​NASA și-a propus, prin programul Artemis, să readucă în 2024 astronauți pe Lună, pentru prima oară după 1972. Termenul are însă destul de puține șanse să fie respectat, fiindcă nu doar că naveta spațială nu este gata, însă sunt și probleme cu noile costume spațiale care vor fi gata cel mai devreme în 2025, scrie Washington Post. NASA a început lucrul la noile costume în urmă cu 14 ani și cheltuielile cu acest program vor ajunge la un miliard de dolari.

Logo-ul NASAFoto: Allard1, Dreamstime.com

Un raport NASA Inspector General explică faptul că noile costume spațiale au acumulat doi ani de întârziere în dezvoltarea lor din cauza fondurilor insuficiente din program, a crizei Covid și a problemelor tehnice apărute. Concluzia este că ”în cel mai bun caz” primele două costume spațiale vor fi gata în 2025, așa că termenul de 2024 înaintat pentru aselenizare nu este fezabil.

Programul de dezvoltare pentru costume spațiale mai comode, mai sigure și mai moderne este primul din ultimul 40 de ani desfășurat de NASA pentru crearea unor costume noi de folosit în vidul spațial. Actualele costume folosite pe Stația Spațială Internațională sunt depășite și este nevoie de costume noi.

Ca parte a acestui nou program, NASA a cheltuit 200 de milioane de dolari între 2007 și 2017 și alte 220 milioane au mai fost utilizate de atunci. O parte a programului este dezvoltată ”in house” de NASA, însă componentele vin de la 27 de companii cu care agenția are contracte.

NASA estimează că va mai avea nevoie de 625 milioane dolari în acest program care într-o primă fază va duce la realizarea a șase costume spațiale care vor fi folosite în diverse scenarii.