Un genetician de la Universitatea Cornell din Statele Unite afirmă că eventuali microbi descoperiți pe Marte de către misiunile NASA ar putea să provină de fapt din laboratoarele agenției aerospațiale americane, relatează The Hill.

fakepath\Imagine color realizata de Ingenuity pe MarteFoto: NASA

Omul de știință american se întreabă în contextul explorării și căutării vieții pe planeta roșie dacă microbi umani nu ar fi fost „duși accidental în spațiu și supraviețui călătoriei pentru a-și găsi un nou cămin pe Marte”.

Cristopher Mason a scris într-un articol publicat pe 10 mai de BBC că potențialele forme de viață descoperite pe planeta roșie și-ar putea avea de fapt originea în laboratoarele NASA, în pofida procedurilor stricte de decontaminare.

Navele spațiale, precum și landerele și roverele NASA, sunt sterilizate cu meticulozitate piesă cu piesă înainte de a fi montate. Acest lucru ar trebui să asigure teoretic că nicio bacterie sau organism nu supraviețuiește procesului de asamblare, afirmă Mason.

Sistemele de filtrare din încăperile spartane oferă un strat suplimentar de protecție astfel încât „doar câteva sute de particule pot contamina fiecare picior pătrat (n.r. un picior (foot) are 30,48 de centimetri)”, potrivit geneticianului.

„Însă este aproape imposibil să obții zero biomasă. Microbii sunt pe Pământ de miliarde de ani și sunt peste tot. Ei sunt înăuntrul nostru, pe corpurile noastre și peste tot în jurul nostru. Unii se pot furișa în cele mai curate încăperi sterile”, a scris acesta.

„Contaminare înaintată”

Mason afirmă că propriile cercetări teoretice au arătat că unii microbi au potențialul de a fi problematici în timpul misiunilor spațiale, ca de exemplu microbii care conțin gene care îi fac mai apți să reziste radiațiilor și mediilor extrem de reci.

„Se pare că încăperile sterile ar putea acționa ca un proces de selecție evoluționistă pentru cei mai rezistenți microbi care apoi ar putea avea o șansă mai mare de a supraviețui unei călătorii către Marte”, explică acesta.

Descoperirea unor eventuali microbi pe planeta roșie ar putea fi rezultatul unei „contaminări înaintate”, procesul prin care călătorii duc ceva, intenționat sau nu, de la o planetă la alta.

Mason adaugă că noile organisme pot „face ravagii” într-un nou ecosistem și că acest tip de contaminare este de asemenea „de nedorit dintr-o perspectivă științifică”.

Microbii de origine terestră ar putea arăta foarte diverit odată expus mediului altei planete, cercetătorul explicând că „genomul acestora s-ar putea schimba atât de mult după procedurile de sterilizare și expunerea la radiație în spațiu încât ar putea arăta cu adevărat ca fiind de pe o altă lume”.

Mason oferă drept exemplu în acest sens microbii care au evoluat pe Stația Spațială Internațională.

„Genomuri unice”

„Dacă aceste tipuri de specii ar fi găsite pe suprafața marțiană ar putea duce la cercetări nefondate despre caracterul universal al vieții sau al vieții marțiene”, adaugă Mason, afirmând însă că oamenii de știință vor putea distinge în cele din urmă între formele de viață apărute pe o altă planetă și cele care au apărut pe Pământ și au evoluat în altă parte.

„În cele din urmă oamenii vor pune piciorul pe Marte, cărând cu ei un cocktail de microbi care trăiesc pe și în interiorul corpurilor noastre. Acești microbi probabil se vor adapta, vor suferi mutații și schimbări. Și putem învăța de la ce se întâmplă cu ei”, afirmă cercetătorul.

„Ei ar putea chiar face viața pe Marte mai tolerabilă pentru cei care merg acolo deoarece genomurile lor unice care se adaptează la mediul marțian ar putea fi secvențiate, transmise înapoi pe Pământ pentru studii suplimentare și apoi folosite în scop terapeutic și pentru cercetări pe ambele planete”, concluzionează Mason.

Pe același subiect: