ERA este primul robot capabil să „umble” în jurul părților rusești ale complexului orbital. Poate manipula componente de până la 8000 kg cu o precizie de 5 mm și va transporta astronauții de la un loc de lucru la altul.

European Robotic ArmFoto: ESA
  • Brațul Robotic European (ERA) este în drum spre Stația Spațială Internațională după ce fost lansat miercuri la bordul unei rachete Proton din Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
  • Robotul lung de 11 metri călătorește într-o poziție pliată, atașat la ceea ce va fi baza sa de origine: modulul de laborator multifuncțional rus, cunoscut sub numele de "Nauka".
  • Racheta Proton-M a plasat Nauka și ERA pe orbită la aproximativ 10 minute după decolare, la aproape 200 km deasupra Pământului.

Brațul Robotic European (ERA) este în drum spre Stația Spațială Internațională după ce a fost lansat pe o rachetă Proton din Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, astăzi la ora 16:58 CEST.

Robotul de 11 m lungime călătorește pliat și atașat la ceea ce va fi baza sa de origine - modulul de laborator multifuncțional, numit și „Nauka”.Proton-M a plasat Nauka și ERA pe orbită la aproximativ 10 minute după decolare, la aproape 200 km deasupra Pământului.

Stația Spațială are deja două brațe robotizate; Roboții canadieni și japonezi joacă un rol crucial în prinderea navelor spațiale și în transferul de sarcini utile și astronauți. Cu toate acestea, niciunul dintre brațe nu poate ajunge la segmentul rus.

ERA este primul robot capabil să „umble” în jurul părților rusești ale complexului orbital. Poate manipula componente de până la 8000 kg cu o precizie de 5 mm și va transporta astronauții de la un loc de lucru la altul.

„Deplasându-se în jurul părților rusești ale stației, brațul robotizat european va aduce mai multă libertate, mai multă flexibilitate și mai multe abilități operațiunilor spațiale”, spune David Parker, directorul explorării umane și robotice al ESA.

„Oferim Stației Spațiale un upgrade la jumătatea vieții după 20 de ani pe orbită prin programul nostru Columbus 2030 - o oportunitate de a moderniza cu o abordare comercială”, adaugă el.

Lansarea și instalarea brațului robotizat european este o premieră pentru Europa și Rusia în spațiu. Un consorțiu format din 22 de companii europene din șapte țări a construit robotul pentru ESA.

Împreună cu partenerii internaționali, Europa se pregătește să prelungească viața Stației Spațiale pentru anii următori.

„Casa noastră din spațiu este în permanență îmbunătățită. Laboratorul Columbus din Europa primește noi rafturi științifice, conexiuni de date ultrarapide și platforme externe și interne, furnizate comercial, pentru mai mulți utilizatori. Astronautul ESA, Thomas Pesquet, a ajutat chiar și la îmbunătățirea puterii stației cu noi matrice solare ", subliniază David Parker.

Strângerea de mână simbolică european-rusă în spațiu va ajuta la demonstrarea operațiilor telerobotice autonome și în timp real, cheie pentru viitoarele misiuni pe Lună și Marte.