Centrul Spațial Esrange din Suedia va deveni prima platformă din Uniunea Europeană pentru dezvoltarea de rachete și lansarea de sateliți, anunță Euractiv.

UE isi lanseaza deocamdata satelitii din Guyana FrancezaFoto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia Images

Aflat la periferia orașului Kiruna din nordul Suediei, centrul ar trebui să fie pregătit pentru lansări până în vara lui 2022.

Centrul Spațial Esrange, situat la o distanță de circa 200 de kilometri față de Cercul polar arctic, a fost fondat la mijlocul anilor 1960, fiind de-a lungul anilor un centru activ de cercetare.

Autoritățile suedeze au început modernizarea sa în 2015, lucrările urmând să fie finalizate acum cu ajutorul unui împrumut de 12 milioane de euro acordat de Nordic Investment Bank și Corporația Spațială Suedeză (CSS), o companie de stat.

Potrivit site-ului Arctic Today, instalațiile de testare a rachetelor vor fi modernizate iar echipamentele de la sol vor fi modificate pentru a permite comunicarea cu sateliții.

Proiectul este în linie cu strategia anunțată în 2018 de Suedia de a fi în prima linie a cercetărilor privind tehnologiile spațiale, industria aerospațială fiind considerată de importanță strategică.

Mulțumită noilor investiții Suedia va intra în clubul exclusivist al țărilor care au propria infrastructură pentru sateliți iar Centrul Spațial Esrange ar putea deveni un activ cheie și pentru Uniunea Europeană.

„Cu noua capabilitate de port spațial, [Centrul Esrange] va deveni cel mai probabil prima instalație de pe continent care oferă companiilor spațiale o platformă pentru dezvoltarea rachetelor din generația următoare și lansarea de sateliți”, afirmă Philip Pahlsson, un purtător de cuvânt al CSS.

ESA, agenția spațială a Uniunii Europene, își lansează sateliții din Guyana Franceză, un teritoriu de peste mări al Franței, potrivit site-ului instituției.