Luna plină de astăzi, miercuri, 26 mai, va fi ceva cu adevărat spectaculos, urmând a fi deopotrivă singura eclipsă totală de lună din 2021 și cea mai mare „Superlună sângerie” de anul acesta, relatează Space.com.

Eclipsa totala de SuperlunaFoto: NASA

Privitorii din majoritatea lumii vor avea ocazia să vadă o lună mai mare decât de obicei, aceasta urmând să pară roșie în momentul în care va intra în conul de umbră al Pământului.

Din păcate evenimentul nu va fi putea fi urmărit direct de la noi din țară deoarece va avea loc la ora prânzului însă el va putea fi urmărit live online în mai multe locuri.

Agenția Spațială Europeană (ESA) va transmite live timp de două ore Luna foarte strălucitoare, stream-ul urmând să se încheie la aproximativ 5 minute după faza finală a eclipsei.

Întrucât eclipsa nu va fi vizibilă din Europa, live stream-ul ESA va difuza imagini ale Lunii de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, agenția națională pentru științe a Australiei) și de la instalația de urmărire a spațiului a ESA din New Norcia, Australia de Vest.

Livestreamul ESA va fi comentat de mai mulți astronomi și oameni de știință invitați, acesta putând fi urmărit pe site-ul ESA.

Observatorul Lowell - unde a fost descoperită planeta pitică Pluto - va difuza evenimentul astronomic cu mai multe telescoape din Flagstaff, Arizona, de la ora 12:30, ora României.

The Virtual Telescope Project, un observator online fondat de astrofizicianul Gianluca Masi de la Observatorul Astronomic Bellatrix din Italia, va difuza două live stream-uri: unul pentru eclipsă și unul pentru superlună, începând de la ora 13:00, ora României.