Oliver Daemen, un tânăr de 18 ani va deveni cel mai tânăr astronaut din istorie pe 20 iulie, când va pleca alături de miliardarul Jeff Bezos pentru zborul inițial al navei spațiale Blue Origin, a declarat joi compania aerospațială, citată de AFP.

Oliver DaemenFoto: LinkedIn

Absolvent al liceului din 2020, titularul licenței de pilot privat Oliver Daemen este primul pasager plătitor al Blue Origin, dar nu este câștigătorul licitației pentru un loc la bord. Acest pasager, care a plătit 28 de milioane de dolari la licitație, a solicitat să rămână anonim și va zbura într-o misiune viitoare, a spus compania.

Anunțul „marchează începutul operațiunilor comerciale pentru New Shepard”, nava Blue Origin, a declarat Bob Smith, șeful companiei.

„Oliver reprezintă o nouă generație de oameni care ne vor ajuta să construim un drum către spațiu”, a adăugat el.

Zborul la bordul New Shepard va face posibilă îndeplinirea visului vieții sale pentru Oliver Daemen, fascinat de spațiu, Lună și rachete de la vârsta de 4 ani, detaliază un comunicat de presă.

El intenționează să studieze fizica și managementul inovației la Universitatea Utrecht din Olanda din septembrie.

Compania nu a specificat naționalitatea lui Oliver Daemen, dar contul său public de Instagram arată că ar fi olandez.

O etapă importantă în viața lui Oliver Daemen și a turismului spațial -

Viitorul student se va alătura fondatorului Blue Origin, Jeff Bezos, fratelui său Mark, precum și lui Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, care ar deveni astfel cel mai în vârstă astronaut din istorie, în primul zbor cu echipaj al navei spațiale New Shepard.

Bezos, fondatorul Amazonului și cel mai bogat om din lume, speră să se alăture lui Richard Branson în clubul miliardarilor care au ajuns în spațiu într-o navă construită de propria companie.

Richard Branson a realizat-o duminică la bordul unei nave spațiale Virgin Galactic, o piatră de hotar semnificativă pentru industria încă incipientă a turismului spațial.

Chiar dacă Jeff Bezos va fi doar al doilea, Blue Origin se laudă că experiența sa de călătorie este superioară celei a Virgin Galactic, deoarece spre deosebire de concurentul său, Blue Shepard trece granița internațională recunoscută a spațiului, la o altitudine de 100 de kilometri. Blue Origin susține, de asemenea, că racheta sa este mai ecologică.

Ambițiile companiei nu se opresc la turismul spațial, deoarece acum speră să devină un subcontractor major pentru misiunile NASA.

În prezent, compania SpaceX a lui Elon Musk reprezintă principalul partener din sectorul privat al agenției spațiale americane, inclusiv dând mai mulți astronauți la Stația Spațială Internațională din 2020. SpaceX dezvoltă, de asemenea, o rachetă de explorare spațială îndepărtată pentru viitoarele misiuni cu echipaj pe Marte.

CITEȘTE ȘI: