VIDEO Jeff Bezos a zburat cu succes în spațiul cosmic la bordul vehiculului New Shepard: Am rămas uimit de frumusețea și fragilitatea Pământului

de Vlad Barza     HotNews.ro
Marţi, 20 iulie 2021, 15:28 Science - Spatiul


Racheta New Shepard
Foto: Blue Origin
Miliardarul Jeff Bezos și-a împlinit marți visul de a ajunge în spațiul cosmic, iar în capsula rachetei New Shepard a fost împreună cu fratele său Mark, cu Wally Funk (82 de ani) și cu un tânăr olandez ce are un tată foarte bogat. Racheta reutilizabilă s-a lansat din Texas în jurul orei 16.10, iar în mai puțin de 3 minute a atins peste 3.500 km/h. Tot zborul a durat 11 minute și cei din capsulă au trecut de 100 km altitudine.


UPDATE 13: Jeff Bezos, la conferința de presă: Cum a fost? Oh my God! Așteptările mi-au fost depășite, a fost plăcut.(...( Am rămas uimit de frumusețea și fragilitatea Pământului
Wally Funk, devenită persoana cea mai bătrână care a ajuns în spațiu: Am așteptat mult să ajung în spațiu, m-am antranat mult, i-am bătut pe cei mai buni tipi în America și Rusia, am condus avioane. A fost minunat și aș vrea să merg din nou.UPDATE 12: Se sărbătorește cu șampanie. Wally Funk, aviatoare de legendă, este în extaz și a devenit cea mai bătrână persoană care ajunge în spațiu, la 82 de ani.


UPDATE 11: Cei patru sunt încântați și spun că a fost o zi fantastică. Sunt scoși din capsulă


UPDATE 10: La 11 minute de la lansare capsula a revenit cu bine pe sol, în deșertul din Texas.
UPDATE 9: La 7 minute după lansare New Shepard a revenit cu bine pe platformă.


UPDATE 8: New Shepard a fost lansată cu succes la 16.13. Capsula s-a separat cu succes, iar astronauții au depășit linia Karman, peste 100 km altitudine. Se aud vocile încântate ale celor patru oameni din capsulă.


UPDATE 7: În ultimele minute înainte de lansare computerul rachetei verifică pentru a se asigura că toate sistemele funcționează corect.


UPDATE 6: Lansarea va avea loc după ora 16.10, după ce numărătoarea inversă a fost oprită câteva minute, probabil pentru verificări tehnice suplimentare. Lansarea va fi la 16.13.
UPDATE 5: Ora 15.45. Trapa capsulei a fost închisă. Capsula se numește RSS First Step, unde RSS vine de la Reusable Space Ship (navă spațială reutilizabilă.


UPDATE 4 Ora 15.35: Wally Funk, Jeff Bezos, Mark Bezos și Oliver Daemen au intrat în capsula pe care racheta o va duce la peste 105 km altitudine.
UPDATE 3: Ora 15.24: Cei patru urcă turnul de îmbarcare, către capsulă
UPDATE 2: Ora 15.18 Astronauții se îndreaptă în mașini Rivian către situl Launch Site One de la Van Horn, Texas
UPDATE 1: Ora 15.00: Cu o oră înainte de lansare sunt +21 de grade la baza din Texas. Lansarea este programată pentru ora 16.00

”Oamenii mă întreabă dacă sunt neliniștit. Sunt încântat și curios și vreau să văd ce putem învăța. Ne-am antrenat, vehiculul este gata, echipa este pregătită și este incredibilă. Chiar ne simțim bine făcând asta”, a spus Jeff Bezos, la CBS News.”Toți astronauții spun că spațiul i-a schimbat și că văd cât de fragil este Pământul. Nu știu cum mă va schimba pe mine, dar știu că asta se va întâmpla, dar sunt curios să văd cum mă va schimba”, a spus Bezos, într-un alt interviu, la CNN.

Este un zbor al premierelor: o companie privată trimite într-un zbor suborbital un echipaj format în totalitate din civili. Acum va ajunge în spațiu cea mai vârstincă persoană (Wally Funk, la 82 de ani), dar și cea mai tânără (Oliver Daemen, 18 ani). Zborul va fi complet automatizat, astfel că cei patru din capsulă nu vor putea interveni în niciun fel.Bezos a creat compania Blue Origin acum 21 de ani și progresele au fost lente, dar de la retragerea de la șefia Amazon, Bezos se ocupă mai mult de pasiunea sa: spațiul. În unii ani a investit și peste un miliard de euro în Blue Origin și rezultatele încep să se vadă.

