Jeff Bezos și istoria fascinației pentru spațiul cosmic - Rachete reutilizabile, Blue Origin și un viitor în care oamenii ar putea locui pe asteroizi

de Vlad Barza     HotNews.ro
Sâmbătă, 17 iulie 2021, 8:37 Science - Spatiul


Racheta New Shepard
Foto: Blue Origin
​Jeff Bezos, celebru pentru că a fondat compania Amazon, este fascinat de spațiu de la cinci ani, când a urmărit cu părinții prima aselenizare, la televizorul alb-negru din sufragerie. În liceu a câștigat o vizită la un centru de zboruri spațiale al NASA, iar în facultate propunea un viitor în care oamenii să scobească asteroizii, pentru a locui pe ei. Mai jos puteți citi despre lungul drum al companiei New Origin, despre racheta New Shepard și despre episoade mai puțin știute din viața lui Bezos.

Informația pe scurt

 • Bezos are o avere estimată la 212 miliarde dolari și spune că pasiunea pentru spațiu s-a declanșat când avea 5 ani și a urmărit cu părinții aselenizarea, în 1969, la televizorul alb-negru din sufragerie.
 • La discursul de absolvire a liceului, Bezos a vorbit despre spațiu: colonizare, un fel de hoteluri spațiale și despre ziua în care milioane de oameni vor locui pe alte planete.
 • Bezos a fondat compania spațială Blue Origin în anul 2000 și s-a comportat foarte diferit față de Elon Musk - Ani de zile a ținut secrete planurile sale și strategia lui Bezos a fost să facă totul în pași foarte mici (dar hotărâți), pentru ca totul să iasă foarte bine. Motto-ul companiei, "gradatim ferociter" înseamnă în latină ”pas cu pas, cu îndârjire„
 • Ideea lui a fost să creeze o rachetă reutilizabilă care să se poată întoarce în mod autonom de unde a decolat și să poată fi refolosită și la alte misiuni. Racheta New Shepard a făcut primele zboruri de test în 2015.
 • În mai 2019 Bezos și-a prezentat viziunea privind oamenii și spațiul cosmic și a spus că în viitor oamenii vor întemeia multe colonii în spațiu, dar noi, în prezent, trebuie să începem construcția ”drumului către spațiu”. Blue Origin a construit și un prototip de modul lunar.
 • Cu câțiva ani în urmă, Bezos a fost întrebat ce crede despre ideile lui Musk despre Marte, iar el a răspuns că nu prea crede că Marte este bună ca planetă de rezervă pentru specia umană: ”Mergeți să stați vreo trei ani în Antarctica și pe urmă mai vorbim. Antarctica, în comparație cu Marte, este grădina raiului”.

Visul lui Bezos - să ajungă în spațiu cu o rachetă care să fie folosită de multe ori


Visul lui Bezos a fost să construiască o rachetă reutilizabilă, una care să se lanseze și să zboare în mod repetat, precum avioanele. O rachetă complet automatizată care nu are nevoie de piloți, ci toți cei de la bord să fie pasageri care să admire peisajul.

Evident că Bezos voia să ajungă în spațiu, declarând asta chiar și într-o emisiune TV din 2007 când Blue Origin era încă în anii de început. ”Da, categoric voi merge, de fapt, abia aștept”.Mulți critici spun că turismul spațial este un fel de bungee jumping în sens invers pentru cei foarte bogați, dar este și o cale prin care spațiul devine mult mai accesibil. În plus, pot fi dezvoltate noi tehnologii care apoi să fie folosite în alte domenii.

Patru oameni vor ajunge dincolo de marginea spațiului pe 20 iulie și vor putea admira priveliștea de la înălțime: curbura Pământului, linia subțire a atmosferei și adâncul întunecat al spațiului înconjurător. Toată aventura va dura 11 minute.

Drumul a fost lung și nu lipsit de primejdii, iar în 2003 Bezos a fost la un pas de moarte.

