Asteroidul Bennu va trece foarte aproape de Pământ în 2135, la doar jumătate din distanța dintre planeta noastră și Lună, a declarat miercuri NASA, dezvăluind noi date care arată că probabilitatea unui impact ulterior până în 2300, rămâne mică, potrivit AFP.

Asteroidul BennuFoto: NASA

Bennu, descoperit în 1999 și cu un diametru de 500 de metri, este unul dintre cei doi asteroizi cunoscuți din sistemul nostru solar care prezintă cel mai mare risc pentru Pământ, potrivit Agenției Spațiale SUA.

Asteroidul Bennu are aproape jumătate de km diametru și se estimează că a apărut acum 4,5 miliarde de ani, la foarte puțin timp după nașterea sistemului solar. ”Asteroizii sunt un fel de capsule ale timpului ce plutesc în spațiu și ne pot da mostre de fosile de la nașterea sistemului solar”, spunea Lori Glaze, directorul diviziei ”planetary science” de la NASA.

Sonda Osiris-Rex a NASA a petrecut doi ani pe orbită în jurul lui Bennu, pe care a părăsit-o în mai anul trecut pentru a readuce probele colectate în timpul unui contact de câteva secunde cu solul și care va ajunge pe Pământ în 2023.

Misiunea a făcut posibilă studierea foarte atentă a asteroidului și îmbunătățirea considerabilă a previziunilor privind traiectoria sa viitoare.

Până în 2300, probabilitatea unei coliziuni cu Pământul este de doar 0,057%, au concluzionat oamenii de știință.

"Cu alte cuvinte, înseamnă că există șanse de 99,94% ca Bennu să NU să fie pe o traiectorie de impact", a spus Davide Farnocchia, om de știință la NASA la Near Earth Object Studies, în timpul unei conferințe de presă. „Deci nu este nevoie să vă faceți griji prea mult”.

De ce nu suntem 100% siguri?

În septembrie 2135, Bennu va trece foarte aproape de Pământ. Acest lucru îi va oferi posibilitatea de a traversa ceea ce se numește „gaură de cheie gravitațională”: o zonă care ar modifica ușor traiectoria asteroidului, din cauza influenței gravitaționale a planetei noastre, punându-l astfel pe o traiectorie a viitoarei coliziuni.

Înainte de misiunea Osiris-Rex, 26 de "găuri de cheie" de un kilometru sau mai mult erau posibile în calea lui Bennu în 2135.

Datorită analizelor permise de sonda Osiris-Rex, oamenii de știință au reușit să excludă 24. Ultimele două rămân.

Cea mai probabilă dată a impactului ar fi atunci în 2182, potrivit lor.

Dacă s-ar întâmpla, evenimentul ar fi catastrofal. "De obicei, dimensiunea unui crater va fi de 10 până la 20 de ori mai mare decât obiectul", a spus Lindley Johnson de la Biroul de coordonare a apărării planetare a NASA. Sau pentru Bennu, un crater între 5 și 10 km în diametru.

"Dar zona de distrugere va fi mult mai mare decât aceasta, de până la 100 de ori dimensiunea craterului", a spus el.

El a spus că cercetătorii cunosc doar 79% din asteroizii de mărimea lui Bennu care sunt aproape de Pământ și acesta este un adevărat pericol.

Și Davide Farnocchia îl susține: „Riscul pe care îl prezintă Bennu este într-adevăr mai mic decât riscul pe care îl prezintă obiectele de dimensiuni similare pe care nu le-am descoperit încă”.