Planul este să ajungă în spațiul cosmic, la peste 105 km altitudine, iar racheta New Shepard are 18 m lungime și este la a patra generație, dar va duce pentru prima oară în zbor suborbital și echipaj uman. Racheta poartă numele lui Alan Shepard, primul american care a ajuns în spațiu, acum 60 de ani.

New Shepard 1 a zburat pentru prima oară în aprilie 2015, iar New Shepard 2 a reușit cu succes să revină pe Terra printr-o aterizare verticală pe 23 noiembrie 2015. Capsula a revenit și ea cu bine, iar pe 22 ianuarie 2016 un vehicul (booster) a fost pentru prima oară refolosit cu succes și la fel s-a întâmplat de alte trei ori în 2016.

New Shepard 3 a zburat în premieră pe 12 decembrie 2017, iar New Shepard 4, prima rachetă Blue Origin gândită pentru a transporta și pasageri, a zburat pe 14 ianuarie și pe 14 iunie.

După lansarea de la baza Launch Site One de la Van Horn, Texas. racheta va ajunge în 2 minute și jumătate la 76 km altitudine unde se va desprinde capsula. Capsula - cu cei patru pasageri - va mai urca peste 25 km și oamenii vor simți câteva minute de imponderabilitate (aproximativ 3 - 4 minute) și vor vedea curbura Pământului. Pasagerii se vor putea desface din centuri pentru scurt timp.

Capsula va cădea libera un timp și va coborî apoi cu puternicele parașute deschise (trei), pentru a putea încetini la viteză minimă înainte de impactul cu solul. Propulsoarele capsulei vor porni și ele pentru scurt timp, în ideea ca aterizarea să fie și mai lină (soft landing).

Racheta, după ce capsula se va fi desprins, va urca și ea la peste 100 km și se va folosi de computerul de bord și de instrucțiunile primite pentru a reveni la sol pe o platformă aflată la 3 km de punctul de lansare, printr-o aterizare verticală, ideea fiind ca booster-ul să mai fie folosit și la alte misiuni. Motorul rachetei se va reaprinde pentru ca ea să revină pe Terra. New Shepard va fi alimentată cu oxigen lichid și hidrogen lichid.

Vehiculul spațial New Shepard nu va reveni exact de unde s-a lansat, ci în alt punct, în ideea de a nu distruge rampa de lansare în caz că la revenire apar probleme.

Blue Origin vrea ca New Shepard să mai facă două zboruri anul acesta. Cei de la companie spun că interesul pentru turismul spațial este uriaș și că la licitația pentru locul liber pe rachetă, cel vândut cu 28 milioane dolari, s-au înscris 7.600 de oameni din 159 de țări.

Planul este să se ajungă la o cadență de o lansarea la două săptămâni, primii vor fi clienți care au plătit de ordinul milioanelor de dolari, dar cu anii prețul va scădea.

Până acum, în 60 de ani au ajuns pe orbită mai puțin de 600 de astronauți, dar aceste noi companii private vor să ducă sute de oameni în fiecare an.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22467 vizualizari

 • +2 (44 voturi)    
  Acum sa-i vedem pe miliardari (Marţi, 20 iulie 2021, 15:44)

  Mihail. [utilizator]

  Cocalarii obisnuiti au doar gipane, in timp ce cei mai smecheri dintre ei au si ambarcatiuni.

  In aceeasi ordine de idei, ce fel de miliardar esti, daca nu te dai cu racheta personala?!
 • -18 (42 voturi)    
  Hurry up! (Marţi, 20 iulie 2021, 16:01)

  Mazeta [utilizator]

  Grăbiți lansarea, să nu moară baba.
 • -27 (39 voturi)    
  Puteau si ei sa ia o femeie mai tanara (Marţi, 20 iulie 2021, 16:20)

  Gryphus [utilizator]

  daca tot au vrut sa faca si propaganda cu feminismul
  • -2 (26 voturi)    
   nope (Marţi, 20 iulie 2021, 16:52)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   o femeie tanara insemna sexism.
  • +16 (34 voturi)    
   Gândire de meltean (Marţi, 20 iulie 2021, 16:54)

   crdf [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Faptul că tu crezi că au luat la bord un om cu 19600 de ore de zbor la activ din simplul motiv că e femeie și nimic mai mult e exact motivul pentru care e nevoie de feminism.
   • -5 (25 voturi)    
    Dar pt ce au luat-o la bord, pt omleta? (Marţi, 20 iulie 2021, 18:55)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui crdf

    probabil nu avea cine sa le faca de mancare

    sau ai uitat ca naveta asta NU avea nevoie de vreun control, fiind complet robotizata
    • +3 (15 voturi)    
     Nu a uitat nimeni nimic. (Marţi, 20 iulie 2021, 20:17)

     crdf [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Ai demonstrat până acum că nu ești în stare să formulezi niște argumente logice, dar nu toată lumea e așa. Nu a pornit nimeni de la presupunerea că ar fi lăsat o persoană de 82 de ani să piloteze o astfel de navetă în cazul în care nu era robotizată (și da, un om care s-a interesat suficient de zbor încât să știe cine e în echipaj știe cu siguranță și că nu e controlat din capsulă).

