În serile de mai se pot vedea Venus, Mercur și Marte, iar după ora 2 dimineața răsar planetele Saturn și Jupiter. Marte încă se mai află pe cer, dar nu mai este foarte strălucitor. Cerul nopților de mai este dominat de steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelația Bootes (Bouarul). Magnitudinea ei este 0, acest lucru însemnând că este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer. Aproape de miezul nopții răsare Antares, o stea roșie-portocalie din constelația Scorpius, se menționează în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

TelescopFoto: Vivilweb, Dreamstime.com

Luna în mai 2021

Pe 3 mai s-a produs faza de Ultimul Pătrar, la ora 22:54.

Pe 11 mai se produce faza de Lună Nouă, la ora 22:00.

Începând cu data de 13 mai Luna începe să se vadă seara pe cer.

Pe 19 mai se produce faza de Primul Pătrar, la ora 22:06.

Pe 26 mai se produce faza de Lună Plină, la ora 14:18. Luna pare plină între 25 și 27 mai.

Mersul planetelor în mai 2021

În serile de mai se pot vedea Venus, Mercur și Marte. După ora 2 dimineața răsar Saturn și Jupiter.

Venus și Mercur își fac apariția pe cerul de seară. Venus se vede mai greu la începutul lunii, dar din ce în ce mai bine spre sfârșitul ei, și rămâne pe cer pe tot parcursul verii și toamnei.

Mercur se vede mai ușor în primele 20 de zile de mai, deasupra orizontului de vest. Căutați în crepuscul o stea strălucitoare, nu foarte aproape de orizont, dar nici prea sus, a cărei lumină nu pâlpâie. Se poate vedea de la apusul Soarelui până în jurul orei 21:30.

Venus începe luna mai aproape de orizont, dar se ridică în fiecare zi, la mijlocul acesteia începând să apună mai târziu și să se vadă mai ușor. Este mai strălucitoare decât Mercur și se vede în aceeași regiune de cer cu acesta, înspre vest.

Cele două planete se apropie aparent una de alta și se vor întâlni în ultima săptămână a lunii mai. Cel mai aproape vor fi între 27 și 30 mai. Practic, între 24 și 31 mai cele două planete se vor putea vedea în același câmp vizual al unui binoclu care mărește de 7 ori (7x50).

Luna trece prin preajma celor două planete în serile de 12, 13 și 14 mai.

Marte încă se mai află pe cer, dar nu mai este foarte strălucitor. Puteți găsi planeta în constelația Gemini. Interesant este faptul că planeta se mișcă foarte repede pe cer. Pământul și Marte se află poziționate în așa fel în sistemul solar, încât se îndepărtează rapid una de alta, rezultatul fiind că Marte în fiecare zi se află în alt loc pe cer. Pe parcursul lunii va străbate toată constelația Gemini. La sfârșitul lui mai se va afla în preajma stelelor Castor și Pollux, cele mai strălucitoare din constelație.

Planeta se vede de la apusul Soarelui până la miezul nopții, când apune.

Luna ajunge în preajma planetei în serile de 15 și 16 mai.

După ora 2 dimineața răsare Saturn și, la o oră după acesta, Jupiter.

Saturn se află într-o constelație în care nu se găsesc stele strălucitoare, așa că dacă priviți înspre sud-est, aproape de orizont, veți vedea planeta, ca o stea strălucitoare care nu pâlpâie. În stânga sus față de planetă, foarte aproape, se află steaua theta Capricorni, aflată la 158 de ani lumină depărtare.

Dacă priviți în aceeași direcție după ora 3 veți vedea două stele strălucitoare, Saturn și Jupiter (Jupiter fiind mai strălucitor).

Chiar dacă se află în aceeași zonă de cer, planetele se află în constelații diferite: Saturn este în Capricornus, iar Jupiter în Aquarius. Jupiter este de două ori mai aproape de noi decât Saturn, la 765 de milioane de kilometri.

Dacă doriți să le priviți prin telescop va trebui să așteptați până când se ridică pe cer, cândva înainte de răsăritul Soarelui.

Luna trece prin preajma planetelor în diminețile de 4-5 mai și 30 mai - 2 iunie.

Dimineața răsare și planeta Neptun, dar aceasta NU se vede cu ochiul liber.

Pe 17 mai Mercur se află la elongație estică maximă față de Soare, adică se va vedea seara pe cer.

Constelații vizibile pe cerul de seară

Crepusculul în luna mai durează mult. Noaptea vine greu și, în unele zone de pe glob, nu mai vine deloc. La latitudini mai mari, doar în prima săptămână a lunii mai este noapte.

Cerul nopților de mai este dominat de steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelația Bootes (Bouarul). Magnitudinea ei este 0, acest lucru însemnănd că este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer. Comparați culoarea lui Arcturus cu cea a stelei Spica din Virgo și veți vedea diferența dintre o stea gălbuie și un albă.

Înspre sud, nu foarte departe de orizont, se afla o parte din Virgo dar și constelația Libra. Aproape de miezul nopții răsare Antares, o stea roșie-portocalie din constelația Scorpius. Numele de „Antares” vine de la „rivalul lui Ares” adică Marte, culoarea roșie a stelei fiind asemănătoare cu cea a planetei Marte.

Steaua δ Scorpii a produs surprize în ultimii ani, devenind o stea a cărei strălucire se schimbă. Este o stea foarte luminoasă, pe cale de a se distruge prin ejectarea în spațiu a straturilor exterioare.

Deasupra constelației Scorpius întâlnim pe Ophiucus, „omul cu șarpele”. Este o constelație mare, cu puține stele strălucitoare dar cu un număr mare de roiuri globulare. Hercules se află înspre est, sus pe cer la miezul nopții. Putem identifica undeva între Ophiucus și steaua Vega, un patrulater care reprezintă partea cea mai ușor de identificat din constelație. Undeva în patrulater, pe latura dinspre vest, se află roiul globular M13, unul dintre cele mai spectaculoase de pe cer.

La est de Hercules se află strălucitoarea stea Vega. Este cu puțin mai slabă ca strălucire decât Arcturus și face parte din constelația Lyra. Stelele aflate la est și sud de Vega, nu foarte departe de aceasta, constituie instrumentul muzical lira.

Mai sus de Vega întâlnim pe Draco, Dragonul. Capul său este un patrulater aflat chiar la nord de Lyra, iar corpul șerpuiește printre constelațiile Hercules, Ursa Minor și Ursa Major.

La sfârșitul scurtelor nopți de mai, Hercules se va afla înspre sud, în meridian, iar triunghiul de vară (format din stelele Vega, Deneb și Altair) se va afla pe cerul de sud-est. Antares se va afla înspre sud iar constelația Sagittarius răsare înspre sud-est.