Misiunea Titan - La peste un miliard de km de Terra se găsește o lume uimitoare unde poate exista și viață

de Vlad Barza     HotNews.ro
Sâmbătă, 22 mai 2021, 8:32 Science - Spatiul


Lac de metan si gheata pe Titan - ilustratie
Foto: NASA
​Titan este cel mai interesant satelit al planetei Saturn și este o lume cu totul aparte, fiindcă are, precum Terra, o atmosferă consistentă, dune, țărmuri, lacuri și râuri. Titan este o lume dominată de metan, iar temperaturile sunt de -180 de grade Celsius. Chiar și așa, este unul dintre cele mai incitante locuri din Sistemul Solar pentru că am putea găsi viață, iar o misiune va pleca în câțiva ani către acest satelit îndepărtat al lui Saturn. Mai jos puteți citi despre ce se poate vedea pe Titan, ce se întâmplă acolo și de ce locul este unul atât de special. Mulți spun că Titan este un loc mai interesant decât Marte, însă este foarte greu de ajuns acolo.

Informația pe scurt:

 • Titan este amăgitor de asemănătoare cu Terra: are nori și furtuni, râuri și lacuri, ceață, dune, munți, țărmuri și mări. Chimia este cu totul diferită, este frig cumplit și peisajul este dominat de metan și etan, hidrocarburi care rămân în stare lichidă din cauza mediului rece.
 • Titan se află la peste un miliard de km de Terra, iar acest satelit al lui Saturn este mult mai mare decât Luna și chiar decât planeta Mercur. Este corpul ceresc cel mai îndepărtat pe care noi, pământenii, am asolizat, sonda Huygens ajungând acolo în ianuarie 2005.
 • Titan este fascinant fiindcă este unul dintre puținele locuri din Sistemul Solar care ar putea găzdui viață. Este singurul satelit din Sistemul Solar ce are o atmosferă substanțială și are la suprafață lichide, chiar dacă nu apă, ci metan. Sub gheață se găsesc și oceane formate din apă și amoniac.
 • NASA va trimite o dronă către Titan, ca parte a unei misiuni care va face 8 ani până acolo. Drona va zbura în diverse locuri, pe dune, dar și pe munți și va face măsurători diverse, inclusiv seismice. Misiunea va încerca să afle dacă există forme de viață acolo, sau dacă în trecut au existat.
 • Pe Titan sunt -180 de grade, pentru că ajunge acolo a mia parte din lumina Soarelui, comparativ cu Terra. Este totuși una dintre puținele destinații cunoscute din spațiu unde nu am muri de îndată ce ne-am da jos costumele spațiale. Tot am avea nevoie de măști de oxigen, dar sângele n-ar fierbe și n-am fi zdrobiți de presiune.
 • Sonda Huygens a fotografiat în 2005 un peisaj uimitor de asemănător cu ce avem pe Terra: bolovani rotunjiți care au ajuns în albia unui râu și zone cu nisip umed. Marea diferență este că peisajul a fost creat nu de apă, ci de metan lichid. Pe Titan, plouă cu metan pe dealuri, iar metanul lichid se scurge în râuri, cărând sloiuri de gheață pe care le depozitează pe fundul câte unui lac de metan care apoi se evaporă.
 • Nu prea sunt șanse ca omenirea să colonizeze vreodată satelitul Titan: este prea departe, este prea puțină lumină și este mult mai frig decât pe Marte. Un scenariu ar fi ca peste sute de ani Titan să devină valoros ca bază de realimentare și ca rezervă de resurse. Metanul ar putea fi recoltat și trimis pe Marte pentru accelerarea eforturilor de terraformare .
Peisaj aproape terestru la aproape 1,5 miliarde de Terra

Pe 14 ianuarie 2005, la ora 14.34 (ora României) s-a petrecut un moment istoric în explorările spațiale: sonda Huygens a asolizat pe Titan, atingând cel mai îndepărtat punct unde o sondă trimisă de om se pune pe suprafața unui corp ceresc. Titan este unul dintre cei 67 de sateliți ai lui Saturn, iar pentru oameni este și cel mai interesant. Se găsește la peste 1 miliard de km de Terra, iar sonda a făcut până acolo șapte ani, atașată la naveta Cassini.

Numele Huygens vine de la celebrul astronom olandez Christiaan Huygens, cel care cu ajutorul unui telescop a descoperit luna saturniană Titan, în 1655.Coborârea cu ajutorul parașutei speciale a durat 2 ore și 28 de minute, sonda Huygens trebuind să suporte vânt de până la 430 km/h. Sonda a trimis timp de 70 de minute diverse date de la suprafață, până când a pierdut legătura cu Cassini. Priveliștea de pe Titan nu era cu mult diferită de ce poți găsi pe Terra.

”În timp ce se apropia de suprafață s-au fotografiat albii de râuri, zone circulare care păreau lacuri, dune de nisip, dar și pietricele mici întunecate (...) La contactul cu suprafața, sonda a atins un bolovan, după care s-a scufundat puțin într-o suprafață întunecată și umedă precum aerul din jur. Umezeala provine de la metanul care se evaporă, ceea ce arată că jos, sub stratul solid, se pot găsi bălți care fierb la presiunea atmosferică de pe Titan. În fața sondei se găseau bolovani compuși din apă și glazurați cu metan care se simțeau foarte bine la temperatura de -179 de grade de acolo”, scrie astronomul Adrian Șonka în noua sa carte ”O plimbare prin Univers”.


Pietre pe Titan (foto NASA)

”Titan întrece în dimensiuni planeta Mercur. Este singurul satelit din sistemul solar care are atmosferă, alcătuită în principal din azot și gaz metan. Pe Pământ, gazul metan este cel care aprinde flacăra aragazului, pe Titan, în schimb, fiind atât de frig, gazul metan se condensează sub forma unor picături ce cad din nori ca ploaia. Ploile de metan formează râuri și oceane, dar n-ar fi indicat să înotăm în ele”, spune Cristian Presură în cartea ”O călătorie prin univers - Astrofizica povestită.