     Orele de zbor sunt pertinente 1. pentru că o persoană obișnuită de acea vârstă nu ar fi suportat la fel de ușor o astfel de călătorie (doar nu-ți imaginezi că doamna în cauză nu a făcut niciun fel de analize înainte pentru a nu apărea probleme) și 2. pentru că o fac să merite mai mult să fie acolo ca o încununare a întregii activități.
     • +1 (5 voturi)    
      Felicitări… (Miercuri, 21 iulie 2021, 0:28)

      Observatory [utilizator] i-a raspuns lui crdf

      o scurta și inteligenta analiza, din păcate, multe comentarii sunt ridicole de scris ca sa nu scriu de citit….prostimea domina nația
  • -2 (6 voturi)    
   Si-a luat bucatareasa cu el. Cine se respecta se r (Miercuri, 21 iulie 2021, 0:05)

   patrunjel [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Si-a luat bucatareasa cu el. Cine se respecta se respecta nu gluma. Chiar si in cosmos.
 • -18 (40 voturi)    
  Cum era de așteptat (Marţi, 20 iulie 2021, 16:31)

  Mazeta [utilizator]

  Tot zborul numai baba a vorbit.
 • +9 (45 voturi)    
  Mult zgomot pentru nimic (Marţi, 20 iulie 2021, 16:40)

  ThalesdeTeleorman [utilizator]

  Atat Jeff cat si Richard bat apa in piua incercand sa mediatizeze asa zisele zboruri spatiale si sa mai creasca putin valoarea actiunilor companiilor mama. Ce am vazut in astea 2 saptamani e doar un entertainment exagerat de tip aeroshow, fara vreun aport semnificativ pentru "Space Race".
  • -6 (26 voturi)    
   hehe (Marţi, 20 iulie 2021, 17:02)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui ThalesdeTeleorman

   Laika, tu esti speisreisitzo mica?
   • +7 (21 voturi)    
    Funny (Marţi, 20 iulie 2021, 17:36)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Cel putin Laika a zburat pe orbita ... zborurile astea suborbitale sunt "in spatiu" doar datorita legalezei .
    Insa esenta acestui business este atat siguranta cat si reducerea costurilor iar asta inseamna ca nu ma deranjeaza deloc o jucarie noua pentru bogati care aduce cercetare si knowhow extins intr-un domeniu rezervat pana acum doar statelor .
  • -2 (4 voturi)    
   Si-o cam masoara in km altitudine. (Miercuri, 21 iulie 2021, 9:34)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui ThalesdeTeleorman

   Bezos obfuscat ca Richard a zburat primul a decis sa depaseasca linia imaginara Karman si sa isi faca mega reclama, in timp ce Elon pune chestii in orbita pe bani guvernamentali.
   • +1 (1 vot)    
    Gratis ? (Miercuri, 21 iulie 2021, 13:39)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Adica era cazul sa faca transporturi pe ISS gratis sau cum vine asta ?
    https://imgur.com/gallery/CosENTa
 • +1 (11 voturi)    
  hmm (Marţi, 20 iulie 2021, 16:48)

  PentruRomania [utilizator]

  Mult mai interesanta varianta Virgin decat Bezos...
 • +2 (26 voturi)    
  Uiiii, s-a dat și Jeff cu praștia..... (Marţi, 20 iulie 2021, 16:48)

  rubberduck [utilizator]

  Bezos, cu privirea sa de T100, nu știi dacă se uită unde merge sau merge unde se uită, s-a alăturat mumiei rânjite Branson pentru a shot to, sanchi, outerspace. Singurul care a făcut treabă până acum este Elon Musk. Musk are nava corectă, echipa corectă, politica corectă și chiar uniformele corecte pentru o treabă serioasă. Ceilalți doi sunt niște amatori. M-a apucat jalea când am văzut uniformele lui Branson, ridicole, lălâi, cu pătrățele acelea albastre din plastic pe umăr, a căror funcție nu o știe nimeni. Ce kitsch? Bezos cu flying dick-ul Noul Cioban este de un ridicol mai așezat, ușor sulfuros și chiorâș.Pariez pe Musk.
 • +4 (24 voturi)    
  Era misto (Marţi, 20 iulie 2021, 16:49)

  Mihail. [utilizator]

  Daca lua cu el un tanar olandez, al carui tata e foarte sarac.

