Cosmonauţii ruşi au descoperit noi fisuri în pereţii unui modul al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), care ar putea să se mărească în perioada următoare, a anunţat luni un oficial cu rang înalt din industria spaţială rusă, citat de Reuters, scrie

modul al Statiei Spatiale InternationaleFoto: Captura YouTube

Agerpres.

"Fisuri superficiale au fost găsite în anumite locuri din modulul Zarya", a declarat Vladimir Solovyov, inginer-şef al companiei spaţiale Energia, pentru agenţia de presă RIA. "Asta e ceva rău şi sugerează că fisurile vor începe să se înmulţească odată cu trecerea timpului", a adăugat el.

Specialistul rus nu a spus dacă fisurile descoperite au provocat scurgeri de aer în exteriorul staţiei.

Anterior, el a precizat că mare parte dintre echipamentele ce compun Staţia Spaţială Internaţională încep să "îmbătrânească" şi a avertizat că s-ar putea produce o "avalanşă" de echipamente defecte după anul 2025.

Staţia Spaţială Internaţională s-a confruntat cu mai multe incidente în perioada recentă.

Luna trecută, oficialii ruşi au anunţat că o defecţiune de software şi o posibilă neatenţie umană sunt vinovate pentru ieşirea staţiei de pe orbita sa obişnuită.

Propulsoarele modulului rusesc de cercetare Nauka au fost pornite din greşeală la câteva ore după conectarea modulului la ISS, făcând ca întregul avanpost orbital să iasă de pe traiectoria sa obişnuită de deplasare, în timp ce la bordul staţiei se aflau şapte astronauţi.

Agenţia spaţială rusă, Roscosmos, a raportat de asemenea luna trecută o scădere a presiunii în modulul de serviciu Zvezda, în care se află spaţiile de locuit ale membrilor echipajului de pe ISS. Incidentul a fost provocat de o scurgere de aer.

Agenţia spaţială rusă a anunţat că va rămâne membru partener al ISS până în 2024 şi că este dispusă să îşi extindă participarea la acest proiect şi după acea dată.