Când spunem metan ne gândim la explozii, mai ales că metanul se aprinde pe Terra la cea mai mică scânteie. Nu și pe Titan unde sunt -180 de grade și oxigenul lipsește, astfel că nu se produc explozii. Cum glumește Adrian Șonka în cea mai nouă carte a sa, referindu-se la cele -180 de grade Celsius: ”Ăsta este cel mai <fierbinte> moment al verii, iar la această temperatură poți face ceai doar din argon, oxigen și azot, pentru că sunt singurele elemente chimice care fierb în acest frig”.


Titan, văzută în 3 feluri de sonda Cassini (foto NASA)

Atmosfera lui Titan este spectaculoasă pentru că...ninge ”Atmosfera este ca o ceață, nu poți vedea nimic prin ea, o ceață de culoare maronie. Pe la 30 km însă, deseori apar nori albicioși, din gheață de metan, nori din care ninge. Ninsoare, detectată deasupra zonei Xanadu (...) ne pune probleme fiindcă fulgii de zăpadă nu se topesc în atmosferă, ci cad pe sol și rămân acolo, iar asta însemnă că metanul din care sunt făcuți norii trebuie să ajungă înapoi într-un fel. Felul ăsta încă nu a fost găsit”, scrie Adrian Șonka în cartea O plimbare prin univers.

O călătorie spre Titan nu va fi doar una departe în spațiu, ci și una departe în...timp, fiindcă Titan este acum cum era Terra pe la începuturile ei.

Titan - O posibilă călătorie spre începutul Terrei

Atmosfera lui Titan este cum era atmosfera Pământului cu mult timp în urmă, iar chimia bogată în carbon a atmosferei și a lacurilor sale se crede că este similară chimiei bazate pe carbon care a precedat viața pe Pământ. Pe Titan există dune, lacuri, râuri, munți, țărmuri și mări. Titan are însă blocuri de apă înghețată, în loc de lavă topită, are un amestec de gheață topită și amoniac, în loc de pulbere de suprafață

Titan este al doilea cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar, după Ganymede, satelit al lui Jupiter.

Titan nu a fost aleasă întâmplător pentru asolizarea spectaculoasă din 2005. Cum explică Neil deGrasse Tyson în cartea ”Moartea într-o gaură neagră și altele dileme cosmice: ”foarte mulți astrobiologi văd în Titan un laborator viu pentru studierea trecutului îndepărtat al Pământului”, Pe Titan se găsesc apă, amoniac, metan și etan. ”Apa înghețată are o duritate apropiată de cea a betonului. Însă combinația de temperatură și presiune a lichefiat metanul, iar primele imagini trimise de Huygens indicau prezența unor râuri și lacuri din metan”.

Sonda Cassini a ajuns în 2004 în sistemul lui Saturn și l-a analizat timp de 13 ani, mergând și către centrul acestui sistem. Misiunea Cassini a fost una dintre cele mai reușite din istoria explorării planetare.În zona planetei Saturn, la peste un miliard de km de Soare, este marginea exterioară a sistemului solar, unde influența gravitațională a Soarelui și lumina de la acesta sunt slabe. La această distanță se întâmplă mai puține lucruri, pentru că la temperaturi scăzute, procesele chimice sunt mai slabe, iar în condiții de gravitație reduse, ciocnirile sunt mai rare și mai lente.

În aceste condiții este mare noroc că putem studia o lume care acum arată cum era și Terra la începuturile ei. Prin telescoapele de pe Pământ Titan apare ca o sferă lipsită de forme de relief, acoperită de un strat uniform de nori.

Primele sonde care au făcut survoluri scurte au fost Pioneer 11 în 1979 și cele două sonde Voyager, în 1980. Senzorii acestora nu au reușit să pătrundă prin pătura de nori, astfel că nu au sesizat forme de relief la suprafață, însă au observat și au strâns date despre atmosfera lui densă care avea aspectul unei ceți portocalii în lumina Soarelui.

Temperatura la suprafața lui Titan este de -180, -170 de grade, iar presiunea aerului la suprafață este cu 50% mai mare decât la suprafața Terrei și metanul se condensează în stare lichidă.

”Titan trebuie să fie umed, nu din cauza apei, ci din cauza metanului lichid”, explică Paul Murdin în cartea ”Viețile secrete ale planetelor”. El descrie și ce s-a putut vedea după ce sonda Huygens a coborât mai bine de două ore către suprafața acestei lumi fantastice, timp în care a făcut măsurători în atmosferă.”Sonda a asolizat cu un bufnet înfundat, deși nu era nimeni acolo care să audă zgomotul. Terenul era relativ neted, dar nu era lichid. Suprafața nu era nici dură și solidă, nici moale și pufoasă: era ușor comprimabilă, ca un strat de nisip ud sau de zăpadă nu foarte compactă. Când s-a așezat pe nisip, landerul a adâncit câțiva milimetri în nisip piatra aflată sub baza lui”.

În imagine se vede un peisaj care poate fi oricând și pe Terra: sunt bolovani rotunjiți care au ajuns în albia unui râu și în zone cu nisip umed. Deși pare un peisaj terestru, pe Titan sunt câteva diferențe uriașe: ”Peisajul a fost creat nu de apă, ci de metan lichid. Pe Titan, plouă cu metan pe dealuri, iar metanul lichid se scurge în râuri, cărând sloiuri de gheață pe care le depozitează pe fundul câte unui lac de metan care apoi se evaporă”, spune Paul Murdin.

Locul de asolizare a sondei Huygens făcea parte dintr-un peisaj lichid, un mozaic de mici lacuri de metan, cu forme neregulate. Tot pe Titan există un râu de câteva sute de km lungime care curge printr-o regiune cu canioane ce au pereți de până la 600 metri înălțime. Interesant este că se crede că atunci când vântul bate cu putere, lacurile au valuri mari la suprafață.

Titan este singurul loc din Sistemul Solar unde știm că există un echivalent al ciclului apei în natură de pe Terra, dar nu este cu apă, ci cu metan: plouă cu metan din nori și acesta curge la suprafață în râuri și lacuri și apoi se evaporă înapoi în cer.