În martie 2003, în timp ce căuta terenuri pe care să le cumpere în Texas pentru viitoarea bază a companiei Blue Origin, Bezos s-a prăbușit cu un elicopter care a căzut în albia unui râu (nu el era la manșă). A fost rănit ușor, iar într-un interviu în revista Fast Company, în 2004, declara despre acest accident că ”ar fi fost un mod stupid de a muri”. El mai trăgea o concluzie pe care o considera ”cea mai importantă”: ”când se poate, evită elicopterele, nu sunt la fel de sigure ca aeronavele cu aripi fixe”, scrie Christian Davenport în cartea Baronii spațiului.

Accidentul nu i-a diminuat lui Bezos cu nimic pasiunea pentru zbor, pasiune ce, spune el, s-a declanșat când la vârsta de 5 ani a urmărit la TV aselenizarea, în 1969. ”Copiii mici sunt receptivi la genul acela de entuziasm, își dau seama când se întâmplă ceva extraordinar”, spunea Bezos despre acele momente când privea aselenizarea cu familia, la un televizor alb-negru.

Iubirea pentru Star Trek, pentru cărți și pentru spațiu


Bezos a fost un mare fan Star Trek, iar la liceu a scris un eseu cu care a câștigat o excursie la un centru de zboruri spațiale al NASA, din Alabama. După această vizită Bezos a rămas uimit și încântat, entuziasmul pentru spațiu a fost și mai mare și multe zile a vorbit doar despre ce văzuse la NASA.

Făcea experimente în garaj cu piese pe care mama i le cumpăra de la Radio Shack și avea un nivel de concentrare extraordinar. Omul care a fondat librăria online Amazon avea o plăcere nebună de a citi mult ”Părinților mei le-a fost greu să mă pedepsească fiindcă mă trimiteau în camera mea, iar eu eram întotdeauna fericit să fiu trimis în camera mea, pentru că citeam”. La discursul de absolvire a liceului, Bezos, care a terminat șef de promoție a vorbit despre spațiu: colonizare, un fel de hoteluri spațiale și despre ziua în care milioane de oameni vor locui pe alte planete.La universitatea Princeton Bezos a fost șef al unui grup de studenți eminenți pasionați de explorările spațiale și într-unul dintre cele mai înflăcărate discursuri a vorbit despre transformarea asteroizilor în habitate, iar pentru asta oamenii ar trebui să scobească găuri în ei și să locuiască apoi acolo. Pentru asta, el propunea folosirea oglinzilor solare, pentru a topi și înmuia asteroizii, apoi, în momentul în care miezul acestora era transformat în lavă se injecta un cilindru de tungsten în centrul acestora și era umplut cu apă. La contactul cu centrul fierbinte, apa devenea abur, umflând asteroidul precum un balon și habitatul era gata. Evident că era o idee imposibil de pus în practică, dat fiind că asteroizii sunt foarte departe, au viteze mari și doar câteva mici sonde au ajuns la ei.

În 1993 Bezos participa la o licitație Sotheby's pentru a cumpăra diverse obiecte folosite în misiunile spațiale (spre exemplu un set de șah special pentru misiunile spațiale sovietice). A licitat, dar nefiind atunci un om bogat, nu a avut șanse în fața celor cu bani și nu s-a ales cu nimic.

În 1994, la Seattle, Bezos fonda Amazon, el dându-și seama atunci de extraordinarul potențial de creștere a internetului. Amazon avea să devină una dintre cele mai mari companii din lume, iar Bezos a putut licita cu succes pentru absolut orice obiecte și-ar fi dorit.

Blue Origin și primii ani secretoși


Bezos a fondat compania spațială Blue Origin în anul 2000, cu doi ani înainte ca Elon Musk să fondeze SpaceX, dar cele două companii au avut trasee diferite: Musk a fost agresiv în comunicare, a dat în judecată companiile rivale și a reușit în 2020 să devină prima companie privată care duce astronauți pe Stația Spațială.

