Roverul chinez Zhurong aflat pe Marte a parcurs 450 de metri pe suprafaţa "planetei roşii", a anunţat joi Centrul pentru explorare selenară şi spaţială din cadrul Administraţiei Spaţiale Naţionale din China (CNSA), informează Xinhua.

Roverul chinez Zhurong selfieFoto: Captura

De la momentul atingerii suprafaţei planetei Marte, roverul s-a deplasat spre sud în vederea desfăşurării unor activităţi de explorare.

Camera de luat vederi instalată pe rover realizează în fiecare zi fotografii cu peisajul marţian, notează Xinhua. Cel mai recent, aceasta a surprins imagini care prezintă partea din spate şi paraşuta modulului de asolizare, de la o distanţă de 30 de metri.

Joi s-au împlinit 60 de zile marţiene de când Zhurong operează pe suprafaţa planetei Marte. O zi marţiană este cu aproximativ 40 de minute mai lungă decât o zi pe Pământ, citează Agerpres.

China vrea să trimită primii oameni pe Marte în 2033 și apoi vrea să creeze o colonie și să exploateze resursele Planetei Roșii

​China a anunțat că vrea ca în 2033 să trimită primul echipaj uman către Marte, urmând ca apoi să trimită în mod regulat astronauți pentru a crea o colonie care să ajungă să exploateze resursele acolo. Tot în jurul anului 2033 vrea și NASA să ducă primii oameni pe Planeta Roșie.

China plănuiește misiuni dese către Marte cu oameni la bord: 2033, 2035, 2037, 2041 și tot așa în continuare, a spus Wang Xiaojun, unul dintre cei mai importanți oameni ce conduc programul spațial chinez. Declarațiile au fost făcut la o conferință în Rusia. Până la prima misiune cu echipaj uman, China va trimite roboți și diverse rovere pentru a găsi cele mai potrivite locuri unde să fie construită prima bază și unde să fie instalate sistemele de extragere a resurselor.

Pentru a putea trăi acolo, oamenii trebuie să poată să utilizeze resursele planetei: să extragă apă din subteran, să genereze oxigen ”in situ” și să producă electricitate. China va lucra să dezvolte și tehnologii pentru ca astronauții să poată reveni în siguranță pe Terra.