Colaj cu imagimi de pe Titan (foto ESA/NASA)

Kraken Mare este cea mai întinsă mare de pe Titan, având 400.000 kmp, ceea ce înseamnă că este mai mare decât Marea Caspică de pe Terra. Se estimează că adâncimea este de 160 m.

Despre peisajul SF de pe Titan scrie și Louisa Preston, într-unul dintre capitolele cărții ”Extratereștrii - Ce spune știința despre viața în univers”, carte coordonată de Jim Al Khalili.

”În loc de stânci, Titan este presărat cu blocuri de apă înghețată: în locul lavei topite are un amestec de apă înghețată și amoniac: în loc de pulbere de suprafață, are particule de ceață și fum care au ajuns acolo prin intermediul ploilor; și are chiar și dune modelate de vânt, dar alcătuite din hidrocarburi organice în loc de nisip”

NASA și misiunea cu ”libelula” uriașă

Cea mai îndrăzneață misiune îndepărtată programată de NASA va începe în 2027 când va fi trimis către Titan un elicopter special cu patru rotoare. Opt ani va face până acolo aparatul numit Dragonfly (libelula), iar misiunea ar trebui să dureze peste doi ani și jumătate. În pregătirea Dragonfly, NASA va învăța și câte ceva de la Ingenuity, elicopterul care a realizat cinci zboruri pe Marte. Misiunea către Titan a fost anunțată în iunie 2019, atunci se vorbea de anul de plecare 2026, dar a mai fost amânată cu un an.Misiunea pe Titan va fi una extrem de ambițioasă: Dragonfly ar trebui să parcurgă peste 150 km pe acel corp ceresc și să colecteze mostre din mai multe locuri și să facă diverse măsurători. La capitolul aerodinamică ar trebui să fie mai ușor pe Titan decât pe Marte, dată fiind atmosfera substanțială și gravitația foarte slabă, însă prezența metanului în cantități mari și temperaturile de -180 de grade vor fi obstacole greu de depășit. Pe Marte, Ingenuity a fost construit să reziste și la nopți cu -100 de grade pe Marte.


Dragonfly (ilustrație NASA)

Acum se discută și dacă ar putea exista o misiune prin care mostre culese de pe Titan, spre exemplu din lacurile cu metan, ar putea fi aduse înapoi pe Terra. Sunt cercetători care spun că metanul ar putea fi folosit pentru a produce combustibilul de rachetă cu care sonda să revină pe Terra și dat fiind că metanul este deja în stare lichidă, nici nu este nevoie de procesare chimică. Va trebui găsită o soluție și de producere a oxigenului lichid, pentru ca acel combustibil să ardă, dar vorbim totuși despre lucruri care nu se vor întâmpla prea curând.

Visul astrobiologilor este ca în 20-30 de ani să fie lansată spre Titan o misiune cu un submarin special care să fie dus și lansat în mările de pe Titan și idei despre cum ar trebui să arate există deja.

De ce ar putea exista viață pe Titan

Un minus pentru Titan este faptul că este atât de rece acolo și orice eventuale forme de viață ar fi evoluat, ar trebui să fie alcătuite din substanțe chimice extrem de diferite de cele care constituie viața pe Pământ și, mai ales, NU ar trebui să se bazeze pe apă, care este blocată într-o stare inaccesibilă.


Titan și Thetys

Titan este însă importantă pentru știință și sunt speranțe că acolo pot fi organisme ce rezistă în condiții extreme. ”Ar putea exista forme de viață care să reziste în habitate neobișnuite: în lacurile de hidrocarburi lichide de la suprafață sau din adâncimi (...) În ciuda diferențelor însemnate, condițiile prebiotice ale mediului înconjurător de pe acest satelit și chimia organică care le este asociată sunt, în teorie, suficiente pentru a demara o evoluție chimică asemănătoare cu ceea ce se consideră că a dat naștere vieții pe Pământ”, scrie Louisa Preston.

Ar putea oamenii să colonizeze Titan?

În cartea ”Viitorul omenirii” Michio Kaku face un exercițiu de imaginație despre ce ar putea face oamenii peste sute sau chiar mii de ani, când vom avea resursele să terraformăm luni îndepărtate, precum planeta Marte. Iese din discuție posibilitatea de a terraforma Titan, pentru că este imposibil să generezi un efect de seră auto-întreținut la o distanță atât de mare de Soare.

Dar cum ar fi pentru un om care ar ajunge pe Titan

”Este singurul satelit natural cu o atmosferă considerabilă, cu o presiune mai mare cu 45% decât cea terestră. Este una dintre puținele destinații cunoscute din spațiu unde nu am muri de îndată ce ne-am da jos costumele spațiale. Tot am avea nevoie de măști de oxigen, dar sângele n-ar fierbe și n-am fi zdrobiți de presiune”, spune Michio Kaku.


Cei mai înalți munți de pe Titan (foto - NASA)

Nu ar fi deloc plăcut pe Titan pentru un om: ar primi a mia parte din lumina soarelui față de cât primim noi pe Terra și deci energia solară nu ar putea fi utilizată ca sursă de energie, așa că toată energia și căldura ar depinde de generatoare ce ar trebui să funcționeze neîncetat. Ar fi extraordinar de greu de făcut agricultură pe o planetă fără oxigen și dioxid de carbon, așa că orice plantă ar trebui crescută în incinte speciale. Pentru că nu se poate produce multă hrană, este exclus ca pe Titan să fie vreodată o colonie mare.

Apoi trebuie spus că gravitația de pe Titan este 15% din cea de pe Terra, astfel că oamenii ar trebui să fie permanent în mișcare pentru a nu pierde masă osoasă și musculară. Un alt minus: mesajele către Terra ar face ore bune. Concluzia ar fi că pare foarte puțin posibilă colonizarea acestei lumi, chiar și în sute de ani de acum înainte: este prea greu, prea rece, prea departe și mult mai complicat decât pe Marte (unde omul încă nu a pus piciorul).

Ar fi un scenariu, dar este unul SF, probabil pentru anul 2500

Iată ce spune Michio Kaku ”Titan s-ar putea dovedi valoros ca bază de realimentare și ca rezervă de resurse. Metanul ar putea fi recoltat și trimis pe Marte pentru accelerarea eforturilor de terraformare sau ar putea fi folosit pentru crearea unor cantități nelimitate de combustibil de rachetă pentru misiunile în spațiul cosmic. Gheața de pe Titan poate fi purificată și transformată în apă potabilă și oxigen sau pentru obținerea unor cantități suplimentare de combustibil de rachetă. Atracția gravitațională scăzută ar face aterizarea și decolarea de pe satelit relativ simple și eficiente. Titan ar putea deveni o stație de alimentare importantă în spațiu”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

133541 vizualizari

 • 0 (56 voturi)    
  obsesia prezentului (Sâmbătă, 22 mai 2021, 8:51)

  Crup [utilizator]

  Se pare ca in orice loc unde se fac cercetari, se incepe cu partea cu "poate exista viata"! Nu conteaza ca conditiile de pe Titan sunt cumplite (cuvant citat din articol), dar poate exista viata! Poate eu o sa mostenesc o avere de 1500 de miliarde de dolari din SUA. Poate o sa incep sa zbor. Poate mi se face penisul de 50 cm! Si cate si mai cate de "poate" idioate!
  Astia, care sufera de obsesia asta, cred ca si daca se uita noaptea pe cer si vad un meteorit (adica o piatra de vreo 50 cm diametru) arzand in atmosfera (ca de aia il vad, datorita luminii degajate), se gandesc ca pe piatra aia cosmica "poate exista viata".
  Si se culca cu gandul ca poate maine dimineata se trezeste cu o mica armata de extraterestrii de pe piatra aia, care i-au adus un beemveu nou in fata casei si il roaga (in engleza, ca asa cum am invatat din filme, extraterestrii vorbesc engleza) sa nu mai faca nimic, sa nu mai mearga la munca, ca se ocupa extraterestrii de tot. Ca sunt "pretenasi".
  Acum serios.... treziti-va oameni! In sistemul nostru solar NU exista viata. Singurele locuri unde ar fi posibil, este Marte, Luna, si eventual niste mici sateliti. Toate sunt sterpe, ingrozitor de sterpe! Intrati in depresie severa daca acceptati acest adevar evident?
  • +23 (35 voturi)    
   lol (Sâmbătă, 22 mai 2021, 15:23)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Pai ori e posibil ori nu? Te contrazici.
   In plus pui Luna, o piatra in vidul spatiului, la un loc cu Marte, planeta cu atmosfera ce a gazduit apa in forma lichida, si alti mici sateliti asa la general (Titan?) ca posibile locatii unde poti gasi viata.
   Nu stii despre ce vb.
   Viata asa cum o cunosti nu e o regula generala ci doar o forma a ei, varianta Terra. Atat timp cat gasim viata aici in medii extrem de dure, toxice, de ce refuzi sa accepti posibilitatea existentei unor forme de viata in medii oarecum similare pe alte planete?
   Stiai ca exista microbi care cresc in arsenic sau bacterii ce se hranesc cu metan pe Pamant?
   In plus, in anumite conditii de temperatura si presiune, nu doar carbonul poate forma legaturi chimice complexe.

   Adevarul nu e atat de evident cum crezi...
  • 0 (20 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 22 mai 2021, 18:32)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   @crup...e forma de exprimare a "noii prese", daca ai sa citesti CNN de exp ai sa observi ca aproape toate titlurile contin "may", nivelul oceanului s-ar putea sa creasca, s-ar putea sa avem poluare, s-ar putea ca x-ulescu e vinovat, samd. Daca se dovedeste ca nu e adevarat oamenii sunt acoperiti, ei au zis "poate".
  • +13 (17 voturi)    
   cand vorbesc de viata (Sâmbătă, 22 mai 2021, 23:07)

   BigJ [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   oamenii de stiinta nu se refera strict la fiinte umane (sau omuleti verzi/gri care vorbesc engleza-n filmele de la Hollywood).
   Daca ai fi un animal acvatic i-ai considera pe cei care traiesc pe uscat si respira aer "extraterestrii," pentru ca e un mediu diferit fata de cel cu care esti obisnuit.
   Aici pe Pamant, oriunde exista apa exista viata, iar apa se gaseste peste tot in Univers (de fapt, hidrogenul e cel mai abundent element chimic, iar oxigenul e pe locul 3).
  • +19 (19 voturi)    
   Ai uitat de Europa (Sâmbătă, 22 mai 2021, 23:48)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   e mai aproape de noi ( si de Soare), are apa din belsug, are atmosfera de oxigen (drept, cam rarefiata), e un pic mai cald ca pe Titan, daca dezbraci costumul de astronaut, nu ingheti in zece secunde ci poti trai chiar vreme de douazeci. Singura problema e radiatia de fond la suprafata, peste 0.5 Sv, dar e una care se rezolva., facand adaposturi sub gheata. In orice caz, e o bila mai simpatica ca Titan.
  • +1 (3 voturi)    
   respiratia universului (Luni, 24 mai 2021, 14:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   cica universul asta este zgomotos, emite niste sunete - oare sa fie de la respiratia acelui corp nedefinit inca???

   am glumit un pic asa ca sa ii ajut pe cei care s-ar putea speria de ce ati scris Dvs.

   eu nu am raspuns si nu ma grabesc spre o declaratie.

   ce este viata?
   pai viata poate sa fie orice reactie chimica care se auto-genereaza, poate sa fie campul magnetic/ electric creat -

   uite ca pe titan ninge dar nu se stie inca cum se formeaza norii din care ninge.. Este asta viata sau doar chiimie si fizica?
 • -21 (33 voturi)    
  eu zic ca e mai interesant. (Sâmbătă, 22 mai 2021, 8:56)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... de explorat toaleta de 45 de ani din fundul curtii de la Cucuietii Coltz.
 • -12 (30 voturi)    
  domle. (Sâmbătă, 22 mai 2021, 12:41)

  nash pandelica [utilizator]

  daca tot e viata p'acollo, sper sa fie atractiva, sa'i pun ala cu tesla pe rakete pe toti, aia de isi permit costul biletului, in frunte cu alde rothschilzi, rockefelerii, sorosii, gaytzi, si care mai sunt, ctiva in fiecare tzara, si sa'i trimita acolo. asa, poate suntem iertati, o luam de la capat, si om mai trai vreo cateva milenii bine, pana apar altii. sa faca acolo noua ordine, resetarea si tot ce le mai trece prin capatzanile fierbinti.
  '
 • -9 (15 voturi)    
  Planete (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:28)