Bezos s-a comportat foarte diferit față de Musk care a promis multe lucruri, unele foarte greu realizabile. Bezos, în schimb, a ales de multe ori să comunice și să se mândrească după ce se întâmplase ceva. ”Vom vorbi despre Blue Origin, când vom avea despre ce vorbi”, spune Bezos, la începuturi. Motto-ul companiei, "gradatim ferociter" înseamnă în latină ”pas cu pas, cu îndârjire„

Blue Origin a fost în mare parte a istoriei sale opusul lui SpaceX pentru că a preferat dezvoltarea meticuloasă a diverselor procese în loc de viteză și multe încercări, chiar și nereușite.Blue Origin a comunicat foarte puțin în primii ani, iar strategia lui Bezos a fost să facă totul în pași foarte mici (dar hotărâți), pentru ca totul să iasă foarte bine. El avea răbdare și planifica totul pe termen lung. La Amazon a avut ani de zile o abordare obsesivă de păstrare a unei culturi de startup, de afacere aflată la început, chiar și după ce compania crescuse mult.

Dar de ce Blue Origin? Într-o scrisoare - manifest din 2004 Bezos explica ”albastru, pentru punctul azuriu care este pământul, origin, pentru că este locul unde s-a născut omenirea”.

Fii ca broasca țestoasă, nu ca iepurele de câmp!


Jeff Bezos își închipuia ascensiunea companiei pornind de la câteva principii solide ”Nu înaintezi, și apoi te oprești” Continuă să urci în ritm susținut! Fii ca broasca țestoasă, nu ca iepurele de câmp! Menține cheltuielile la un nivel sustenabil! Să te aștepți că acestea vor continua să crească constant! Să nu cazi pradă speranței nejustificate că drumul devine mai ușor pe măsură ce avansezi!”

Ambițiile lui Bezos erau uriașe încă din primii ani, iar compania își propunea să creeze o flotă de vehicule orbitale, mult mai complexe decât cele suborbitale.Au trecut mulți ani până la primele rezultate: în martie 2005 compania a reușit să înalțe până la 96 m primul său vehicul de testare, numit Charon (un fel de dronă mare care se sprijinea pe patru picioare), iar în noiembrie 2006 racheta de testare Goddard a fost lansată până la înălțimea de 96 metri.

Apoi, mulți ani nu au prea fost noutăți legate de planurile lui Bezos despre explorarea spațială, dar în 2013 el anunța că a recuperat din adâncurile oceanului motoarele rachetei F-1, iar în toamna lui 2013 au crescut tensiunile dintre Blue Origin și SpaceX pe tema complexului de lansare 39A.Jeff Bezos a avut în gând o idee: rachetele să nu mai fie consumabile, ci reutilizabile, deoarece fiecare lansare avea nevoie de o rachetă nouă și de motoare noi, scumpe și puternice. Primele trepte ale rachetei își propulsau încărcătura în spațiu, se desprindeau și reveneau pe Pământ, unde se prăbușeau în ocean, nefiind recuperate sau refolosite. Bezos voia și ca rachetele să aterizeze în poziție verticală.

New Shepard, dincolo de marginea spațiului


Pentru prima oară, în aprilie 2015, Blue Origin a lansat racheta New Shepard dincolo de marginea spațiului cosmic, iar într-un zbor de test, cinci luni mai târziu, racheta ateriza cu succes.

Așadar, New Shepard se lansează în spațiu și revine apoi, cu totul autonom, înapoi pe Pământ, ajustându-și singură direcția, capabilă să se orienteze astfel încât să aterizeze cu precizie milimetrică înapoi pe platforma de unde se lansase. Ideea este ca această rachetă să fie folosită din nou, precum un avion. Racheta este ghidată de algoritmi computerizați care calculează viteza vântului, dar se ajută și de GPS. Dacă este nevoie, motorul repornește, pentru ca racheta să-și încetinească coborârea spre platforma de aterizare.Tehnologia reduce costurile călătoriei în spațiu și permite industriei să avanseze mai eficient, dacă racheta nu mai este o simplă ”consumabilă”.

