Blue Origin, compania aerospațială a miliardarului Jeff Bezos, a declarat miercuri că va trimite pentru prima dată oameni în spațiu pe 20 iulie pentru câteva minute, la bordul navei spațiale New Shepard, un moment de reper într-o competiție de a introduce călătoriile spațiale private, relatează Reuters.

Foto:

Blue Origin a mai spus că va oferi un loc la bordul navei New Shepard câștigătorului unei licitații online de cinci săptămâni, iar suma va fi donată fundației firmei spațiale.

Combo-ul rachetă şi capsulă denumit New Shepard conceput de Blue Origin este realizat pentru a transporta în mod autonom şase pasageri la o altitudine de peste 100 de kilometri deasupra Pământului, în spaţiul suborbital, suficient de sus pentru ca persoanele de la bord să experimenteze câteva minute de imponderabilitate şi să poată vedea curbura planetei înainte de revenirea pe suprafaţa terestră a capsulei presurizate, cu ajutorul paraşutelor.

Capsula are şase ferestre de observare despre care Blue Origin a precizat că sunt de aproape trei ori mai înalte decât cele de la un avion Boeing 747.

"Priveliștea va fi spectaculoasă", a declarat Ariane Cornell, directorul vânzărilor astronauților Blue Origin, într-un briefing media.

După primul său zbor din iulie, Cornell a declarat că Blue Origin va avea „încă câteva” zboruri cu echipaj înainte de sfârșitul anului. Ea a refuzat să dezvăluie detalii despre prețul biletului, care a fost un secret atent păzit în interiorul companiei de ani de zile.

Reuters a relatat în 2018 că Blue Origin avea în intenţie să solicite pasagerilor cel puţin 200.000 de dolari americani pentru o astfel de călătorie, pe baza anumitor factori, inclusiv o evaluare a proiectului similar al rivalei Virgin Galactic Holdings Inc a miliardarului Richard Branson, însă este posibil ca planurile să se fi modificat între timp.

Anunțul de miercuri vine după ani de muncă de testare și dezvoltare care au inclus întârzieri.

Cornell a declarat că Blue Origin „ar dori” să crească frecvența zborurilor sale spațiale turistice și să adauge locații de lansare, posibil în afara Statelor Unite, în funcție de cerere.

Doar 569 de oameni au fost vreodată în spațiu, a spus ea, adăugând că „suntem pe cale să schimbăm asta dramatic”.

Dar ea a refuzat să spună când - sau dacă - Bezos, un pasionat de spațiu pe tot parcursul vieții și în prezent cea mai bogată persoană din lume, va face o excursie pe New Shepard.

De asemenea, Virgin Galactic îşi propune să lanseze în spaţiu clienţi privaţi la începutul anului 2022, după un prim zbor cu Branson la bord, la finele acestui an. Experienţa cu gravitaţie zero propusă va fi realizată cu avionul special SpaceShipTwo, compania având planuri ambiţioase pentru realizarea de călătorii punct-la-punct între oraşe îndepărtate la altitudini foarte ridicate, în apropierea spaţiului.

Virgin a declarat că va percepe peste 250.000 de dolari pentru noi rezervări, însă preţul final nu a fost anunţat, notează Reuters. Vânzările vor fi redeschise după zborul lui Branson.

Anunţul Blue Origin îi va furniza lui Bezos, fondatorul Amazon.com Inc, impulsul necesar după ce Blue Origin a pierdut în faţa SpaceX un contract în valoare de 2,9 miliarde de dolari pentru programul de înalt nivel al NASA pentru revenirea americanilor pe Lună în anii următori.

Cu toate acestea, NASA a cerut SpaceX să sisteze lucrările specifice de dezvoltare asociate contractului pentru programul selenar în aşteptarea rezultatelor plângerilor Blue Origin şi a companiei rivale Dynetics la Biroul SUA pentru Responsabilitate Guvernamentală, notează Reuters.