  Utilizator5 [utilizator]

  Daca terraformam Marte e o realizare imensa, implicand si ca apa de pe Marte sa fie desarata ca asa nu putem bea. Alta planeta cunoscuta pana azi nu stiu daca se mai poate si se merita financiar, riscuri, ca sa ne incumetam sa o terraformam, colonizam.
 • -14 (20 voturi)    
  Viață pe Titan (Sâmbătă, 22 mai 2021, 16:25)

  Setalcott [utilizator]

  O fi OZNurile lui Obama
 • -3 (21 voturi)    
  Si dupa ce gasesc viata? (Sâmbătă, 22 mai 2021, 20:22)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  Presupunind c-o gasesc, ce urmeaza? Urmeaza partea ce mai grea, sa demonstreze ca exista si EVOLUTIE. Adica acel proces de auto-dezvoltare a complexitatii formelor de viata fara niciun aport de informatie din exterior.

  Fiindca daca anumite bacterii sau microorganisme care se hranesc cu metan bat pasul pe loc si ramin neevoluate citeva miliarde de ani , se cheama ca le-a lipsit ceva. Iar acel ceva este informatia .

  Marele MAGAZIONER al informatiei in Univers a refuzat sa le-o ofere. Sau, in ipoteza ca acel mare magazioner nu exista, inseamna ca HAOSUL nu s-a putu organiza prin forte proprii ca sa creeze informatie.

  Dar , fiindca tot veni vorba: informatia poate fi creata? Energia, nu. Si atunci de ce informatia, da?
 • -10 (30 voturi)    
  fantezii ateiste (Duminică, 23 mai 2021, 0:22)

  emcsquared [utilizator]

  Iarăși, afirmații pseudo-științifice, născute din fantezismul ateist.
  Abia când știința cercetării abiogenezei va demonstra o cale chimică (chemical pathway) care să conducă la formarea vreunui organism considerat "simplu", atunci vor putea fi făcute afirmații științifice că viața ar putea apărea din întâmplare.
  Știința de până acum a descoperit că abiogeneza este im-posibilă, nici măcar improbabilă. (Bibliografie: google-uiți: "Why Abiogenesis Is Impossible", "Abiogenesis is mathematically impossible")
  Cu cât oamenii de știință înțeleg din ce în ce mai mult complexitatea funcționării vieții, cu atât au mai mult de explicat. Explicarea naturalistă a vieții devine din ce în ce mai grea, nicidecum mai ușoară.
  Verificați spusele oamenilor de știință atei cu ce spun oamenii de știință creaționiști. Veți afla lucruri incomode pentru concepția naturalistă (care susține că viața a apărut din non-viață, iar inteligența din întâmplare).
  • +3 (11 voturi)    
   Cine-i ateul? (Duminică, 23 mai 2021, 12:39)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

   De unde știi că D-zeu nu are sălașul acolo și a permis unor oameni merituoși să meargă, să vadă și să spună și unora ca tine ce și cum. Tu nu crezi de aceia D-zeu nu-ți permite să gândești.
  • +11 (17 voturi)    
   Te faci ca nu cunosti (Duminică, 23 mai 2021, 12:45)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

   sau chiar nu cunosti experientele Miller-Urey, si celelalte care au urmat,? In aceste experiente, din solutii anorganice si atmosfera reproducand conditiile de pe Pamant de acu miliarde de ani, prin descarcari electrice, radatii UV etc. se formeaza peste 22 de aminoacizi, intre care componenti ai RNA, zaharuri, peptide-substamte organice complexe capabile de autoorganizare, fomand coacervate, structuri cu membrane etc. Daca marile planetei era plina cu o asemenea supa organica, zillioane de molecule in miliarde de ani aveau toata posibilitatea sa formeze structuri si mai complexe, doar prin intamplare.
   Sigur, daca nu cunosti suficient, ramai la credinta.
   Credinta e "stiinta" ignorantului.
   • -6 (8 voturi)    
    fantezii ateiste II (Duminică, 23 mai 2021, 21:48)

    emcsquared [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Argumentul Miller-Urey, acum în muzeul argumentelor dovedite nerelvante în prezent, a fost folosit în perioada romantică a ateismului când nu exista Internetul iar oamenii de știință creaționiști nu aveau acces la publicațiile științfice pentru a prezenta contra-argumentele strict științifice.
    https://www.scientificamerican.com/article/primordial-soup-urey-miller-evolution-experiment-repeated/
    Chiar dacă M-U nu mai e folosit azi nici de atei (de oamenii de știință mă refer, că în conștiința maselor a rămas ca un argument zombi), totuși a fost un exemplu clasic de Intelligent Design. Compușii targetați au fost imediat FILTRAȚI și IZOLAȚI prin intervenția deliberată a laborantului (agentul inteligent), deoarece mediul reactiv care conduce la înlănțuirea compontelor aminoacidului, imediat declanșează destructurarea acelui aminoacid. Din acest motiv, orice teorie de abiogeneză are nevoie de cicluri mutliple de hidratare/deshidradare, pentru a faciliata reacțiile chimice și apoi pentru a izola imediat compușii doriți.
    Urmăriți pe Youtube pe Dr. James Tour. Are un serial de vreo 13 episoade despre abiogeneză (chimie prebiotică).
  • +7 (13 voturi)    
   Hombre, te-a intrebat cineva ceva? (Duminică, 23 mai 2021, 17:28)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