În zborul de pe 20 iulie, capsula din partea superioară a rachetei ar trebui să se detașeze de propulsor, să ajungă apoi la o altitudine de 106 km și apoi să aterizeze lin pe pământ, cu ajutorul parașutelor.

Jeff Bezos își va împlini pe 20 iulie marele vis: va ajunge pe orbita terestră la bordul rachetei New Shepard, alături de fratele său (Mark Bezos), de un om foarte bogat care a plătit 28 milioane dolari pentru locul în navetă și de Wally Funk (o fostă aviatoare americană ce are acum 82 de ani).

New Shepard a făcut până acum 15 zboruri, toate fără echipaj uman. Racheta, denumită după Alan Shepard, primul american ce a ajuns în spațiu, în 1961, poate duce șase oameni până la o altitudine de puțin peste 100 km. Shepard a pășit pe Lună în 1971.

Bezos, Musk și controversa zborurilor


În trecut, Elon Musk s-a declarat enervat că lumea nu înțelegea diferența dintre rachetele SpaceX și cele ale Blue Origin: Musk a ținut să sublinieze că Blue Origin nu ajunge pe orbită, ci zboară suborbital, în timp ce SpaceX ajunge pe orbită, de câteva ori mai departe decât sistemul New Shepard.

Orbita și spațiul sunt categorii diferite, spunea Elon Musk, fiindcă pentru a ajunge în spațiu ai nevoie de o viteză de 3 ori peste cea a sunetului, iar pentru a ajunge pe orbita de transfer geostaționar este nevoie de o viteză de 30 de ori mai mare decât cea a sunetului. Pentru a ajunge pe orbită este necesară o cantitate uriașă de energie, pentru ca accelerația navei să contrabalanseze forța gravitațională și, practic, aceasta să planeze încontinuu în jurul Pământului.

În mai 2019 Bezos și-a prezentat viziunea privind oamenii și spațiul cosmic și a spus că în viitor oamenii vor întemeia multe colonii în spațiu, dar noi, în prezent, trebuie să începem construcția drumului către spațiu. “We are going to build a road to space. And then amazing things will happen”, spunea Bezos. (Vom construi drumul către spațiu și apoi se vor întâmpla lucruri uimitoare).Dacă Elon Musk este pasionat de planeta Marte, Bezos a comunicat mai mult despre locuri mult mai apropiate de Terra și despre Lună, prezentând și prototipul unui modul lunar. Și racheta New Shepard a fost gândită ca un pas extrem de necesar pentru a construi pe viitor nave care să ajungă cu succes pe suprafața Lunii, dar tot New Shepard va putea duce în spațiu turiști foarte bogați.

Cu câțiva ani în urmă, Bezos a fost întrebat ce crede despre ideile lui Musk despre Marte, iar el a răspuns că nu prea crede că Marte este bună ca planetă de rezervă pentru specia umană ”Mergeți să stați vreo trei ani în Antarctica și pe urmă mai vorbim. Antarctica, în comparație cu Marte, este grădina raiului”, spunea Bezos.

El insista pe faptul că Marte nu trebuie să fie Planul B pentru specia umană, ci trebuie să avem grijă de Pământ, astfel încât să existe multe mii de ani de acum înainte, Acest discurs bazat pe ideea: trebuie să protejăm Pământul cu orice preț a fost repetat de Bezos încă de la 18 ani.

Pentru a proteja Pământul, Bezos propunea ca industria grea să fie mutată în spațiu, spre exemplu mineritul: ”Lucrul care va face cea mai mare diferență este exploatarea minieră a obiectelor din apropierea Pământului și construcția infrastructurii de producție în spațiu”.

Trebuie spus că Blue Origin a dezvoltat de la înființare cinci motoare de rachetă - - BE-1, BE-2, BE-3, BE-4 și BE-7 - toate mergând pe ideea că rachetele pot fi reutilizate de mai multe ori. Compania le-a și testat la baza proprie din Van Horn, Texas și investițiile s-au apropiat de un miliard de dolari. Faptul că Blue Origin dezvoltă și motoare de rachetă este o dovadă că Bezos este cât se poate de serios când este vorba de spațiul cosmic.

