Astronautul francez Thomas Pesquet și alți trei astronauți ar putea părăsi Stația Spațială Internațională duminică, a anunțat joi NASA, dar momentul rămâne foarte incert, mai ales din cauza condițiilor meteo, scrie AFP.

Thomas PesquetFoto: Facebook - Thomas Pesquet

Cei patru astronauți ai misiunii numite Crew-2 urmează să se întoarcă pe Pământ în această lună, după ce au petrecut aproximativ șase luni pe SSI.

În mod normal, ar trebui să aștepte ca alți patru astronauți, cei trei americani și germanul de la Crew-3, să ajungă la bordul stației.

Dar decolarea rachetei lor, amânată de mai multe ori și care fusese reprogramată pentru acest weekend, a fost din nou anulată „din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile”, a spus NASA într-un comunicat.

Consecință: agenția spațială ia în considerare acum întoarcerea lui Crew-2 „înainte de lansarea” Crew-3.

„Prima oportunitate posibilă” pentru detașarea capsulei care va aduce Crew-2 înapoi pe Pământ este la 13:05, duminică, ora Floridei (18:05 GMT).

O oportunitate este posibilă și luni, a spus NASA, fără a oferi un program specific.

Odată detașată de SSI, capsula va începe o călătorie de câteva ore, a cărei durată poate varia foarte mult în funcție de traiectorie, apoi va ateriza în largul Floridei.

În ceea ce privește decolarea lui Crew-3, cea mai apropiată oportunitate de lansare este la ora 21:51 locală luni (02:51 GMT marți),