   Poate ai treaba si noi te retinem. Tu, taliban religios vorbesti despre pseudo-stiinta? Nu ti-e rusine? Daca noi va lasam in pace, voi de ce nu aplicati principiul actiunii si reactiunii? Asa, din politete pt umanitate!!!
   • -8 (10 voturi)    
    fantezii ateiste III (Duminică, 23 mai 2021, 21:58)

    emcsquared [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Parzivall, am crezut și eu odată imaginațiile ateiste. După ce a apărut Internetul și am văzut că oamenii de știință creaționiști, nu numai că au argumente solide, dar, pur și simplu, fac de rușine vechile argumente naturaliste, n-am putut să mă abțin să nu invit pe cei cu care intru în contact să studieze și argumentele creaționiste.
    Și vorbind strict științific....
    Abia după ce eliminiăm ipoteza ateistă pe argumente strict științifice, putem trece la discuția religioasă.
    • -1 (1 vot)    
     si este eliminata ipoteza ateista??? (Luni, 24 mai 2021, 13:59)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

     Cu argumente stiintifice??? Cum, cand???

     stiinta este un domeniu alunecos, astazi stii un pic, maine inca putin, afli mai mult decat stiai ieri, se infirma sau confirma teze mai vechi. Traiesti in incertitudine, dar te transformi intr-un antifragil. Cu adevarat evolutionist

     pe cand creationistii nu au semne de intrebare, ei cred ca au adevarul absolut si il urmeaza. Fara de dubiu.
  • +2 (6 voturi)    
   @emcsquared (Duminică, 23 mai 2021, 21:12)

   kralizeh [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

   Daca cauti pe google gasesti orice, sursa conteaza. Stiinta de pana a cum nu a descoperit ca "abiogeneza este imposibila" asta e concluzia ta nu vad de ce o prezinti ca fapt nu ca ipoteza. Fanteziile ateiste sunt mult mai ok, decat cele teiste din orice punct de vedere. Acum frontiera nu mai e de unde vine omul ci de unde vine viata, asta e tot ce pot face creationisti sa se pozitioneze mereu la limita cercetarii curente.
   • -5 (5 voturi)    
    fantezii ateiste IV (Duminică, 23 mai 2021, 22:18)

    emcsquared [utilizator] i-a raspuns lui kralizeh

    Pentru cine credea până acum două săptămâni că "oamenii de știință" au rezolvat originea omului:
    Studiul a fost publicat în 7 mai 2021:

    https://scitechdaily.com/evolutionary-dispute-most-human-origins-stories-are-not-compatible-with-known-fossils/

    https://science.sciencemag.org/content/372/6542/eabb4363
    • +4 (4 voturi)    
     citeste sursa inainte de a posta (Duminică, 23 mai 2021, 22:59)

     kralizeh [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

     Salut, ce ar fi sa si citesti sursa inainte sa o citezi in loc sa iti iei informatia doar din titlu? Nu de alta dar un articol care in mod clar sutine originea hominida a omului este ridicol si ipocrit sa fie dat ca exemplu teist.
     • -1 (7 voturi)    
      fantezii ateiste V (Luni, 24 mai 2021, 8:41)

      emcsquared [utilizator] i-a raspuns lui kralizeh

      Tocmai de aici vine puterea argumentului, studiul fiind făcut de cei care "cred" în originea hominidă a omului.
      Autorii "cred" în continuare în descendența hominidă a omului, dar recunosc că dovezile fosile nu susțin "credința" lor, fiind nevoie de studii ulterioare pentru a împăca capra (top-down: plecând de la cimpanzei) și varza (bottom-up: plecând de la fosilele descoperite până în prezent).
      Sudiile creaționiste care au susținut exact același lucru de atâția ani, și anume că narațiunea evoluționistă a omului este infirmată de dovezi, au fost ignorate și ridiculizate.
      Atât mediul științific, cât și media, au fost intoxicate cu argumente evoluționiste pline de fantezie și gândire deziderativă (wishful thinking), aducând un mare deserviciu științei atunci când studiile științifice erau amestecate cu fiolsofie ateistă.
      Acest studiu ajută foarte mult pentru un "reality check".
      • -2 (2 voturi)    
       #emcsquared (Luni, 24 mai 2021, 13:23)

       kralizeh [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

       Studiul nu infirma origininea omului, de ce spui prostii? Spun doar ca nu s-au gasit fosilele exacte pentru a avea o imagine exacta a stramosuaslui comun, lucru care il stim de o groaza de timp dar sunt suficiente dovezi ca sa putem determina ca provenienta este hominida si comuna cu a altor manifere contemporane. Cercetatori creationisti ii numeri pe degete, nu ma mira ca nu gasesc nimic. Cred ca cineva are nevoie de un reality check, dar acel cineva e posibil sa fi chair tu.
       • -1 (1 vot)    
        fantezii ateiste VI (Luni, 24 mai 2021, 22:33)

        emcsquared [utilizator] i-a raspuns lui kralizeh

        Accentul pus în studiu nu este pe insuficiența fosilelor, ci pe faptul că fosilele disponibile infirmă (contrazic) narațiunile evoluționiste curente.
        Redau mai jos două citate elocvente (scuze pentru lungimea lor), concluzia fiind că dacă nu furnizezi ipoteze testabile (asta înseamnă abordare științifică), narațiunile despre descendența omului sunt "just-so stories" (asta înseamnă fantezie, motivul pentru care am și început seria de comentarii):

        "Most human origins stories are not compatible with known fossils … the number of species in the human family tree has exploded, but so has the level of dispute concerning early human evolution … However, many of these fossils show mosaic combinations of features that do not match expectations for ancient representatives of the modern ape and human lineages. As a consequence, there is no scientific consensus on the evolutionary role played by these fossil apes. … Overall, the researchers found that most stories of human origins are not compatible with the fossils that we have today."

