​În septembrie, pe cerul nopții se pot vedea seara patru planete: Mercur, Venus, Jupiter, Saturn, iar pe 21 septembrie se produce faza de Lună Plină. Planeta Venus este foarte strălucitoare și se vede seara, înspre apus, începând cu ora 19:40, timp de două ore. Cele mai strălucitoare stele care se văd sunt Antares, Arcturus și Capella, se arată în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Privind prin telescopFoto: Allexxandar, Dreamstime.com

În latină "septem" înseamnă "şapte". Luna septembrie era a şaptea lună a anului în calendarul roman, până în 153 î.e.n..

În tradiția noastră populară, luna septembrie se numește Răpciune.

Luna

Pe 7 septembrie se produce faza de Lună Nouă, la ora 3:48. Luna nu se poate vedea.

Începând cu 8 septembrie Luna se vede seara pe cer.

Pe 13 septembrie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 23:42. Luna se vede seara pe cer.

Pe 21 septembrie se produce faza de Lună Plină, la ora 2:54. Luna se va vedea toată noaptea în zilele de 20 și 21 septembrie.

Pe 29 septembrie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 4:45. Luna se vede în a doua jumătate a nopții.

Mersul planetelor în septembrie 2021

Seara se văd patru planete: Mercur, Venus, Jupiter, Saturn.

Seara, înspre apus, se văd două planete, cel puțin în prima jumătate a lunii. Este vorba Venus, care se va vedea toată luna, și Mercur, care va avea o apariție favorabilă pentru observații în prima jumătate a lui septembrie.

Venus este foarte strălucitoare și se vede seara, înspre apus, începând cu ora 19:40, timp de două ore. Priviți înspre orizont și nu foarte sus se va vedea și Venus, ca o simplă stea.

Planeta se numește Luceafărul la români și pentru că acum se vede seara, îi putem spune Luceafărul de seară.

Venus se apropie de Pământ și devine din ce în ce mai strălucitoare și mai spectaculoasă prin telescop. La începutul lui octombrie se va afla cu 32 de milioane de km mai aproape de noi decât era pe 1 septembrie.

Și Mercur își face apariția pe cerul de seară, fiind vizibilă între Venus și locul de apus al Soarelui. Pentru a o vedea priviți înspre locul unde a apus Soarele, apoi la Venus și apoi între, unde ar trebui să vedeți o stea nu la fel de strălucitoare, dar destul de ușor de văzut.

Planeta poate fi văzută ușor în primele 10 zile ale lunii, după care va fi prea apropiată de orizont și de Soare.

Luna trece prin zonă în serile de 8, 9 și 10 septembrie.

Jupiter și Saturn sunt două planete care se văd în aceeași regiune de cer. Sunt vizibile imediat după cum se face seară, înspre sud-est. Se ridică pe cer și se află cel mai bine poziționate pentru observații între orele 22 și 23, înspre sud.

Priviți înspre sud, la orele respective, nu foarte sus față de orizont, doi aștri strălucitori care nu pâlpâie. Cel mai strălucitor dintre ei este Jupiter se vede în stânga, iar celălalt este Saturn.

Saturn este mai puțin strălucitor decât Jupiter pentru că se află de două ori mai departe, la 1,4 miliarde de km. Și prin telescop, Jupiter se vede mai mare decât Saturn.

Planetele se află în aceeași constelație, Capricornus, iar Jupiter se află în această lună chiar deasupra unei stele strălucitoare din constelație, delta Capricorni.

În nopțile de septembrie pe cer se afla și planetele Uranus și Neptun, dar acestea nu se vad cu ochiul liber.

Poziția planetelor în luna septembrie 2021

Pe 14 septembrie planeta Mercur se va afla la elongație maxima estica fața de Soare (27°), fiind vizibila seara pe cer.

Pe 20 septembrie planeta Marte se va afla la cea mai mare depărtare de Pământ (la apogeu), la 395 de milioane de km.

Pe 13 septembrie planeta Neptun se afla la opoziție și se afla la cea mai mică depărtare de Terra (la 4,32 miliarde de km).

Constelații vizibile pe cerul de seară

În această perioadă se pot observa câteva stele strălucitoare, aflate la orizont în jurul orei 23-00. Pentru a le putea găsi trebuie să aveți orizontul liber, ceea ce puteți găsi într-un parc sau pe câmp.

Prima stea care trebuie observată este Antares din constelația Scorpius, pentru că aceasta apune în jurul orei 22. Priviți înspre sud-vest. Chiar deasupra liniei orizontului se află o stea mai strălucitoare, de culoare galben-portocaliu. Este Antares, o stea gigantă rosie, aflată pe moarte, situată la 604 ani lumină depărtare. Diametrul său este imens, de 800 de ori mai mare decât al Soarelui. Pentru că este imensă, Antares este mai rece decât Soarele având „numai” 3.500 grade la suprafață.

Urmatoarea stea se află înspre vest. Tot aproape de orizont o veți vedea pe Arcturus din constelația Bootes (Boarul). Arcturus se află mult mai aproape decât Antares, la numai 37 de ani lumină departare. Este a treia stea ca strălucire de pe cer și este de 25 de ori mai mare decât Soarele.

Mergând înspre nord, dăm de Capella, o altă stea strălucitoare. Lumina emisă de Capella face 42 de ani până ajunge la Terra. Când priviți această stea imaginați-vă că acolo se află de fapt două stele foarte apropiate una de alta, care se rotesc în jurul centrului comun de masă. Fiecare dintre aceste două stele sunt duble la rândul lor, așa că steaua este de fapt cvadruplă.

Ultima stea strălucitoare aflată la orizont este Fomalhaut din constelația Piscis Austrinus (Peștele Austral), ce se afla înspre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare, lumina care vă intra în ochi fiind emisă de stea când pe Terra era anul 1985. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă. Astfel Fomalhaut este una dintre cele mai apropiate stele cu planete de Soare.

Văzută din România steaua nu se urcă mult deasupra orizontului, dar, dacă am privi cerul din emisfera sudică, din orașele Brisbane, Johannesburg sau din Insula Paștelui steaua s-ar afla deasupra capului.