Anul acesta ar fi trebuit lansată și racheta New Glenn ce va avea aproape 100 de metri lungime, poate transporta până la 45 de tone pe orbita inferioară a Pământului și ar trebui să poată fi reutilizată de 25 de ori, pentru a reduce la maxim costurile cu transportul diverselor sarcini. Din cauza greutăților tehnice, New Glenn va fi lansată la final de 2022.

Pentru realizarea acestui articol am folosit o serie de citate din cartea Baronii spațiului scrisă de Christian Davenport, editura RAO, 2019

V
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4024 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  Pui ban pe ban o viata (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 10:02)

  maferescdeciuma [utilizator]

  Sa te retragi la batranete pe un asteroid și se muta lângă tine o familie de cocalari și bubuie manelele toată ziua. Manele intergalactice vol. 3000 cu Vali de pe Uranus, Jean de la Constelația Scorpionului si Adi copilul extraterestru minune.
  • -6 (16 voturi)    
   Misto ideea, am gustat gluma! (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 12:33)

   pinguinu [utilizator] i-a raspuns lui maferescdeciuma

   Singura precizare reala e ca in spatiu nu se aude nimic, poti sa bubui si sa racnesti cat te tin plamanii, nu aude nimeni nimic, ptr ca nu exista atmosfera care sa transporte sunetul. In spatiu e liniste!

   Pe de alta parte, oricat de fascinanta e povestea celor doi "competitori", ultra-mega-extra bogati, se ne uitam si la varsta lor. Azi-maine o sa fie "too old's for this shit" (cum zic americanii), si se vor potoli cu ideile lor fanteziste!

   Cam asta se intampla cu oamenii putred de bogati, care au atat de multi bani, incat ajung sa se plictiseasca de lucrurile obisnuite... vor tot ceva nou, dar dus la extrem!

   Plus ca, daca prin absurd, si-ar indeplini unul din ei visul sa intemeieze o colonie pe luna sau pe Marte (ceea ce e SF pur) si daca ar ajunge sa gaseasca oameni-kamikaze care sa fie doritori sa incerce sa traiasca acolo(de idioti e plina lumea, mai ales daca le duci cu ei bautura si femei...), ar costa enorm de mult intretinerea acolor baze: oxigen, apa, mancare, plus adaptarea la conditiile extreme din spatiu.

   Stau astronautii cate maxim 6 luni pe Statia Spatiala Internationala si cand revin inapoi pe Pamant, le trebuie cate o saptamana sa se obisnuiasca cu gravitatia si sa umble din nou pe propriile picioare, ptr ca in spatiu li se atrofiaza muschii, etc....

   Pe scurt, a trai in spatiu (cosmos) nu e ptr oameni! Decat daca gasesti idioti kamikaze, care fac drumul ala intr-o singura directie!

   Parerea mea!

   Hai cu minusurile!
   • -2 (6 voturi)    
    N-aveți o viziune de ansamblu (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 17:27)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

    Vă gândiți marxist la oamenii care au bani prea mulți și se plictisesc aruncând în omenire cu idei fanteziste. Viitorul, îndepărtat ce-i drept, al omenirii este spațiul, pentru că Planeta Noastră nu va mai fi locuibilă. Dar pentru asta ne trebuie oameni cu idei și cu bani, așa cum sunt cei doi, pentru a duce omenirea mai departe.
    • 0 (4 voturi)    
     ce PROSTIE!! (Duminică, 18 iulie 2021, 6:27)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     Adica oamenii n-au fost in stare sa aiba grija de o planeta PERFECT LOCUIBILA si care le oferea DE TOATE - si or sa fie in stare sa locuiasca in medii ostile si care nu le ofera mai NIMIC?
     Ideile astea sunt CEA mai buna dovada ca omenirea e dusa DE TOT cu capu'!
   • -2 (4 voturi)    
    eu PLUS ti-am dat! ;) (Duminică, 18 iulie 2021, 6:24)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

