Compania SpaceX a testat cu succes în luna mai prototipul SN 15 din sistemul spațial Starship care ar trebui să ducă oameni pe Lună în 2-3 ani. Elon Musk promite acum că o componentă orbitală a Starship ar putea fi testată în câteva săptămâni. Până la final de an Starship ar trebui să facă și primul zbor orbital, dar întârzieri ar putea oricând să apară.

Testarea unui prototip din sistemul StarshipFoto: Ztiger, Dreamstime.com

SpaceX a trimis astronauți la Stația Spațială Internațională în 2020, iar în 2023 va trimite oameni în jurul Lunii, turiști care vor plăti multe zeci de milioane de dolari. SpaceX este evaluată la 74 miliarde dolari și are 10.000 de angajați.

Scopul lui Musk este să trimită oameni pe Marte, iar pentru asta compania lucrează la o un sistem spațial uriaș numit Starship care conține o treaptă numită Super Heavy și o a doua treaptă numită Starship.

Când va fi completă, racheta Starship va avea 120 de metri de înălțime.

Sistemul Starship este în centrul ambițiilor lui Elon Musk de a face zborul în spațiu mult mai ieftin și de a duce oameni pe Lună, și apoi pe Marte. În 2023 planul este ca miliardarul japonez Yusaku să fie dus într-o super-navă spațială într-un zbor în jurul Lunii.

SpaceX a reușit în mai să readucă pe Terra cu succes un prim prototip refolosibil Starship ”de categoria grea”, după ce patru încercări anterioare se încheiaseră cu explozii.