopter standard.

Ingenuity a sosit pe Planeta Roșie pe 18 februarie la bordul roverului Perseverence, de care s-a desprins apoi.