    Ai sa vezi de ce, mai jos ;)
  • +2 (2 voturi)    
   Funny (Duminică, 18 iulie 2021, 9:50)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui maferescdeciuma

   Dar asta e ideea de baza , in spatiu ai din nou loc sa te indepartezi de manelisti si in plus spatiul este letal pentru idioti si chiar si ei stiu asta subconstient .
   On topic zborul lui Bezos o sa fie suborbital si din pacate zborurile suborbitale sunt fata de cele orbitale exact diferenta intre New Shepard si un Falcon 9 , 40 tone vs 550 tone .
 • -4 (14 voturi)    
  Lex Luttor fascinat de spatiu.... (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 12:07)

  taro [utilizator]

  De fapt e fascinat de bani si putere.

  Luttor, padon Bezos domina internet hosting cu Amazon Cloud. Netflix, Disney, banci si firme mari au decis sa taie costuri si s-au mutat pe Amazon.

  Bezos are o problema, are cel mai mare cloud service dar nu are control asupra conexiunii de internet care ajunge in casa sau la birou. In SUA e problema cu infrastructura terestra asa ca solutia e ceva de genul StarX.

  Bezos nu are sa foloseasca satelitii lui Musk. Are sa construiasca propria restea de sateliti si pentru asta are sa nevoie de rachete ca sa lanseze sateliti si de ce nu sa puna mana si pe piata de lansare a satelitilor.
  • +1 (13 voturi)    
   Nu fi invidios. Fă la fel. (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 12:19)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Devii miliardar și cheltui bani să te plimbi în spațiu cu propria navetă cosmică. Oamenii inteligenți vor spune că faci bine contribuind la dezvoltarea tehnologică a omenirii. Proștii te vor invidia spunând că putea-i să le dai lor banii, decât să-i cheltui plimbându-te prin spațiul cosmic.
   • -3 (13 voturi)    
    Invidie? Nici vorba, (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 14:08)

    taro [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    mi-e sila de caracterul asta Bezos.

    A distrus piata de retrail din SUA si a distrus afacerile a zeci de mii de oameni iar angajatii lui urineaza in sticle ca sa nu le scada numarul de colete ambalate ca altfel sunt dati afara.

    Pentru Bezos bani nu mai conteaza, vrea doar sa controleze piata si tehnologiile.

    A fost dispus sa piarda sute de milioane de dolari doar ca sa domine pe piata de scutece din SUA. Nu conteza pierderile, Bezos a vrut scutece. A vrut piata de clud pentru ca a vazut asta la Google si vrea program spatial pentru ca l-a vazut pe Musk.

    Cu programul spatial cam are probleme, Bezos e un personaj scarbos si nu prea gaseste ingineri care sa lucreze pentru el.
    • -3 (3 voturi)    
     Dvs. (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 17:31)

     ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui taro

     ați lucra pentru el, pe bani mulți, bineînțeles, și fără să vă aduceți sticlă (v-o dă el gratis) ?
 • +1 (9 voturi)    
  O idee buna (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 13:12)

  VOX. [utilizator]

  "Dezvoltatorii" sa plece si sa scobeasca asteroizii, iar toti politicienii, miliardarii, "oamenii de afaceri", interlopii, magistratii, cocalarii si toti cei ca ei sa se mute acolo. Iar noi, fraierii, sa ramanem pe Pamant, si sa ajungem sa fim "sufocati" de vegetatie,
  • 0 (4 voturi)    
   Daca ar fi asta intentia lor)) (Sâmbătă, 17 iulie 2021, 18:33)

   paziti_va [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Ar fi bine. Dar ei fara cei care muncesc si le aduc miliardele, nu valoreaza mai mult decat cei care cauta sa ajunga in Europa crezand ca aici e raiul vietii lor!)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by