  P.S. Sper ca doamnele sa nu se simta discriminate, pentru ca racheta semana in mod evident cu o ....
  • +2 (10 voturi)    
   Cum ar fi fost (Marţi, 20 iulie 2021, 18:23)

   doar_un_mesaj [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   să semene cu altceva? :))
 • -4 (30 voturi)    
  11 minute (Marţi, 20 iulie 2021, 16:56)

  nellino [utilizator]

  nu ca vreau sa ma laud, dar cand o plimb eu pe doamna mea pana la stele, de obicei dureaza 20-30 de minute.
  • -1 (9 voturi)    
   O ții în New Shepard... (Marţi, 20 iulie 2021, 17:17)

   rubberduck [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   Chiar în vârful capsulei.....De unde se vede totul în altă lumină...
  • -6 (8 voturi)    
   gravitatia! (Marţi, 20 iulie 2021, 18:15)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   in imponderabilitate, desi greu, putin e trainic.

   Cica omul sfinteste locul.
   • -1 (1 vot)    
    ??? (Miercuri, 21 iulie 2021, 3:42)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    N-am inteles ce ai spus aici. tradu, te rog.
 • -11 (17 voturi)    
  new Shepard? (Marţi, 20 iulie 2021, 17:15)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  sau new Shepherd?
  • +3 (9 voturi)    
   Chiar că ești pâine de circ (Marţi, 20 iulie 2021, 18:40)

   crdf [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   https://www.blueorigin.com/new-shepard

   Te invit să calculezi și cât de greu era să tastezi două cuvinte pe Google.
   • +3 (5 voturi)    
    iei viata prea in serios (Marţi, 20 iulie 2021, 21:28)

    parola12 [utilizator] i-a raspuns lui crdf

    Banuiesc ca gluma a trecut pe langa tine.
    • +1 (3 voturi)    
     Haha (Miercuri, 21 iulie 2021, 16:49)

     crdf [utilizator] i-a raspuns lui parola12

     Nu are nimeni datoria să pornească de la premisa că un astfel de comentariu e mai degrabă o glumă (proastă, de altfel) decât o dovadă de prostie sau lene mioritică în stare pură. Mulți de aici, printre care și persoana căreia i-am răspuns, îl întruchipează perfect pe fraierul din curtea școlii care e prins zicând inepții și apoi pretinde că glumea.
 • +13 (27 voturi)    
  Maxim ecologic (Marţi, 20 iulie 2021, 18:22)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Și ăștia ne reproșează că dăm foc la deșeuri în fundul grădinii? :))
 • +7 (17 voturi)    
  Un fel de trambulină (Marţi, 20 iulie 2021, 18:25)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  dar foarte scumpă! :))
 • +1 (21 voturi)    
  Cum apare unul puțin mai deștept (Marţi, 20 iulie 2021, 19:16)

  Observatory [utilizator]

  O gashka se formează și încep înjurăturile, scuipatul și bancuri de joasa calitate.
  Sunteți mândria lumii !
  • +3 (5 voturi)    
   depinde (Marţi, 20 iulie 2021, 21:06)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Te referi la rasistul, conform propriei scari de "valori", Bezos?

   Ai observat ca nu e niciun NEGRU la bord, desi amazon si media controlata canceleaza in stanga si dreapta pe motivul asta?

   Bravo lui ca a zurat, ca si celuilalt, insa asta isi merita ce-i vine.
 • +5 (23 voturi)    
  penibilul miliardarilor (Marţi, 20 iulie 2021, 19:26)

  Wheelwright [utilizator]

  In lumea asta au ajuns sa detina atat de multi bani si nu le mai ajunga sa-si masoare avioanele private si yachturile, sunt la un nivel "superior", construiesc rachete cu care se duc 5 minute spre cer, si ne zic ca au fost "in spatiu". Pe langa cursa care nu e fara rost, nu exploreaza nimic, mai au si consumul enorm de combustibil si incalzesc mai tare planeta, sa nu uitam cum toti astia ne dau lectii de acologie, civism.
  Ai niste egouri enorme. Daca doareau sa ajute cu adevarat la viitoarele calatorii in spatiu, faceau o fundatie, puneau toti banii in ea, apoi aveau o colaborare cu NASA si trimiteau oameni de stiinta in spatiu, care faceau o cercetare ceva, nu niste penibili, care cand se intorc ne spun "wow e cel mai tare ringispir cu care m-am dat".
 • +8 (22 voturi)    
  idioti.. (Marţi, 20 iulie 2021, 19:30)

  sile1 [utilizator]

  ....din toate tarile uniti-va.

