BepiColombo, prima misiune spaţială europeană spre Mercur, a trimis prima sa fotografie a celei mai mici și mai apropiate planete de Soare din sistemul nostru solar, relatează BBC și News.ro.

BepiColombo trimite prima fotografie a planetei MercurFoto: ESA

Sonda a făcut fotografia la scurt timp după ce a trecut la 200 de kilometri de suprafaţa planetei.

Cercetătorii care controlează sonda plănuiesc alte cinci astfel de zboruri, de fiecare dată folosindu-se de impulsul gravitaţional al lui Mercur să reducă viteza lui Bepi.

Scopul este instalarea pe orbita planetei Mercur, de unde operaţiunile ştiinţifice ale sondei vor începe în martie 2026 şi se vor derula timp de un an, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Următorul survol al lui Bepi este programat pentru iunie 2023. În calendar sunt marcate septembrie şi decembrie 2024 şi ianuarie 2025, când sonda ar trebui să fie într-o orbită regulată pentru a începe operaţiunile ştiinţifice complete în 2026, potrivit News.ro.

Aceste fotografii alb-negru simple ar trebui să ajungă pe Pământ sâmbătă. Oamenii de ştiinţă speră să vadă nişte caracteristici cunoscute pe suprafaţa planetei, precum craterul Kuiper.

Mercury Planetary Orbiter (MPO) al Europei este conceput pentru a carta terenul Mercur, pentru a genera profiluri de nivel, a colecta informaţii despre structura şi compoziţia suprafeţei planetei, precum şi pentru a face detecţie.

Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) al Japoniei are ca prioritate studierea câmpului magnetic al lui Mercur. Va ancheta comportamentul acestuia şi interacţiunea lui cu „vântul solar”, cantitatea imensă de particule care e emisă de Soare. Acest vânt interacţionează cu atmosfera extrem de rarefiată a lui Mercur.