​China a anunțat că vrea ca în 2033 să trimită primul echipaj uman către Marte, urmând ca apoi să trimită în mod regulat astronauți pentru a crea o colonie care să ajungă să exploateze resursele acolo. Tot în jurul anului 2033 vrea și NASA să ducă primii oameni pe Planeta Roșie.

Rover-un chinez Zhurong si platforma saFoto: Agerpres/Xinhua

China plănuiește misiuni dese către Marte cu oameni la bord: 2033, 2035, 2037, 2041 și tot așa în continuare, a spus Wang Xiaojun, unul dintre cei mai importanți oameni ce conduc programul spațial chinez. Declarațiile au fost făcut la o conferință în Rusia.

Până la prima misiune cu echipaj uman, China va trimite roboți și diverse rovere pentru a găsi cele mai potrivite locuri unde să fie construită prima bază și unde să fie instalate sistemele de extragere a resurselor.

Pentru a putea trăi acolo, oamenii trebuie să poată să utilizeze resursele planetei: să extragă apă din subteran, să genereze oxigen ”in situ” și să producă electricitate. China va lucra să dezvolte și tehnologii pentru ca astronauții să poată reveni în siguranță pe Terra.

China ar vrea ca pe viitor flote de nave spațiale să facă des drumurile Terra - Marte și să poată începe exploatarea resurselor. Pentru asta va fi nevoie să fie dezvoltate și alte tipuri de propulsie și să fie utilizată energia eliberată din reacții nucleare, sub formă de căldură și electricitate, în afară de propulsia chimică convențională.

În prezent o sondă face 7-9 luni către Marte, dar China vrea să scurteze timpul în care aceste călătorii de sute de milioane km să fie efectuate.

China vrea să întemeieze o bază lângă polul sudic al Lunii și să trimită sonde către asteroizi și către Jupiter în jurul anilor 2030.

Reamintim că în luna mai China a pus cu succes primul său rover pe suprafața marțiană.

China a trimis joi trei astronauți pe noua sa stație spațială care acum este în construcție, dar la final de 2022 ar trebui să fie gata. Chinezii au planuri mari cu această stație care este gândită să funcționeze mai mult de 10 ani, să găzduiască și șase astronauți simultan și să ”cimenteze” poziția țării în rândul puterilor spațiale, alături de SUA și Rusia. Pentru China momentul este unul special: în iulie se împlinesc 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez.

Sursa: Reuters