        "Humans are storytellers: Theories of human evolution often resemble “anthropogenic narratives” that borrow the structure of a hero’s journey to explain essential aspects such as the origins of erect posture, the freeing of the hands, or brain enlargement. Intriguingly, such narratives have not drastically changed since Darwin. We must be aware of confirmation biases and ad hoc interpretations by researchers aiming to confer their new fossil the starring role within a preexisting narrative. Evolutionary scenarios are appealing because they provide plausible explanations based on current knowledge, but unless grounded in testable hypotheses, they are no more than “just-so stories”
        • 0 (0 voturi)    
         fantezii de orice fel (Marţi, 25 mai 2021, 10:43)

         kralizeh [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

         Scuza-ma dar din primul citat dat de tine se intelege clar, nu stim nu avem un consens legat de care este originea EXACTA, dar asta nu inseamna ca nu provine din hominide. Nu poti sa iei un argument legate de nuante de galben si sa zici ca pentru ca nu e o anumita nuanta inseamna ca e rosu. Este un defect de logica. Nici unul din cercetatori nu zice vreun moment ca originea omului nu este evolutionista! Asa ca laso balta cu prostiile.
         • 0 (0 voturi)    
          fantezii ateiste VII (Marţi, 25 mai 2021, 11:32)

          emcsquared [utilizator] i-a raspuns lui kralizeh

          Bine, Kralizeh, mulțumesc pentru dialog :)
          • +1 (1 vot)    
           fantezia nu bate omenia (Marţi, 25 mai 2021, 12:30)

           kralizeh [utilizator] i-a raspuns lui emcsquared

           Imi cer scuze, daca am avut tendinte prea combative. Dialogul conteaza altfel nu progreseaza nimeni. Jos palaria, indiferent de diferentele de opinie.
 • -17 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 23 mai 2021, 2:13)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   desigur (Duminică, 23 mai 2021, 19:02)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui

   banii publici ar fi mult mai bine folositi pe catedrale odioase si salariile preotilor pedofili.
  • +5 (7 voturi)    
   / (Duminică, 23 mai 2021, 23:02)

   kralizeh [utilizator] i-a raspuns lui

   Normal ca ne-am ales, daca nu esti convins arunca-ti telefonul la toaleta. De ce intrebi in loc sa dai un search pe google?
  • -2 (2 voturi)    
   ... (Luni, 24 mai 2021, 13:55)

   Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui

   Da trebuie. Peatra asta pe care stam acum e de tot kktul. Uita-te in jur si zii ca nu e asa. E nevoie sa plecam undeva unde e mai bine. Poate ca extraterestrii sunt mai harnici si mai capabili decat noi si daca se pot face bani buni de pe urma lor de ce sa ne mai batem capul cu oamenii?
 • +10 (12 voturi)    
  Brrrr ! -180 °C la suprafata (Duminică, 23 mai 2021, 9:10)

  Koczka [utilizator]

  Cam frig pe acolo. Înțeleg ca e vorba de mari si lacuri de metan. Cam greu sa ne aciuiem pe acolo, poate peste câteva milioane de ani. Pana atunci sa avem grija de ce avem !
  • 0 (2 voturi)    
   daca ne inverzim pe pamant (Luni, 24 mai 2021, 13:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   adicalea transform toxicul in oxigen atunci nu o sa fie o problema cu metanul - trecem si de frig, trecem si de gravitatia diferita.

   este exact precum ati spus Dvs, avand grija de ceea ce avem aici pe pamant.
 • -8 (12 voturi)    
  Un ,,bulgare" plin de hidrocarburi (Duminică, 23 mai 2021, 15:53)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Sau datul peste nas ,,savantilor" care inca mai sustin ca hidrocarburile de pe Terra sunt rezultatul ,,dezintegrarii" viului(de la dinozauri la muste de rahat).
  O teorie sustinuta doar de interese economice la fel ca ,,incalzirea globala".
  • +3 (9 voturi)    
   Stii ca exista teoria abiogenica? (Duminică, 23 mai 2021, 17:30)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   Thomas Gold 's deep gas hypothesis states that some natural gas deposits were formed out of hydrocarbons deep in the Earth's mantle.
   • -3 (9 voturi)    
    Bai , astia cu religia (Duminică, 23 mai 2021, 22:52)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Ramaneti la pupat ciolane si icoaie frecatoare de minuni.
 • -2 (4 voturi)    
  Ar trebui să se bage și România (Duminică, 23 mai 2021, 17:05)

  ploiesteanu [utilizator]

  în afacerea asta, am face rost de ceva gaz dacă pe de o parte nu suntem în stare să ne îmbogățim cu gazul din Marea Neagră, pe de alta nu ne lasă UE să folosim bani europeni pentru distribuția gazului metan la țară.
 • +4 (4 voturi)    
  Diferenta de fond dintre cele doua tabere... (Luni, 24 mai 2021, 1:35)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  Adica dintre Creationisti si Evolutionisti este mult mai subtila decit pare la prima vedere . Iat-o:

  1. Creationistii cred ca informatia nu poate fi creata ci doar stocata. Asa cum se petrec lucrurile si cu energia.
  2. Evolutionistii sunt convinsi ca informatia poate fi si creata, si stocata

  Ca atare, Creationistii sunt convinsi ca HAOSUL nu poate produce informatie doar prin permanenta sa "reorganizare ". Mai exact spus, intimplarea nu poate produce nimic nou , despre care sa nu existe DEJA informatie stocata undeva. Iar orice informatie este produsa doar de o entitate inzestrata cu capacitatea de a o produce, denumita indeobste CREATOR.

  Evolutionistii sunt convinsi ca informatia poate fi creata si ca HAOSUL ( sau intimplarea ) poate fi generator de informatie noua. Orice informatie care pare noua este, in convingerea Creationistilor, deja cunoscuta de catre Creator. Ba chiar DETERMINATA de acesta.

  Cine pare sa aiba dreptate? Creationistii. E mult mai plauzibil sa crezi ca evolutia vietii are loc prin acumulari succesive de informatii noi, pe care HAOSUL , statistic si matematic nu le poate produce decit intr-un interval de timp INFINIT. Si chiar daca le-ar produce ar genera, datorita caracterului intimplator al mutatiilor , enorm de multe variante in cadrul aceleiasi specii. De pilda oameni cu 3 picioare si 6 ochi , sau cu doua capete si 5 maini, sau cu 7 urechi si doua nasuri. De ce? Fiindca intimplarii ii lipsesc criteriile de selectie. Intimplarea e intimplare.
  • -1 (1 vot)    
   hmm... (Luni, 24 mai 2021, 13:46)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   sunt doua lucruri amestecate, dupa parerea mea.

   una este legata de separarea dintre creationisti si evolutionisti si al doliea aspect este legat de determinism.

   pentru ca nu stiu asa de multe filozofie am cautat pe net si uite ce am gasit:
   "The incompatibilist believes that if determinism turned out to be true, our belief that we have free will would be false.