  Pe chatul ce insotea video-ul prezentand lansarea rachetei New Shepard tot felul de idioti comentau in engleza bineinteles desi aveau nume de prin toate colturile pamantului.

  Exemple de comentarii:

  -Go bezos and don't come back !

  -Let's fireworks begin !

  - Please explode !

  Am ramas uimit de cata prostie si rautate poate fi in capul unora inclusiv din Romania daca citesti cateva din comentariile anterioare.
  • 0 (8 voturi)    
   Te felicit… (Miercuri, 21 iulie 2021, 0:26)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   nu puteam niciodată crede: in anul 2021 sa existe atâta prostie, gelozie de prost gust , speram ca măcar Internetul ajuta la bibilica, degeaba unii sunt pe internet, sa înjure, sa scuipe, sa jignească șamd .
   Unii se tot întreba de ce suntem ultima nație ?
   Deșteaptă te Romane se cânta de mulți ani, toți știu melodia dar cuvintele nu le-au înțeles niciodată …
   De multe ori, ma felicit ca mi-am riscat viața și “am fugit “, zău ca sunt mândru ….
  • +2 (4 voturi)    
   va luati prea in serios.. (Miercuri, 21 iulie 2021, 10:51)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   ... trista viata aveti, daca trec glumele pe langa voi in halul asta.
 • -2 (6 voturi)    
  noul pastor (Marţi, 20 iulie 2021, 21:04)

  cmariusalin [utilizator]

  ingrijorator numele navei
  daca asa se vede Jeff - sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungem sa avem un pastor ca el

  toate oile sa munceasca pana crapa pe salariul minim
 • 0 (4 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 20 iulie 2021, 21:05)

  KArpi [utilizator]

  pentru majoritatea expertilor in a comenta, v-a luat mai putin de 11 minute sa ajungeti la stele… Tara e mandra de voi!
 • -1 (5 voturi)    
  DA,DA (Marţi, 20 iulie 2021, 21:59)

  falcoind [utilizator]

  mai e mult pana la zborul inter stelar , Picard trebuie sa mai aștepte.
  Sincer asta nu poate fi considerat zbor in spațiul cosmic decât dacă consideram și pământul in spațiul respectiv . Nu a fost decât un , "salt" "trambulina" foarte scumpa , foarte poluanta, care și-au permis-o niște oameni bogați. De bani respectivi mai bine cumpărau prezervative la africani , omenirea era mai câștigată.
 • 0 (4 voturi)    
  ajutor pentru zbor (Miercuri, 21 iulie 2021, 9:17)

  anion [utilizator]

  Eu sunt dispus sa sponsorizez cu 100 dolari pe doamna aceea presedinte al partidului Voiculescu Antene sau orice trantor din redactiile lui care impartaseste ideea ca pamantul este plat.
 • +2 (4 voturi)    
  altii sunt eroii (Miercuri, 21 iulie 2021, 9:46)

  Toni_Romania [utilizator]

  Eroi adevarati sunt cei din Statia Orbitala ISS, la 400 km distanta de Terra. Expusi vreme de luni de zile la tot felul de riscuri si radiatii cosmice de inalta energie.
 • +2 (4 voturi)    
  Pe undeva e de inteles... (Miercuri, 21 iulie 2021, 13:07)

  Feroviarul [utilizator]

  ...de ce sunt atat de multi hateri pe tema acestui articol...formularea "a zburat cu succes în spațiul cosmic" are o dubla neconcordanta. Mai realist ar fi "a fost propulsat pe verticala pana imediat dupa limita atmosfera-spatiul cosmic". Deci: nu a zburat (cum fac avioanele, rachetele etc ci a fost propulsat pe verticala. Tot pe verticala a si revenit la sol (aproximativ pe verticala, caci traiectoria a fost de alura literei U inversate. Iar asta cu spatiul cosmic...faptul ca a depasit pentru cateva zeci de secunde sau 1 minut limita dintre atmosfera terestra si spatiul cosmic, fara sa se mentina nici macar cateva secunde la altitudinea maxima atinsa, imi intareste ideea de reclama si altele asemenea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by