Centrul pentru explorare selenară şi spaţială din cadrul Administraţiei Naţionale Spaţiale din China (CNSA) a anunţat vineri că roverul chinez Zhurong aflat pe Marte a parcurs 585 de metri pe "planeta roşie", informează agenţia Xinhua.

Imagine de pe Marte trimisa de roverul ZhurongFoto: Agentia Spatiala Chineza

Vineri se împlineşte un an de la data lansării misiunii chineze Tianwen-1 care s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte în februarie, la aproximativ 378 de milioane de Pământ.

Misiunea a inclus trei elemente: o sondă orbitală (care a rămas pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom Zhurong.

Modulul care transporta roverul a asolizat în partea de sud a zonei Utopia Planitia, o vastă câmpie din emisfera nordică a planetei Marte, la 15 mai.

De la momentul atingerii suprafaţei planetei Marte, roverul s-a deplasat spre sud în vederea desfăşurării unor activităţi de explorare.

Misiunea roverului Zhurong (zeul focului, în mitologia chineză) este de a studia suprafaţa planetei Marte şi atmosfera acesteia şi de a căuta urme de viaţă din trecutul planetei.

Atât roverul, cât şi sonda orbitală funcţionează în condiţii normale, potrivit Agerpres.

Pe 15 iulie, roverul chinez Zhurong a parcurs 450 de metri pe suprafaţa "planetei roşii".

De la momentul atingerii suprafaţei planetei Marte, roverul s-a deplasat spre sud în vederea desfăşurării unor activităţi de explorare.

Camera de luat vederi instalată pe rover realizează în fiecare zi fotografii cu peisajul marţian, notează Xinhua. Cel mai recent, aceasta a surprins imagini care prezintă partea din spate şi paraşuta modulului de asolizare, de la o distanţă de 30 de metri.

China vrea să trimită primii oameni pe Marte în 2033 și apoi vrea să creeze o colonie și să exploateze resursele Planetei Roșii

​China a anunțat că vrea ca în 2033 să trimită primul echipaj uman către Marte, urmând ca apoi să trimită în mod regulat astronauți pentru a crea o colonie care să ajungă să exploateze resursele acolo. Tot în jurul anului 2033 vrea și NASA să ducă primii oameni pe Planeta Roșie.

China plănuiește misiuni dese către Marte cu oameni la bord: 2033, 2035, 2037, 2041 și tot așa în continuare, a spus Wang Xiaojun, unul dintre cei mai importanți oameni ce conduc programul spațial chinez. Declarațiile au fost făcut la o conferință în Rusia. Până la prima misiune cu echipaj uman, China va trimite roboți și diverse rovere pentru a găsi cele mai potrivite locuri unde să fie construită prima bază și unde să fie instalate sistemele de extragere a resurselor.

Pentru a putea trăi acolo, oamenii trebuie să poată să utilizeze resursele planetei: să extragă apă din subteran, să genereze oxigen ”in situ” și să producă electricitate. China va lucra să dezvolte și tehnologii pentru ca astronauții să poată reveni în siguranță pe Terra.