   The compatibilist denies that the truth of determinism would have this drastic consequence. According to the compatibilist, the truth of determinism is compatible with the truth of our belief that we have free will. The philosophical problem of free will and determinism is the problem of deciding who is right: the compatibilist or the incompatibilist."

   in ceea ce priveste perspectiva evolutionista am citit un studiu rferitor la aparitia HIV cam prin anii 1980 si erau aduse in acel studiu argumente. Daca il regasesc o sa pun linkul

   evolutia unei specii nu depinde doar de un accident/intamplare ci si de modul in care aceasta intamplare reuseste sa se propage in masa vietuitoarelor

   Sunt cazuri de pameni cu trei picioare sau mai stiu ce altele dar ele nu au fost transmise pe scara larga in specie. Deci evolutia este legata mai mult decat de o intamplare/sansa/accident.
  • +1 (1 vot)    
   Totul e relativ... (Marţi, 25 mai 2021, 17:52)

   Dalla [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   Interesant rationament construit pe marginea a doua concepte relative prin definitie: Creatie si Evolutie.
   Daca suntem de acord ca, in universul cunoscut, notiuni precum sus-jos, pozitiv-negativ, stanga-dreapta, mult-putin, inauntru-afara etc sunt relative, in functie de cine face observatia, atunci putem extrapola si la termeni mai complecsi, precum materie-antimaterie, repede-incet, devreme-tarziu, sau chiar moral-imoral. Acestia sunt de asemenea non-absoluti, pt ca se bazeaza la randul lor pe aceleasi notiuni ultrarelative de Timp si Spatiu (sau pe conceptele metafizice de Bine si Rau, in ultimul caz).
   La fel stau lucrurile si in cazul Creatiei si al Evolutiei. Desi amandoua conceptele sunt mai mult sau mai putin o functie matematica de Timp si Spatiu (nu pot exista in afara celor doua), Evolutia pare a avea o metafizica mai supla, o structura binara de 0 si 1, in sensul ca accepta si opusul ei, si anume... Involutia. Fiind mai putin legata de Timp si Spatiu, teoria Creatiei nu are un opus matematic sau filozofic. AntiChristul este un artefact cultural, si nu o notiune. Prin urmare, daca am urma doar rationamentul logic, Creationismul este o notiune mai putin rotunda, mai putin credibila, mai putin... perfecta. Dar am stabilit deja ca si logica e relativa...
   Exista totusi ceva dincolo de Bine si de Rau, cum zicea Nietzsche, sau dincolo de ce ne pot invata preotii, ateii sau agnosticii. Un ceva inexplicabil, magic si transcendent...

   Reiau exemplul cu caracatita din mesajul meu anterior, acel geniu al camuflajului din lumea animala. Ea isi schimba culorile nu doar in functie de mediu, ci si in functie de dusmanul potential. Un scafandru si un rechin, ca posibili inamici ai octopodului, vad in apa in culori diferite, in functie de propria adaptare la mediu si propria fiziologie. Ei bine, pe aceeasi stanca subacvatica fiind, caracatita stie sa-si schimbe camuflajul in mod diferit, in functie de cine o ameninta.
   De unde stie ea in ce spectru de culori o vede omul?
 • 0 (2 voturi)    
  intrebare de actualitate! (Luni, 24 mai 2021, 11:00)

  pk [utilizator]

  Oare e valabil acolo certificatul de vaccinare?
 • +1 (1 vot)    
  Viata in Cosmos (Marţi, 25 mai 2021, 15:00)

  Dalla [utilizator]

  Doar prostii si bigotii sunt siguri ca suntem singuri in Univers. Noi, astia desteptii, suntem siguri de contrariu...��
  Intrebarea e, suntem siguri ca alte forme de viata inteligenta ar fi prietenoase cu pamantenii, ca sa continuam cautarea si contactarea lor in spatiu? Ori ca ceea ce intelegem noi prin "prietenos" nu inseamna cumva, in acceptiunea altor sisteme morale, a cuceri si a inrobi pt mult timp? Ca ceea ce pretuim noi drept cinste, integritate, justitie, corectitudine morala, nu valoreaza cumva cat o ceapa degerata in acele sisteme etice alogene?
  Apoi, suntem precisi ca tot Universul cunoscut (si eventualele celelalte universuri paralele) se supun doar legilor fizicii si matematicii pe care le cunoastem noi, pamantenii? Ca fizica cuantica e nec plus ultra, e cea mai misto din univers? Haida-de, viteza luminii e maxima in Univers, pe bune? Da' viteza gandului cum e?!
  Last but not least, suntem siguri ca noi nu cautam in spatiu doar forme ale viului care seamana cu reprezentarea noastra despre inteligenta? Ca Pamantul nu e de fapt stapanit de bacterii sau insecte, iar noi suntem doar tolerati si folositi? Sau ca materia anorganica nu poate fi deja un jucator pe piata asta, inaintea mult discutatei A.I.?
  Da, ispravirea resurselor Pamantului e o realitate si trebuie sa ne cautam o alta casa, dar pana atunci...
  Poate ar trebui sa sondam mai mult universul din ochii unei Praying Mantis (insecta numita calugarita) sau din capacitatea uluitoare de camuflaj a unei caracatite, care e una din cele mai "inteligente" fiinte, desi traieste numai un an...
  Sau poate ar trebui sa reauzim intrebarea lui Elon Musk: "Acum 30 de ani jocurile pe calculator erau rudimentare, astazi ele folosesc realitatea virtuala. E normal sa ne inchipuim ca peste inca 50 de ani va fi greu sa deosebim intre realitate si VR intr-un astfel de model cibernetic. Atunci, cine ne poate noua garanta ca nu suntem DEJA parte a unui universal joc pe calculator, ca totul e o iluzie?"..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by